Femoden

Va rugam cititi instructiunile cu atentie chiar daca folositi Femoden de mai multa vreme, informatiile continute sunt mereu reactualizate.

Compozitie Femoden
Folia calendaristica contine 21 drajeuri avand fiecare 0,075 mg gestoden si 0,03 mg etinilestradiol.

Indicatii pentru administrarea Femoden
In mod obiosnuit, cand Femoden este administrat conform indicatiilor, ovulul nu se matureaza pana la punctul de a putea fi fertilizat. Aditional, mucusul cervical ramane vascos, ingreunand ascensiunea spermatozoizilor. In plus, mucoasa uterina nu este pregatita pentru nidarea unui ovul fecundat. De aceea Femoden ofera multiple posibilitati de protectie impotriva sarcinii.

Despre folia de Femoden
Folia calendaristica contine 21 drajeuri. Drajeurile vor fi administrate cate unul pe zi, timp de 21 zile consecutiv, urmate de un interval liber de 7 zile, dupa care se va incepe o noua folie. Pe folie este indicat in care zi a saptamanii trebuie luat fiecare drajeu.

Dozare si mod de administrare pentru Femoden
Inaintea inceperii tratamentului cu Femoden este necesar un examen medical general si ginecologic (incluzand examenul sanilor si citologia cervicala), precum si o anamneza personala si heredo-colaterala atenta. Suplimentar trebuie notate tulburarile sistemului de coagulare in cazul in care un membru al familiei a suferit de o boala tromboembolica la o varsta tanara (de exemplu tromboza venoasa profunda, accident vascular cerebral, infarct miocardic). Trebuie exclusa sarcina.
Ca o precautie, examene periodice trebuie efectuate la un interval de aproximativ 6 luni, mai ales in cazul tratamentelor de durata.

Primul ciclu
Asteptati urmatoarea menstruatie. Luati primul drajeu in prima zi a ciclului menstrual (prima zi de sangerare). Luati primul drajeu de pe folia calendaristica care corespunde zilei in care va aflati (de exemplu „L” pentru luni)

Un drajeu zilnic timp de 21 zile
Din acest moment trebuie sa luati cate un drajeu in fiecare zi, in sensul indicat de sageti pana cand folia va fi golita. In orice moment in care nu sunteti sigura daca ati luat drajeul corespunzator zilei in care va aflati, nu trebuie decat sa va uitati pe folia calendaristica.

Interval liber de 7 zile
Dupa ce au fost administrate cele 21 drajeuri, urmeaza intervalul liber de 7 zile (fara drajeuri), in care, la aproximativ 2-4 zile de la administrarea ultimului drajeu, apare o sangerare asemanatoare menstruatiei.

Urmatorul ciclu
Dupa acest interval liber de 7 zile se va reincepe o noua folie, indiferent daca sangerarea s-a oprit (cazul cel mai frecvent) sau continua inca.

Astfel aveti de urmat un ciclu foarte simplu in care timp de 3 saptamani se ia cate un drajeu zilnic, dupa care urmeaza o saptamana libera si deci fiecare folie va fi inceputa in aceeasi zi a saptamanii ca folia anterioara.

Retineti!
Protectia contraceptiva incepe din prima zi a administrarii si este continuata si in intervalul de 7 zile libere. Primul ciclu va fi ceva mai scurt decat de obicei dar urmatoarele cicluri menstruale vor dura 4 saptamani.

Administrarea neregulata, voma sau tulburarile digestive cu diaree, tulburarile metabolice individuale sau folosirea simultana a unor preparate medicamentoase specifice (vezi „Informati medicul! „) pot influenta efectul contraceptiv (primul simptom posibil: sangerarea intermenstruala).

Daca ati folosit un alt preparat hormonal contraceptiv sau daca doriti sa incepeti administrarea de Femoden imediat dupa nastere sau avort este bine sa consultati intai medicul.

Daca alaptati, numai medicul dumneavoastra poate decide administrarea de Femoden.

Daca apar sangerari intermenstruale
Daca sangerari intermenstruale „neasteptate” apar in primele 3 saptamani de utilizare, nu trebuie oprita administrarea de drajeuri. Sangerarile mici se opresc de obicei spontan. Totusi, daca sangerarea este abundenta, similara sangerarii menstruale, consultati medicul.

Daca uitati sa luati drajeul zilnic
Daca uitati sa luati un drajeu la ora obisnuita, trebuie sa il luati totusi in urmatorul interval de maxim 12 ore. Daca au trecut mai mult de 12 ore de la ora obisnuita, protectia contraceptiva in acest ciclu poate fi redusa. Oricum, trebuie sa continuati sa luati urmatoarele drajeuri de pe folie la ora obisnuita iar cel uitat nu se va mai administra. In acelasi timp se va folosi o metoda contraceptiva nehormonala (exceptand metoda calendarului si a temperaturii bazale), care va fi folosita aditional pana la aparitia sangerarii. Drajeul sau drajeurile uitate nu mai trebuie luate.
Regulile care trebuie respectate insa sunt cele indicate de medic.
Intervalul liber de 7 zile va ramane acelasi, timp in care va apare sangerarea.
Daca nu apare sangerarea, se va consulta medicul, inainte de inceperea unei noi folii.

Oprirea administrarii de drajeuri Femoden
Dupa incetarea administrarii de Femoden organele de reproducere isi reiau intreaga lor functie, astfel incat posibilitatea aparitiei unei sarcini este din nou prezenta. Singurul lucru pe care trebuie sa-l notati este ca primui ciclu va fi probabil mai lung cu o saptamana decat ciclurile precedente. Daca totusi ciclurile obisnuite nu apar in primele 2-3 luni de la oprirea administrarii, trebuie consultat medicul.

Reactii adverse pentru Femoden
In cazuri rare pot aparea: cefalee, tulburari digestive, greata, tensiune in sani, modificari de greutate si de libido sau stari depresive. La femeile cu o sensibilitate deosebita, folosirea pe termen lung a drajeurilor poate determina aparitia unor pete maronii pe fata, care se accentueaza la expunerea la soare. De aceea femeile cu aceasta tendinta vor evita expunerea prelungita la soare.

Au fost raportate si cazuri individuale de scadere a tolerantei la lentilele de contact.
Va rugam anuntati medicul in cazul aparitiei oricarei probleme persistente.

Siguranta contraceptiva in caz de voma sau diaree
Laxativele slabe nu modifica eficienta Femoden. Daca totusi din diferite motive apar tulburari digestive care determina voma sau diaree, nu avem garantia ca drajeul zilnic va ramane in organism suficient pentru a fi absorbit si deci eficient. Aceasta inseamna ca nu este sigura mentinerea protectiei contraceptive. In aceste cazuri sunteti sfatuita sa folositi aditional o metoda contraceptiva nehormonala (cu exceptia metodei calendarului si a temperaturii bazale) pentru acest ciclu particular, fara insa a Intrerupe administrarea de Femoden.

Contraindicatii pentru Femoden
Sarcina, tulburari severe ale functiei hepatice, antecedente de icter sau prurit in cursul unei sarcini anterioare, sindromul DubinJohnson, sindromul Rotor, tumori hepatice prezente sau in antecedente, procese tromboembolice arteriale sau venoase existente sau in antecedente cat si stari care predispun la aceste afectiuni (de exemplu tulburari ale sistemului de coagulare cu tendinta la tromboze, unele afectiuni cardiace), anemia cu celule in secera, cancer de san sau de endometru existent sau tratat, diabet sever cu modificari vasculare, tulburari ale metabolismului lipidic, antecedente de herpes gestational sau otoscleroza accentuata in timpul unei sarcini.

Informati medicul!
– Daca suferiti de una din urmatoarele afectiuni: diabet, hipertensiune arteriala, varice, otoscleroza, scleroza multipla, epilepsie, porfirie, tetanie, coreea minor. In toate aceste cazuri, ca si in cazurile cu antecedente de fie bite sau tendinta la diabet, Femoden poate fi administrat numai sub stricta supraveghere a medicului.
– Daca suferiti sau ati suferit de una din afectiunile enumerate la „Contraindicatii”, pentru ca in aceste situatii contraceptivele orale nu trebuie folosite. Daca aveti nelamuriri privind aceste afectiuni rugati medicul sa va explice.
– Daca folositi alte meaicamente in mod regulat (de exemplu, barbiturice, fenilbutazona, hidantoine, rifampicina, ampicilina), pentru ca ele pot interactiona cu Femoden. Necesarul de antidiabetice orale sau insulina poate fi modificat.

Motive pentru intreruperea imediata a administrarii de Femoden
Aparitia unei cefalee care se manifesta pentru prima data sub forma de migrena, sau cu o frecventa neobisnuita; instalarea brusca a unor tulburari senzoriale (vedere, auz); primele simptome de tromboflebita (dureri neobisnuite sau edeme ale picioarelor); tuse persistenta neelucidata; durere sau senzatie de constrictie toracica; Inainte de o operatie planificata (cu 6 saptamani Inainte); o imobilizare prelungita, (dupa accidente). In toate aceste cazuri exista un pericol crescut de formare a unor cheaguri de sange (tromboza).

De asemenea, in cazul aparitiei unui icter, a unei inflamatii hepatice, sau a unui prurit generalizat, in cazul cresterii frecventei acceselor epileptice si a cresterii mai accentuate a tensiunii arteriale, sarcina.

Atentionari speciale
Femoden nu poate fi folosit de barbati. Conform cunostintelor actuale, la folosirea unei combinatii estro-progestative riscul aparitiei de boli tromboembolice arteriale si venoase nu poate fi exclus.

Riscul relativ de tromboze arteriale (accident vascular cerebral, infarct miocardic) pare sa creasca odata cu numarul de tigari fumate si cu inaintarea in varsta.

In cazuri rare, tumori benigne, iar in cazuri si mai rare tumori maligne ale ficatului pot determina hemoragii intraabdominale ce pot ameninta viata. Din acest motiv, medicul trebuie sa fie informat in cazul aparitiei in etajul abdominal superior a unor simptome neobisnuite care nu dispar spontan intr-o perioada scurta de timp.

Prezentare
Folie cu 21 drajeuri.
A se pastra in conditii corespunzatoare si a nu se lasa la indemana copiilor.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.