Himera era un monstru din mitologia greaca avand 3 capete de la 3 animale diferite (leu, capra si sarpe), dar DEX-ul ofera si o alta explicatie pentru acest termen: Organism produs prin fuziunea a doi sau mai multi zigoti distincti, pe care vreau sa il discut in acest articol.
Aproximativ 1 din 100 de femei insarcinate vor naste gemeni. Prea putina lume se gandeste ce se intampla mai exact in timpul acestor sarcini, in special in primele zile. Despre fecundatie am mai scris, momentul cand spermatozoizii intalnesc ovulul eliberat la ovulatie, iar unul reuseste sa isi transfere materialul genetic in interior, devenind spermatozoidul campion.
Ovulul fecundat porneste apoi calatoria prin trompa uterina, incepand sa se divida, sa dobandeasca mai multe celule, devenind embrion si trecand prin diferite stadii de dezvoltare in drumul spre uter unde urmeaza sa se implanteze.
In fiecare ciclu menstrual se elibereaza de obicei un singur ovul, existand o singura ovulatie dintr-un singur folicul dominant care se rupe, dar exista femei care uneori dezvolta 2 foliculi dominanti, care vor elibera 2 ovule, uneori viabile si functionale. Cele 2 ovule au sanse mari sa fie fecundate pornind in 2 calatorii diferite spre uter unde se vor intalni.
Ei bine, aici incepe partea interesanta, ce se intampla cu cei 2 embrioni extrem de tineri cand se intalnesc, tinand cont ca intreaga lume este bazata pe competitie (incepand de la competitia dintre zecile de milioane de spermatozoizi in concursul pentru fecundarea ovulului).
In aproximativ 1 din 100 de sarcini, cei doi embrioni se vor comporta pasnic, frateste, si se vor dezvolta in paralel, conducand la nasterile gemelare, dar de cele mai multe ori (desi un fenomen nu complet inteles si studiat inca), unul dintre embrioni il va ingloba pe celalalt. Ca doua bile de plastelina, una modelata spre cealalta.
Ce urmeaza apoi pare a fi desprins din filmele SF, dar este numai biologie pura. Probabil de cele mai multe ori, embrionul inglobat isi va opri dezvoltarea, ramanand la stadiul de cateva celule, evident imposibil de identificat dupa nastere cand corpul uman contine un numar infinit mai mare de celule.
Himere umane
In unele cazuri, relativ extrem de rar, embrionul inglobat continua sa se dezvolte dand nastere unor himere umane: organisme viabile, care au in componenta lor celule si tesut de la 2 organisme complet diferite (similar monstrului din mitologia greaca amintit in primul paragraf).
Cel mai adesea aceste himere umane sunt discrete, in sensul ca embrionul inglobat isi limiteaza cresterea pana la dimensiuni relativ mici, descoperite accidental. Ca sa dau un exemplu, un studiu efectuat pe 23 de femei decedate a descoperit celule de sex masculin in 13 rinichi, 10 ficati si 4 inimi, evident sursa lor fiind un embrion de sex opus inglobat in primele zile ale vietii intrauterine (un procent mare!). Cate dintre cele 23 de femei au inglobat embrioni surori (de gen feminin) nu se stie…
… dar nu toate himerele umane se limiteaza la a fi discrete. Uneori embrionul inglobat se ambitioneaza si continua sa creasca formand organe complet functionale in interiorul embrionului care l-a cucerit. Un caz interesant este al bebelusului nascut cu un picior in creier…
Competitia poate fi uneori mult mai mare, intre 3 mebrioni in stadii de dezvoltare incipienta, de exemplu in cazul unui bebelus nascut cu gemeni in abdomen. Explicatiile posibile variaza de la caz la caz, iar in functie de structura genetica unele pot fi mai plauzibile decat himerismul uman.
Un caz extrem de interesant pe care il mai mentionez este al unei paciente din america (Karen Keegan), care spera ca unul dintre cei 3 fii sa fie compatibil pentru a-i dona un rinichi. Testele au relevat faptul ca cei 3 baieti erau frati, dar 2 dintre ei nu erau ai ei! Explicatia a fost ca cei 2 baieti proveneau din ovule eliberate de un ovar provenind de la o sora geamana inglobata in viata intrauterina (foarte incalcit!)
Ultimul caz pe care il mentionez, Lydia Fairchild tot in America, aproape ca si-a pierdut copiii (legal) dupa ce testele genetice au sustinut ca cei 2 copii pe care ii avea nu erau ai ei. Lydia era un mix genetic provenind din 2 embrioni, iar in functie de tesutul/celulele testate, exista (sau nu) concordanta cu testele copiilor.
Reproducerea asistata si himerele
Ovulatia multipla in acelasi ciclu menstrual este relativ rara in absenta tratamentelor de fertilitate, deci implicit si frecventa himerelor este relativ redusa.
Situatia se schimba in cazul inducerii ovulatiei prin stimulare ovariana. Numeroase femei urmeaza tratament cu clasicul Clomifen, dezvoltand foliculi multipli, existand o incidenta crescuta a ovulatiei multiple si obtinerea de gemeni.
Mai mult decat atat, in cadrul fertilizarii in vitro, daca se transfera 2 sau mai multi embrioni obtinuti in laborator exista riscul aparitiei himerelor.
Prof Bonthron a raportat un caz de hermafroditism aparut in urma transferului a 3 embrioni in cadrul fertilizarii in vitro. Bebelusul arata ca un baietel, dar avea un singur testicul in scrot. In urma analizei testiculului operat ulterior s-a confirmat ca era de fapt un ovar, provenit cel mai probabil de la unul din ceilalti 2 embrioni transferati initial.
interesant articolul!!