Fecundatia: Cum Reuseste Ovulul Sa Captureze Spermatozoidul?

Sau invers: cum reuseste spermatozoidul sa patrunda in ovul? Despre fecundatie am mai scris din punct de vedere macroscopic, dar de atunci s-au clarificat si detalii moleculare.

O echipa de cercetatori a descoperit cum reuseste ovulul sa initieze fecundatia prin acceptarea materialului genetic adus de spermatozoid, noile informatii putand explica unele cazuri de infertilitate. Studiul este publicat in ultimul numar al revistei Science.

S-a reusit identificarea unei molecule de zahar la suprafata ovulului, aceasta fiind esentiala pentru atragerea si legarea spermatozoidului. Spermatozoidul recunoaste ovulul cand proteinele din regiunea cefalica i se potrivesc pentru a forma legaturi cu SLeX (sialyl-lewis-x), zaharul de pe suprafata ovulului. Dupa ce s-a realizat potrivirea, membranele celor doua celule se unesc pentru a facilita introducerea ADN-ului patern, spermatozoidul fertilizand astfel ovulul.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.