Fenomene Pregatitoare Preconceptionale

Embriologia umana constituie o stiinta care prezinta originea si dezvoltarea fiecarui organism viu, de la fertilizatie pana la nastere. Dezvoltarea embrionara incepe odata cu fertilizatia, care are ca rezultat formarea zigotuuli. Urmeaza numeroase diviziuni celulare, diferentieri ale acestora, care adauga mere ceva nou structural si functional produsului de conceptie. Astfel, pornind de la zigot, celula ou mica, se ajunge la organismul uman pluricelular definitiv structurat.

Inainte de a se concepe o noua fiinta umana prin fertilizatie (fecundatie) exista numeroase fenomene pregatitoare, care vor aduce gametii la starea lor apta pentru fertilizatie, pe de o parte si pe de alta parte, corpul viitoarei mame, in cadrul desfasurarii ciclului lunar, va oferi conditii optime pentru fertilizatie, nidatie si dezvoltare ulterioara a produsului de conceptie, in mucoasa uterina, pana la nastere.

Fenomenele pregatitoare preconceptionale cuprind gametogeneza si ciclul lunar (menstrual) al viitoarei mame.

Gametogeneza

Dezvoltarea fiintei umane incepe cu fertilizatia, un proces prin care spermatozoidul apartinand barbatului si ovocitul, femeii, vor da prin unire un nouorganism, zigotul. Fenomenele pregatitoare pentru fertilizatie intereseaza atat cromozomii cat si citoplasma:

Reducerea numarului de cromozomi de la 46 la 23, prin diviziuni meiotice, la ambele categorii de celule germinative, pentru ca prin fertilizatie sa se poata reface setul cromozomial de 46.

Modificari ale formei celulelor. Celula germinativa masculina, rotunda si mare initial, pierde toata citoplasma si isi dezvolta un cap (nucleul), gat si coada (mobila). Celula germinativa feminina acumuleaza citoplasma nutritiva necesara produsului de conceptie in prima sa etapa de dezvoltare.

In geneza gametului matur exista doua diviziuni meiotice fiind in principiu asemanatoare intre ele, dar diferite in ceea ce priveste materialul genetic. Prima diviziune meiotica porneste de la setul diploid de cromozomi, deci cu 4 cromatide in cadrul cromozomilor perechi. In metafaza si anafaza rezulta cromozomi cu gene alele interschimbate apoi in urma incheierii diviziunii rezulta la celulele fiice un numar haploid de cromozomi dicromatidici cu genele amestecate. A doua diviziune meiotica se caracterizeaza prin absenta sintezei replicative de ADN in interfaza si prin urmare setul haploid de cromozomi dicromatidici va genera in urma diviziunii un set haploid de cromozomi monocromatidici. In acest moment, atat gametul masculin cat si cel feminin sunt apti pentru fecundatie.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.