Extirpam Si Ovarele La Histerectomie?

Prin definitie, histerectomia este procedura chirurgicala de indepartare a uterului, dar de multe ori se asociaza si cu anexectomie bilaterala (extirparea bilaterala a trompelor uterine si a ovarelor).

Decizia de a inlatura si ovarele in cadrul aceleiasi operatii este bazata pe faptul ca in absenta uterului, fertilitatea nu mai este un punct important in viata femeii respective. Mai mult decat atat, prin inlaturarea lor se elimina riscul dezvoltarii ulterioare a cancerului ovarian. Dupa cancerul le san, cancerul ovarian ocupa locul 2 in topul temerilor femeilor.

Un nou studiu publicat in numarul din martie al revistei Obstetrics & Gynecology sustine ca daca exista posibilitatea de a alege, ovarele nu ar trebui extirpate de rutina in timpul histerectomiei.

Femeile cu anumite mutatii genetice (BRCA 1, BRCA 2 etc) si cele cu un istoric familial de cancer ovarian au un risc crescut de a dezvolta cancer ovarian.

Statistic, 98% dintre femeile carora li se indeparteaza si ovarele in timpul histerectomiei nu se incadreaza in categoria cu risc crescut de a dezvolta cancer ovarian.

Chiar daca functia hormonala a ovarelor diminua dupa menopauza, procesul nu este la fel de abrupt ca si in cazul menopauzei induse chirurgical prin indepartarea ovarelor.

Pentru a dovedi ca evitarea anexectomiei bilaterale in timpul histerectomiei aduce beneficii legate de supravietuire, autorii studiului mai sus mentionat au analizat 30.000 de femei care au suferit histerectomie, 17.000 dintre acestea avand si anexectomie bilaterala in aceeasi interventie.

Pe parcursul a 28 de ani de urmarire, 16.8% dintre femeile carora li s-au extirpat ovarele au decedat, comparat cu doar 13.3% dintre cele care si-au pastrat ovarele dupa histerectomie.

Riscul de a deceda de cancer ovarian a fost redus dramatic in absenta ovarelor, 44 de femei din grupul fara anexectomie decedand din aceasta cauza, comparat cu doar 4 in grupul femeilor fara ovare (probabil aveau deja cancer ovarian avansat la momentul operatiei).

Cu toate acestea, riscul de a deceda din oricare alta cauza a fost cu 13% mai mare in grupul femeilor fara ovare.

Printre aceste alte cauze se numara bolile cardiovasculare si alte forme de cancer. Femeile din grupul fara ovare au avut riscul de a deceda din cauza cardiovasculara cu 23% mai mare comparat cu femeile din grupul care si-au pastrat ovarele.

Cancerul pulmonar a fost cu 29% mai frecvent in grupul femeilor fara ovare, iar riscul de cancer colorectal a fost cu 49% mai mare in acelasi grup.

Concluzia studiului a fost ca reducerea riscului de cancer ovarian prin efectuarea anexectomiei bilaterale in timpul histerectomiei nu este suficient de semnificativa pentru a oferi un beneficiu general cand se tine cont si de celelalte cauze de deces.

In afara de femeile cu risc crescut de a dezvolta cancer ovarian (bazat pe existenta unei mutatii genetice sau a istoricului familial de cancer ovarian), efectuarea anexectomiei bilaterale de rutina la momentul histerectomiei nu este benefica.

7 raspunsuri

  1. Dumitru Veronica

    Am 47 de ani si am avut o interventie chirurgicala in urma cu 6 ani la care mi s-a scos uterul si colul uterin, histerectomie totala.in prezent am un chist ovarian de 2,9 si 6 cm.Vreau sa imi salvez ovarul dr.Majoritatea pedsoanelor pe care le cunosc au probleme grave de sanatate.Ce solutie exista si pentru mine?

  2. Buna ziua,
    Am 45 ani sia am fost diagnosticata cu fibrom uterin voluminos, avand dimensiunile de 15/14 cm, rezultatul ecografiei uter fibromatos ce prezinta modificari de forma si structura, cu aspect macronodular, bogat vascularizat central si periferic, la ecografie nu a fost vazut endometrul si nici vezica urinara . Este urgenta interventia chirurgicala, il am de mult timp , il simt la palpare de 5-6 ani., menstruatia este normala la interval de 4 saptamani, nu am scurgeri foarte mari, in perioada fertila imi preseaza vezica, si am dureri de spate, la ultimul consult ginecocogic , care a fost in luna noiembrie 2015 medicul mi – propus interventia chirirgicala.. Am un copil de 17 ani , iar medicul mi-a spus ca este posibil sa il am chiar de la nastere. Este mare , tare , adr am impresia ca isi schimba uneori pozitia. Este urgenta interventiaia chirurgicala??? Mai pot astepta??? IMi este fff frica de interventia!!! Pot aparea complicatii, pana la interventia chirurgicala?? Ce ma sfatuiti??/(raspunsul mi-l puteti trimite pe adresa de mail, va rog din suflet)

  3. Buna ce sanse am sa traiesc cu diagnostic cin3 cancer gradul zero mam operat sa scos tot dar nu stiu cd sa cred

  4. cristinel marius

    Am sotia bolnava i sa descoperit la remene pelvin find o leziune nodulara ovalara ce masoara cca3/2cm cu continut de semnal lichidian de tip hematic va rog ce inseamna acest rezultat astept raspuns

    • Dr Laurentiu Craciunas

      cristinel marius, nu poti selecta doar o informatie din raport si sa astepti un raspuns exact, trebuie toate detaliile. Primul gand la care ma duce descrierea ta (in absenta altor informatii) e un chist ovarian hemoragic.

  5. Buna seara d-nul doctor!Am fost operată acum o saptamana de histerectomie totalacu anexectomiebilaterala.Astept rezultatul acum Hp.As dori sa stiu un regim anume cât timp ma refac .Am operatie clasică.Daca vor mai fii probleme.Am 60 ani si de 8 ani sunt la menopauza.UN FIBRON CARE NU S-A DIZOLVATSI UN OVER CARE INCA ERA ACTIV.E NORMAL?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.