Factorul Individual In Tratamentul Cancerului La San

Cancerul la san este unul dintre tipurile de cancer dependente de hormoni (din cauza asta, la femeile cu istoric de cancer la san nu se recomanda folosirea de contraceptive orale care contin si estrogen). In multe cazuri, tratamentul cancerului la san se bazeaza pe medicamente anti estrogen, de la Tamoxifen incepand cu anii 1970 pana la tratamentele recente bazate pe inhibitori de aromataza.

Problema este ca in unele cazuri se dobandeste o rezistenta la tratamentul cu Tamoxifen, sau alte medicatii anti estrogenice, ceea ce duce la esecul tratamentului si decesul persoanei bolnave de cele mai multe ori.

Un studiu recent pulicat in Journal of the American Medical Association a descoperit ca in cazul unor pacienti cu rezistenta la anti estrogeni, administrarea de cantitati mici de estrogen este benefica. Ba mai mult, in urma tratamentului cu doze mici de estrogen se dobandeste din nou sensibilitatea la medicamente anti estrogenice.

Pacientele incluse in studiu au fost impartite in 2 loturi si li s-au administrat zilnic 30 mg de estradiol (atingandu-se nivelul tipic din sarcina) sau 6 mg de estradiol (atingandu-se nivelul tipic din premenopauza cand mai exista ovulatie). S-a abservat ca ambele doze au avut eficienta similara scazand sau oprind cresterea a 30% dintre tumori. Cu toate astea, tratamentul cu 30 mg de estrogen a avut efecte negative mai multe, deci doza de 6 mg a fost cea mai potrivita.

Asta e o descoperire care demonstreaza, din nou, ca ce este benefic pentru unii poate fi mortal pentru altii si invers. Nu mai luati tratamente, indiferent de scop, fara sfatul unui medic, doar pe considerentul ca vecinei i-a facut bine…

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.