Factori care Influenteaza Probabilitatea de a Naste Baiat sau Fata – Studiu

(HARVARD) – Numarul de baieti care se nasc anual este cu putin mai mare decat numarul de fete. In ultimele decade, cu toate ca numarul nasterilor de baieti este mai mare decat cel al fetelor, a aparut un declin aparent al proportiei nasteri baieti:fete in cateva tari industriale, incluzand Canada, Danemarca, Anglia, Germania, Japonia si Statele Unite. Aceasta i-a facut pe cercetatori sa se intrebe daca exista factori care influenteaza probabilitatea de a naste baiat sau fata.

Un nou studiu al HSPH (Harvard School of Public Health) impreuna cu Institutul Karolinska din Stockholm, Sweden, au descoperit ca mamele care au crescut in greutate de la inceputul primei sarcini pana la inceputul celei de-a doua au sanse mai mari sa nasca un baiat la a doua nastere. Studiul a fost publicat in 24.09.2007 in jurnalul Fertility & Sterility.

„Rezultatele sunt interesante pentru ca se cunosc putini factori biologici care sa influenteze sansele de a concepe sau de a duce la termen o sarcina pentru nasterea unui baiat sau a unei fete. Studiul nostru sugereaza ca factorii nutritionali materni ar putea juca un rol” a spus Eduardo Villamor, profesor asistent de nutritie internationala la HSPH si cel care a coordonat studiul.

La studiu au participat 220.889 femei care au avut primele 2 nasteri consecutive intre 1992 si 2004. Au fost incluse toate nasterile (vii + morti)

Procentul baietilor a crescut linear cu diferenta de greutate materna dintre prima si a doua nastere. Asocierea a fost independente de complicatiile obstetrice, durata perioadei dintre sarcini si caracteristicile sociodemografice ale mamei la a doua sarcina. Schimbarea statutului de fumator de la prima la a doua sarcina nu a fost corelata cu raportul celor 2 sexe la a doua nastere.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.