Fatetele dentare

Prep sau no prep, aceste pelicule de portelan, numite fatete de ceramica, redau o estetica superioara oricarui material intalnit la ora actuala pe piata stomatologica.

In spatele acestor fatete stau: discutii laborioase despre dorintele pacientilor, prepararea si amprentarea cu maxima precizie a dintilor, zile intregi de munca artistica in laborator, probe, unde se perfectioneaza cele mai mici detalii, ca apoi sa ajungem la cimentarea rezultatelor dorite.

Dorinta de a avea dinti perfecti, drepti, albi cu eforturi minime a dus la schimbarea propietatilor ceramicii. Daca prin anii ’80, in Romania, vorbeam doar de coroane, unde portelanul era sustinut de un schelet metalic, care impreuna formau un bloc aproximativ de 3 milimetri, azi putem spune ca portelanul nu are mereu nevoie de o structura metalica de sustinere si nici de o grosime mare: fatele scad sub 1 milimetru ca si grosime iar asta face ca slefuirea smaltului sa fie minim invaziva.

De foarte multe ori, pacientii vin in cabinet si cer fatete no prep. Este visul oricarui medic dentist sa faca asta in fiecare zi, insa sunt prea putine situatiile in care dintii sa nu necesite o preparare in prealabil.

Cand se indica fatetele ceramice:

  • tulburari de forma sau volum dentar
  • tulburari usoare de pozite (in cazul dintilor usor rotati)
  • anomalii de structura a smaltului
  • inchiderea unor spatii interdentare de dimensiuni mici (diasteme, treme)
  • abrazii, fracturi ale dintilor
  • discromii dentare

Printre contraindicatii se numara:

  • dinti devitali
  • dinti care prezinta restaurari din compozit extinse
  • dinti cu modificari grave de pozitie, care pot fi corectate doar prin tratament ortodontic
  • discromii severe

Odata ce decizia lor de aplicare este corecta, iar realizarea in laboratorul de tehnica dentara este aproape ideala, fatetele ceramice redau o noua incadrare a dintilor in arcadele dentare, sub cel mai natural si estetic mod posibil. Au o biocompatibilitate superioara si un risc toxic foarte redus pentru celelalte tesuturi din cavitatea orala. De asemenea sunt cu adevarat fiabile, rezultatul pastrandu-se excelent in timp.

Sa nu uitam ca unul dintre factorii determinanti ai succesului social si profesional il reprezinta dintii frumosi si sanatosi!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.