Factorul Rh in Sarcina

Cele 4 grupe de sange (01, A2, B3 si AB4) se impart mai departe in functie de Rh in grupe Rh pozitive si Rh negative. In primul trimestru de sarcina ti se va face un test de sange prin care se identifica statusul Rh, adica prezenta sau absenta factorului Rh (Rhesus), o proteina localizata pe suprafata eritrocitelor (globulele rosii din sange). Majoritatea (85%) persoanelor au acest facor Rh, fiind Rh pozitive, dar in cazul in care Rh-ul este negativ, va trebui sa se ia masuri de precautie in timpul sarcinii.

Exista 4 situatii in care te poti incadra in functie de Rh si sarcina:
Cazul 1: mama cu Rh pozitiv + tata cu Rh pozitiv = copil cu Rh pozitiv sau negativ
Cazul 2: mama cu Rh negativ + tata cu Rh negativ = copil cu Rh negativ
Cazul 3: mama cu Rh pozitiv + tata cu Rh negativ = copil cu Rh pozitiv sau negativ
Cazul 4: mama cu Rh negativ + tata cu Rh pozitiv = copil cu Rh pozitiv sau negativ

Dintre toate cele 4, doar cazul 4 este periculos si trebuie avut grija.

In timpul sarcinii, sau cel mai probabil la nasterea vaginala, sangele mamei se poate amesteca cu sangele fatului. Daca mama are Rh negativ si bebelusul are Rh pozitiv, sistemul imun al mamei va identifica eritrocitele din sangele fatului ca fiind straine (din cauza prezentei factorului Rh) si va produce anticorpi anti Rh pentru a lupta impotriva eritrocitelor fetale.

In general, anticorpii nu afecteaza prima sarcina, dar daca si urmatorul copil va avea Rh pozitiv (mama avand Rh negativ), anticorpii vor ataca eritrocitele bebelusului producand boala de Rh din cauza hemolizei (distrugerii) eritrocitelor, care determina afectare nervoasa si chiar moarte.

Intrarea in contact a sangelui mamei cu sange de Rh pozitiv se poate petrece si in timpul unei transfuzii, al unei sarcini ectopice, al unui avort sau al unor proceduri cum e amniocenteza.

Ce se poate face daca exista incompatibilitate de Rh?
Daca la analiza Rh-ului rezultatul iese negativ, urmeaza un alt test care verifica daca exista anticorpi anti Rh. In cazul in care sistemul imun al mamei Rh negativa nu a produs anticorpi anti Rh se va preveni producerea acestor anticorpi prin administrarea unei injectii cu imunoglobuline (RhIg, anti D). Imunoglobulinele administrate au efect 12 saptamani, de aceea se administreaza o injectie si la 28 de saptamani de sarcina pentru a preveni imunizarea Rh de la sfarsitul sarcinii. De asemenea, daca dupa nastere se constata ca bebelusul are Rh pozitiv, o noua injectie cu imunoglobuline va fi administrata la 72 de ore de la nastere.

Injectia cu imunoglobuline (anti D) se administreaza intramuscular si nu produce efecte adverse importante, indiferent daca bebelusul are Rh pozitiv sau Rh negativ. Imunoglobulinele vor ataca eritrocitele cu Rh pozitiv care apar in sange, actionand ca si anticorpii pe care i-ar produce organismul mamei, dar pentru ca numarul lor este mult mai mic nu vor afecta sarcina.

Daca se identifica prezenta anticorpilor anti Rh, administrarea injectiei cu imunoglobuline nu mai este eficienta. In situatia asta se va monitoriza sarcina in continuare. In cazul cel mai rau, bebelusul va avea nevoie de transfuzie ori in viata intrauterina (sansa de supravietuire fiind de 80-100%), ori imediat dupa nastere.

Factorul Rh, cu complicatiile care pot aparea din cauza incompatibilitatii de Rh in sarcina, este doar unul dintre motivele pentru care sarcina trebuie sa fie luata in evidenta de medicul de familie si sa fie urmarita de un medic obstetrician.

335 raspunsuri

1 2 3 4 5
 1. Buna,
  Daca se poate un raspuns, va rog, eu am Grupa 01, Rh slab Pozitiv iar sotul meu A2 Rh pozitiv.
  Ne poate afecta in vederea unei sarcini acel rh slab pozitiv al meu?!
  Multumesc

 2. buna ziam ieu am Rh negativ si sotul Rh pozitiv dr ginecolog ma trimis sami fac anticorpi anti RH .va rog sa ma lamuriti ce sunt astia .sunt la prima sarcina .am 15 sapt .la cat timp se repeta .va rog sa ma lamuriti va multumesc

 3. Buna ziua. Am grupa de sange 01 cu rh negativ,iar sotul 01 cu rh pozitiv. Am avut doua sarcini si patru avorturi la cerere, si acum sunt din nou insarcinata in 8 saptamani. Am facut dozarea de anticorpi si mi-a iesit un raport de 1la 32 si 1la 64. Pot sa pastrez sarcina in aceasta situatie, se mai poate face injectia de imunizare? Mentionez ca nu mi-a facut nimeni injectii nici dupa nasteri nici dupa avorturi si la momentul respectiv eu nu stiam de aceste injectii. Am nevoie de raspuns urgent va rog. Multumesc.

 4. Buna !
  Sotul meu are Rh pozitiv, iar eu am Rh negativ. Am avut o sarcina si am pierdut-o in saptamana 5, deci foarte la inceput. Cum pot preveni sa se mai intample ? Ne dorim mult un copil si ne-a parut rau ca am pierdut aceasta sarcina

 5. buna, daca avem aceasi grupa de sange ne afecteaza daca vrem sa avem un bebe, mentionez ca incercam sa facem bebe, am facut si o inseminare in aprilie dar o prietena mi a zis ca de aceea nu raman ca avem amadoi aceasi grupa de sange.

 6. buna seara am o intrebare eu am rh negativ si grupa 01 si sotul meu are rh pozitiv si grupa ab.doctoriita ma trimis sa imi fac dozarea,mentionez ca am 18 saptamani.acum 4 ani am facut avort.daca nu ma duk sa fac dozarea se intampla ceva cu mine sau cu bebele.am intrebato pe doctorita daca ne afecteaza cu ceva si a zis ca nu.astept raspuns multumesc mult

 7. Salut! Sotul meu are grupa B(III)+ si eu am B(III)-,primul copil are grupa O(I)+ iar al doilea copil are grupa A(II)+, e posibil?

 8. Daca eu am RH pozitiv iar sotul are rh negativ sunt nevoie de interventii?

 9. Lavinia Calian

  BUNA. am nascut in urma cu aproximativ 4 ani un baietel. eu am grupa de sange B, Rh/ negativ, iar sotul A, rh/ pozitiv. pe perioada sarcinbii am facut determinare de anticorpi si au iesit spre finalul sarcinii anticorpi anti D. Mentionez ca eram la prima sarcina, fara avorturi sau alte probleme. Toata sarcina a decurs normal, am nascut cu cezariana, am avut pregatita si injectia care se face dupa nastere in primele 72 de ore, insa medicul mi-a spus ca nu e necesare copilul s-a nascut cu rh- pozitiv grupa de sange AB iar explicatia a fost ca nu tine numai de RH copilului/ eu stiam ca daca o sa aiba copilul pozitic e absolut necesarea tine si de grupa de sange iar grupa copilul fiind AB ceva cu A din grupa copilului nu stiu ce a facut.

  Acum sunt ingrijorata daca as mai avea o sarcina ce s/ar intampla, la ce risc e expus copilul.

 10. Buna.acum 6 ani am decis sa raman insarcinata.la 11 saptamani am facut analize si RH meu era negaiv iar sotu pozitiv.am mers la ginecolog si nu ne-a pus nimic.copilu are si el RH poitiv.nu mi sa administrat nimic.acum vreau sa fac inca un copi vreau sa stiu ce riscuri sunt sau renunt.mentionez am mers regulat la doctor ginecolog pe tot parcursu sarcini.iar cu copilu meu am avut numai complicati,dar in mare le-am rezolvat asa k mie teama la cel de-al 2 lea care mil doresc.

 11. Buna ziua. Am rh negativ sotul pozitiv. Sunt in sapt 26 de sarcina, in sapt 12 am facut determinarea de anticorpi si nu aparusera. In a cata saptamana repet acest test ? Cum se numeste injectia cu imunoglobuline cu efect de 12 sapt ? In mai anul trecut am facut un chiuretaj cam la a 5 sapt de sarcina. Va multumesc.

 12. tin sa contrazic cateva postari din acesta discutie si anume: Mama Rh+*Tata Rh + => Copil Rh-
  Parintii cu pot avea homozigoti dominanti DD sau heterozigoti Dd (asta insemnand Rh+),dar si homozigoti recesivi dd (Rh-) cand are loc incrucisarea ADN-ului de la parinti cu Rh+ (ambii au Dd) are loc separarea homo/heterozigotilor(dupa caz) si incrucisarea intre cei ai mamei si cei ai tatalui si poate rezulta:
  a) DD copil(Rh+){D-de la tata si D-de la mama}
  b) Dd (dD) copil (Rh+){D-de la tata si d-de la mama sau viceversa}
  c) dd copil (Rh-) {d- si de la mama si de la tata, „pierzandu-se” D dominant de la unul sau de la ambii parinti}
  nu sunt doctor, dar ce am scris mai sus mi-a fost spus de un doctor, eu, personal, fiind in situatia Dd(eu 0I Rh+)*Dd(sotia AII Rh+)=dd(fiul meu AII Rh-). datorita faptului ca sunt doar 25% sanse sa rezulte dd, o sa refac analiza Rh-ului copilului cand o sa mai creasca(acum are doar o saptamana de viata)
  iar pentru necredinciosi las mai jos un Link care sustine ce am scris mai sus
  http://anthro.palomar.edu/blood/Rh_system.htm

 13. Buna ziua!Am rh negativ si sunt insarcinata in 4 luni.Pana acum nu am facut dozarea de anticorpia.As vrea sa stiu daca pot sa o mai fac acum.

 14. Buna ziua.
  Am RH negativ; sotul RH pozitiv; avem o fetita sanatoasa, cu RH pozitiv; pe timpul sarcinii nu s-au dezvoltat anticorpi; am nascut prin cezariana, in septembrie 2009 si nu mi-a fost administrat vaccinul dupa ce am nascut; nu se gasea pe nicaieri. Medicul ginecolog mi-a spus ca este riscant sa am o a doua sarcina. Nu am facut niciun avort. Inteleg, totusi, ca este posibila o a doua nastere, insa cu o monitorizare foarte atenta. Daca pe timpul celei de-a doua sarcini se vor dezvolta anticorpii ce se poate intampla? Ce riscuri sunt atat pentru mama, cat si pt fat? Va multumesc, domnule doctor.

 15. buna ziua,am nascut prin cezariana de un an si 7 luni un baietel cu rh pozitiv grupa A2,eu am RH negativ,B3 si tatal A2 RH pozitiv,am fost imunizata la nastere,si acum sunt insarcinata in 5 saptamani,pot aparea complicatii in sarcina din cauza Rh?

 16. Buna,
  Sunt insarcinata pentru prima oara. Am 28 de ani. Eu am grupa O1 RH negativ si sotul meu are A2 RH pozitiv. Mentionez ca am si diabet tip 1 insulino dependent. Stiu ca va trebui sa fac analizele pentru dozarea de anticorpi. Sunt insarcinata in 8 saptamani. Cum ar fi cel mai bine, sa fac acele injectii sau depinde de cum vor iesi analizele? astept un raspuns!
  Multumesc.

 17. buna ziua!am 32 de ani.acum 11 si respectiv 10 ani am avut 2 intreruperi de sarcina.acum doresc sa devin mamica.sotul are rh negativ si eu la fel.ce riscuri exista pentru o viitoare sarcina?multumec!

 18. buna ziua dna doctor am o intrebare daca Rh negativ si am avut o intrerupere de sarcina la 3 saptamini la a doua sarcina poate sa fie complicatii

 19. buna ziua! sotul meu are rh pozitiv iar eu negativ, am facut o intrerupere in urma cu 5 ani, moment in care nu am facut injectia cu imunoglobuline. acum ne dorim un copil si am facut dozare de anticorpi anti d rezultatul fiind „absenti” din fericire. va rog sa-mi spuneti daca pot face ceva inainte de a ramane insarcinata pentru imunizare, desi stiu ca injectia respectiva se face in primele 72 ore de la intrerupere sau nastere, sau acest aspect depinde de ce se intampla pe parcursul evolutiei sarcinii? va multumesc! o zi placuta!

 20. buna ziua sotul meu are grupa 0 1 pozitiv ,iar eu am B 3 negativ si am nascut un baiat acum 3 ani cu B3 pozitiv nu am facut vaccinu in 72 de ore .Acum vreau sa mai fac un copil si vreau sa stiu procedurile care trebuie facute ca sa iasa sanatos.Pot face vaccinu inainte de a ramane insarcinata sau dupa .multumesc

 21. Buna ziua a-si dori sa stiu daca ne raspunde si noua cineva la intrebari multumesc

 22. buna ziua. va rog am si eu nevoie de ajutor. sunt insarcinata in 12 saptamani si abia acum am aflat ca eu am rh negativ iar tatal rh pozitiv. mentionez ca am un copil de 7 ani si doua avorturi la cerere inaintea lui. nu au fost probleme la primma sarcina si nimeni n-a bagat in seama rh-ul meu( eu nici atat pt. ca eu am trait cu impresia ca e ala bun abia acum la a doua sarcina realizand ca nu-i asa). as vrea sa stiu ce se poate intampla si ce am de facut de acum incolo. multumesc.

 23. am nevoie de un raspuns la intrebarea mea varog a (||)rh+ si a parteniorul meu ab (|V)rh+ e posibil sa duc o sarcina sanatoasa…

 24. Sunt la a3 sarcina eu rh negativ B3 iar sotul rh pozitiv 01ce probleme pot aparea va rog un raspuns amandoi copii sunt sanatosi nu au crescut la niciunul anticorpi.Va multumesc

 25. Daca atat sotia cat si sotul au B3 negativ, exista riscuri?

 26. Sunt in situatia 4, sotul rh pozitiv eu negativ. Sunt insarcinata a treia oara,prima sarcina am nascut o fetita rh negativ in urma cu 2 ani, anticorpi nu au fost depistati pe parcursul sarcinii. Peste un an am avut o sarcina extrauterina, iar la moment sunt insarcinata in 33 saptamiini, anticorpi inca nu sau depistat. Este posibil ca pina la sfirsitul sarcinii sa apara? Nu mi sa prescris nici o vaccina. Multumesc anticipat

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Inna, cand ai avut sarcina extrauterina ar fi trebuit sa iei anti D. In sarcina curenta este posibil sa dezvolti anticorpi, dar indiferent de situatie trebuie sa iei anti D la orice sangerare vaginala, la orice trauma asupra abdomenului si in primele 72 de ore de la nastere, la fel cum ar fi trebuit sa iei doza profilactica si la 28 de saptamani.

 27. Buna ziua,

  Am Rh negativ si sotul are Rh pozitiv. In urma cu 10 luni, am nascut o fetita cu Rh pozitiv si dupa nastere mi s-a administrat imunoglobulina anti D. Saptamana trecuta am facut dozarea de anticorpi anti D si rezultatul este: prezenti, cu titru 1/2.

  Cum se explica prezenta anticorpilor, daca am facut vaccinul? Doresc al doi-lea copil. Prezenta anticorpilor duce la un risc mai mare de izoimunizare decat la prima sarcina?

  Nu am avut alte interventii obstetricale sau transfuzii de sange, iar pe parcursul primei sarcini anticorpii au iesit absenti la fiecare dozare.

  Multumesc!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Ramona,

   Un titru de 1:4 este considerat prag pentru sensibilizare, la tine este 1:2, deci riscurile sunt minime. Ce doza de anti D ai luat la nastere? Uneori hemoragia fetomaternala este mai mare si necesita o doza mai mare de anti D. In sarcina urmatoare va trebui sa monitorizezi titrul anticorpilor, nimic mai mult.

 28. Buna.eu am 01 pozitiv si sotul meu 01 negativ.Eu am mai avut un avort inainte si nimeni nu mi-a zis nimic de un vaccin.Acum am ramas dinou insarcinata si mie teama sa nu se nasca cu probleme bebelusul.Va rog din suflet daca ma puteti ajuta cu un sfat … Va multumesc

 29. Buna .Eu am 01 negativ si sotul meu 01 pozitiv.Eu am avut deja o sarcina si acum sunt la a doua.Ma puteti ajuta cu un sfat ..daca copilul se naste cu vreo problema? Va multumesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Cosmina / Miruna, care e motivul postarii duble sub nume diferite? Hotaraste-te referitor la Rh-ul sotului si al tau pentru ca mentionezi 2 cazuri complet diferite.

 30. Buna ziua. As dori si eu in raspuns la o intrebare. Eu o1 negativ, sotul ab4 pozitiv., bb a2 pozitiv. Nu am facut vaccinul acum 5 ani (desi doctorul stia ca il am procurat prin mari interventii) deoarece explicatia a fost ca A2 pozitiv al bebelusului nu impune vaccinarea mea dupa nastere nefiind incompatibilitate. Asa sa fie? Multumesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Oana, daca bebelusul e pozitiv, mama Rh negativa trebuie vaccinata.

 31. Buna ziua rh negativ in urmA cu un an si 7 luni am nascut o fetita perfect sanatoasa prin cezariana am primit vaccinul in a sasea luna de sarcina anticorpii fiind imuni. Apoi Am avut un avort si nu am beneficiat de niciun vaccin Acum sunt din nou insarcinata in 28 saptamani si am anticorpi 1:4 spunetimi ce riscuri sunt va multumesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Dana, la ce gestatie a fost avortul? Un titru de 1/4 nu ridica mari probleme, trebuie doar monitorizat pe parcursul sarcinii.

 32. LA 9 saptamAni si nu am primit vaccin anti d

  • Dr Laurentiu Craciunas

   La 9 saptamani nu e nevoie de anti D daca nu se face evacuare chirurgicala (chiuretaj/aspiratie).

 33. Buna ziua.Eu si sotul avem RH pozitiv,fetita a avut la fel,numai ca ramasa insarcinata a aflat ca are RH negativ.Cum e posibil sa i se schimbe Rh-ul?Am consultat mai multi medici si parerile sunt impartite.Unii spun ca se poate schimba Rh-ul,altii ca e posibil la nastere sa i se fi gresit analiza,altii ca nu e posibil sa se nasca copilul cu Rh negativ din parinti cu Rh pozitiv,etc…Ma poate lamuri cineva?…Multumesc1

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Maria, este posibil ca din parinti pozitivi sa se nasca copil negativ pentru ca gena pozitiva este dominanta, iar cea negativa recesiva. Deci daca tu ai o copie pozitiva si una negativa, cea pozitiva este dominanta si iti da Rh-ul pozitiv. Similar pentru sot. La fecundatie embrionul va primi cate o copie de la fiecare, iar daca o primeste pe cea negativa de la ambii va avea Rh negativ.

 34. buna ziua.eu am grup a:01 poziiv iar sotul are grupa:AB4 negativ si mi a spus cineva ca daca raman insarcinata si e baiat nu pot tine sarcina?asa este? ast rasp,multumesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Mirela, nu exista nici o problema referitor la grupele voastre de sange.

 35. BUNA ZIUA.Eu am rh negativ, sotul are pozitiv. Am facut un avort in urma cu vreo 11 ani, nu am stiut atunci despre rh, in urma cu 6 ani am adus pe lume prin cezariana un baietel sanatos care mi-a mostenit rh meu -negativ si nu a fost nevoie de nici un vaccin. De ceva vreme ma bate gandul sa mai am un copil, dar mi-e frica. Ce ma sfatuiti?

 36. buna ziua. A fost provocat, dar nu mai stiu la cate saptamani, stiu doar ca am mers devreme la medic,imi intarziase ciclul cam 12 zile, si dupa avort am avut dureri puternice in partea dreapta si am mers la spital si medicul de acolo mi-a spus ca am suspect de sarcina extrauterina dreapta, dar pana la urma nu era nimic, prin urmare nu stiu ce s-a intamplat. Cel mai mare regret al meu e ca trebuia sa mai astept ca poate nu eram insarcinata si m-a chinuit degeaba (mentionez faptul ca medicul nu avea ecograf).

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna anca, pentru avorturile spontane eliminate fara nici o interventie pana in 10 saptamani nu se recomanda anti D, dar daca a fost provocat ar fi fost indicata o doza profilactica. Ideal ar fi sa iti dozezi anticorpii inainte de orice sarcina si monotorizare in functie de rezultat.

 37. Buna ziua. Fara a stii ca am rh negativ, am facut un avort medicamentos la 7 saptamani in urma cu doi ani. Nu mi s-a facut nici un vaccin. Va rog sa imi spuneti ce sanse mai am sa aduc pe lume un copil sanatos?

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Adria,

   Sansele sa aduci pe lume un copil sanatos sunt aproape de 100%, in ceea ce priveste aceasta problema. Conditia este sa mergi la medic, cand afli ca esti insarcinata, sa il anunti de conditia ta si sa iti faci anticorpii anti-Rh. Sansele sunt mici sa te fi sensibilizat dar e mai bine sa fii precauta.

   Sanatate!

 38. eu AB- sotulAB- am avut 9avorturi spontane datorate unei toxoplsmoze pe care ulterior am tratat-0.Am un baiat sanatos nu am fost imunizata deoarece nu a fost cazul fiind amindoi -.copilul este A Rh+.Este posibil.

 39. am rh negativ si sotul pozitiv si nu reusesc sa raman insarcinata.Am facut analizele sunt bune si incerc de cateva luni conceperea unui bebe.rh-ul meu influenteaza?raman mai greu doar pentru ca am rh negativ?

  • Salut pe mine tot ma intereseaza aceasta intrebare ,ai aflat raspunsul?influienteaza rh – eu si rh+ el la a r?mâne îns?rcinat??

 40. Eu am grupa ab si sotul zero negativ! Daca ne dorim copii este vreo problema ,ce ar trebui sa am in vedere. ? MULTUMESC

 41. Buna ziua, dle doctor.
  Eu nu va deranjez decat cu o intrebare simpla: mie, inainte de sarcina, medicul ginecolog, mi-a spus la un moment dat ca RH-ul se poate schimba intr-adevar dupa o anume varsta … este adevarat ?
  Si l-am intrebat asta deoarece cunosc 2 persoane care in urma testelor au descoperit ca au RH-ul schimbat.
  Sa fie doar o problema a laboratoarelor sau chiar este posibil … ?
  Multumesc frumos !

 42. buna ziua,

  sotia rh negativ, eu rh pozitiv. In saptamana 27 au aparut anticorpii, titru <1/2. Este vreo problema pentru sarcina?

  multumesc anticipat!

 43. Domnule doctor v~am scris mai sus problema mea. Am tinut cont de raspunsul d~voastra si mi~am facut o analiza a anticorpilor, si a iesit negativ.Asta inseamna ca la o viitoare sarcina nu vor fi probleme? multumesc.

 44. Buna ziua.
  Am si eu o intrebare. Sunt la prima sarcina, am 21 saptamani, am rh negativ, iar sotul meu rh pozitiv. La 19 saptamani mi-a iesit anticorpi prezenti 1/4, iar la 21 de saptamani 1/8. Precizez ca este prima sarcina si nu am avut avorturi. As dori sa stiu daca exista o solutie pentru acesti anticorpi si daca as mai putea avea in viitor copii?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna carmen, momentan este suficient sa monitorizezi nivelele lor si da, vei puitea avea copii in viitor.

 45. Buna ziua am si eu o intrebare eu am grupa AB 4 si Rh negativ si sotul are grupa A 2 si Rh pozitiv nu am avut avorturi si as vrea sa raman gravida pentru prima data am 22 de ani.care sunt riscurile si ce trebuie sa fac?multunesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Alina, riscul e ca in orice incompatibilitate de Rh, adica izoimunizare daca sangele bebelusului intra in contact cu al tau. Pentru a preveni asta va trebui sa primesti o injectie cu anticorpi anti D de fiecare data cand ai sangerare dupa 10 saptamani de sarcina, daca te lovesti la burta, la 28 de saptamani si imediat dupa nastere.

 46. BACIU MARIA CRISTINA

  Buna ziua! Va deranjez cu o intrebare:sotul meu are grupa A2 + iar eu AB4 -. In urma cu 3 saptamani am fost nevoita sa fac un chiuretaj pentru o sarcina de 10 saptamani oprita in evolutie. Dupa interventie, mi-a fost administrat un vaccin de imunizare. Intrebarea mea este daca trebuie sa fac ceva teste inainte de a ramane din nou insarcinata (din cauza RH-ului negativ) sau pentru a „preveni” o eventuala oprire in evolutie. Va multumesc!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna CRISTINA, daca ai facut injectia cu anti D nu ai nevoie de nici o testare inainte de urmatoarea sarcina. Este putin probabil ca oprirea in evolutie sa fi fost cauzata de Rh. Numai bine!

 47. Baciu Maria Cristina

  Va multumesc frumos pentru promptitudinea cu care mi-ati raspuns! Indraznesc sa va mai adresez doar o intrebare: de la controlul din saptamana a 5-a si pana in saptamana a7-a (la sarcina pierduta in evolutie), la ecografie mi-au fost descoperite niste cheaguri de sange, aparute, probabil, din cauza unei lipse de progesteron (asa s-a exprimat d-nul dr.)si mi-a indicat sa iau utrogestan,unul seara si unul dimineata, intravaginal…Din cauza acestor cheaguri de sange, dar si a faptului ca am avut bunici care au decedat in urma unor infarcturi sau accidente vasculare, parintii au varice, ma gandeam ca poate ar fi indicata o consultatie hematologica. Medicul meu nu mi-a recomandat teste de trombofilie fiind doar prima sarcina oprita in evolutie. Considerati ca ar trebui sa ma adresez totusi si unui medic hematolog? Nu vreau sa par „paranoica” si inteleg ca nici macar testele de trombofilie, in eventualitatea in care depisteaza o problema, nu garanteaza o sarcina fara probleme, dar m-am tot gandit la aspectele mentionate anterior si am zis sa mai cer parerea unui medic. Va multumesc din suflet pentru ajutor!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Cristina, cheagurile de sange vazute la ecograf erau in afara vaselor de sange, au aparut in urma hemoragiei si nu au aceeasi semnificatie cu cheagurile aparute in interiorul vaselor de sange (in infarct, AVC, tromboze etc). Cu toate astea, daca exista o problema hematologica (de coagulare) genetica, se poate ca riscul de avort spontan sa fie mai mare. Nu se indica efectuarea acelor analize dupa o singura sarcina pierduta.

 48. Buna ziua!
  Dupa prima nastere am avut titru 1/64, dupa a doua 1/128. Credeti ca este foarte riscant sa raman din nou insarcinata? Imunoglobulina am facut-o dupa a doua nastere.
  Va multumesc!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna thea, 1/128 trebuie monitorizat foarte atent. Stii cumva prin ce metoda a fost facuta titrarea (pe baza albuminei sau IAT (indirect antiglobulin test))?

 49. ma pregatesc pentru o sarcina si in urma analizelor am aflat ca am rh negativ. sotul meu are rh-ul pozitiv. in urma cu 12 ani am avut 2 intreruperi de sarcina la cerere. nu mi s-a administrat niciun vaccin dupa.
  sunt destul de ingrijorata acum, nu stiu daca mai am curaj sa fac un copil. am facut analiza anti rh si din fericire e negativ, dar nu stiu ce se va intampla in momentul in care voi fi insarcinata. ce ma sfatuiti?
  multumesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna danaelena, poti sa ramai insarcinata linistita. Cel mult sa monitorizezi titrul anticorpilor pe parcursul sarcinii, o data in fiecare trimestru daca nu ies nivele anormale.

 50. Am un baiat de noua ani . Am rh negtiv, sotul pozitiv . Am ramas insarcinata, am racit si am fost nevoita sa avortez. Dpa prima sarcina am facut vaccinul, dar dupa aort nu, mai pot avea inca un copil fara sa aiba prkbleme . Am 38 de zni

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.