Termenul freebirth se refera la nasterea vaginala care are loc acasa, planuit, fara supravegherea unui medic sau a unei moase. Nu incerc sa-i gasesc o varianta romaneasca pentru ca sper sa nu apara vreodata un trend similar si la noi.
Canadian Medical Association Journal a publicat un articol ingrijorator referitor la alegerea pe care o fac din ce in ce mai multe femei din Statele Unite si Canada, nemultumite fiind de experientele obstetricale pe care le-au avut anterior.
Obstetrica este una dintre specializarile medicale in care neasteptatul poate interveni in orice secunda, indiferent de cursul pe care l-a avut sarcina/nasterea pana la momentul respectiv. Din aceasta cauza medicina aferenta obstetricii si-a luat numeroase masuri de precautie concretizate cateodata prin proceduri inutile, dar care au reusit sa imbunatateasca statisticile de mortalitate materna si neonatala foarte mult in ultimele decenii.
O treime din nasterile neasistate medical (8708 din 26.667 in 2007) in Statele Unite au fost planificate, facand parte din fenomenul freebirth. Au inceput deja sa apara comunitati online care sustin nasterea nesupravegheata medical.
In fiecare an 500.000 de femei decedeaza la nivel mondial din cauza evenimentelor nedorite in timpul nasterii, iar nasterea acasa, fara supraveghere medicala, cu siguranta nu aduce beneficii. Timpii de reactie trebuie sa fie de ordinul secundelor, cand se ajunge la minute deja pot aparea sechele pe termen lung, chiar pe viata.
Sunt unele aspecte ale curentelor feministe pe care le inteleg intr-o oarecare masura, dar cand vine vorba de nastere decizia nu se mai limiteaza la propria persoana. Daca ar fi dupa mine, la cazurile clar incadrate in freebirth cand se finalizeaza cu deces neonatal as ridica problema omorului (prin neglijenta, imprudenta, ignoranta sau orice alte acuzatii) pentru ca nu e cu nimic mai diferit fata de lasarea copilului intr-un carucior in intersectie.
pentru a incadra ceva la omor (infanticid sau de orice alt fel) pruncul trebuie sa fie declarat nascut viu. ori la nastere… e greu de decis (daramide de demonstrat)
in rest sunt perfect deacord cu tine, desi o persoana adulta ar trebui sa stie sa isi asume responsabilitatile asociate nasterii si/sau riscurile de a o face pe cont propriu.
din nefercire insa: „mama prostilor e vesnic gravida” ……………..
La nastere, odata cu primul inspir, aerul intra in alveole si exista un test in medicina legala pentru a demonstra existenta aerului din plamani, deci existenta primului inspir si a viabilitatii la nastere (se scufunda o bucatica de plaman intr-un vas cu apa, daca pluteste are aer).
ltns 🙂
Perfect de acord. Ai abordat un subiect foarte sensibil. Felicitari. De asemenea, sper si eu ca acest „trend” sa nu prinda radacini la noi. Cum ai mentionat, o nastere nu implica o singura pacienta, ci minim 2 paciente/pacienti. Ca o viitoare mama face cu viata ei ceea ce doreste, nu inseamna ca bebelusi trebuie sa aiba de suferit.
Un alt aspect pe care as dori sa-l mentionez, in aceeasi ordine de idei, este acela in legatura cu raspandirea si mediatizarea nasteriolr in apa sau alte „metode” asemanatoare. Stim cu totii ca nasterea in apa (se spune …) este mai usoara, face trecerea mai buna a copilului din mediul cu lichid amniotic in mediul nostru normal etc. Daca ne informam putin mai bine, o sa aflam ca, pt a fi mai usoara nastrea, trebuiesc egalizate anumite presiuni, anumite forte. Aceasta nu se poate realiza decat la mari adancimi, nu intr-un lighean cu apa sau o cada. Laurentiu, poate scrii un articol pe tema asta ca ar fi foarte interesant. Am paciente care intreaba cum e cu nasterea in apa si eu personal nu sunt de acord.
Observatie offtopic:
In ultimul paragraf ai cam dat cu bata in balta, lasand sa se inteleaga ca feminismul e de vina. Poate esti confuz cu privire la ce inseamna feminismul: sustinerea unor drepturi sociale, politice si economice egale intre femei si barbati. Atat. Ce are ‘freebirth’ a face cu asta?
In loc de feminism, ai fi putut mentiona si combate in articol adevaratele motive ale nasterii neasistate. Sunt usor de gasit, spre exemplu aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Unassisted_childbirth#Common_reasons_and_motivations.
Ioana, am scris mai demult despre nasterea in apa, probabil nu am atins multe dintre aspectele importante, dar cred ca se poate dezbate o zi intreaga pe subiectul asta 🙂
lunatic,
FEMINISM s.n. – Doctrina care propaga emanciparea femeii si extinderea drepturilor ei. (dexonline).
Dupa mine freebirth se incadreaza in definitia asta, cele care apeleaza la nasterea acasa vor sa demonstreze lipsa nevoii unui medic si faptul ca se pot descurca singure.
Nu m-am referit la feminism ca sa combat curentul nasterii acasa, neasistat, e o alegere atat de stupida incat mi se pare penibil s-o combat.
Foarte bine zis,pacat insa ca in unele orase nasterea naturala la spital e usor asemanatoare cu cea acasa,ins ensul ca nu e asistata de doctor ,cel mai mult de asistente. De exemplu in Pascani,
E ok si definitia aia, dar tot nu inteleg la ce te-ai referit cand ai vorbit de feminism in relatie cu nasterea neasistata. Cu care aspect al feminismului nu esti de acord, mai exact?
(sa fie emancipate, sau sa aiba drepturi? 😛 )
Presupun ca te opui dreptului femeii gravide de a alege unde si cum sa nasca, pentru ca alegerea ei are repercursiuni asupra altei vieti umane. De acord cu tine aici.
Dar tu intelegi prin feminism… sustinerea dreptului femeii de naste cum pofteste?
Daca da, atunci inteleg de unde vine confuzia. Ai o definitie a feminismului diferita de restul lumii. (pentru ca majoritatea definitiilor implica drepturile femeilor neaparat raportate la cele ale barbatilor; cum barbatii nu nasc :D, nu e cazul sa vorbim despre feminism aici.)
Tot ce tine de nastere face parte din feminism. Citez de aici:
Din dorinta de a-si apara drepturile, unele femei duc „feminismul” la extrem doar pentru a demonstra ceva (o prostie defapt), chiar daca e in detrimentul lor, de asta ajung sa nasca asa, citez iar de aici:
Tu te referi strict la egalitatea in drepturi, dar feminismul inseamna mult mai mult decat atat, acum partea cu nasterea si ce tine de atitudinea asta omnipotenta si lipsa nevoii de ajutor medical se incadreaza la feminismul post modern, citez acum din alta sursa:
Cateodata se ajunge la asa extreme incat nasterea asistata medical e vazuta ca un viol (oricat de ciudat ar parea asta). E adevarat ca uneori lucrurile se precipita si se ajunge la adresare mai agresiva, gesturi medicale fortate etc, dar este evident ca nu e in interesul satisfacerii unei nevoi a medicului pentru a putea fi comparat cu violul. Citez dintr-un alt blog feminist:
Acum, atitudinea luata de unele femei referitor la ce se intampla intr-o nastere asistata se materializeaza prin nastere acasa, pe cont propriu, iar in idiotenia lor se incurajeaza unele pe altele.
Este o atitudine similara cu cea a mandriei generata de un avort, toate incadrandu-se in miscarea feminista chiar daca nu are nici o legatura cu sustinerea egalitatii in drepturi (femei vs barbati).
Scuze daca e prea mult de citit, dar e un subiect pe care il studiez de ceva vreme si ma abtin cu greu sa raman pasiv la ce idei au.
Nu e prea mult de citit.:P Daca e un apropo subtil la faptul ca eu am tendinta sa o cam lungesc, sa stii ca nu ma prea simt.
„So again I ask, where are the feminists? Where are the throngs of women who want control over their bodies? How long will we continue to lay down and spread ‘em without question? What will it take for women to take back this sacred event from the grips of greedy men?” (de pe primul blog citat de tine)
Wow habar nu aveam cat de mult poate fi pervertita ideea pentru niste scopuri ignorante, stupide si periculoase. Cand citesc ce scrie mai sus imi vin in minte niste extremisti urland populisme anti-stiintifice intr-o piata publica, si gloata de nestiutori aplaudand si aclamand.
Asta e mai mult decat feminism, e man-hatred si delir de persecutie, la baza ei stand lipsa unei intelegeri de baza a modului in care functioneaza stiinta in general, si medicina in particular.
Dar trebuie sa distingem situatiile anectodice, rare (sper!), de valorile si ideile promovate de feminism in general.
Poate ar fi cazul ca noi, doctorii si viitorii doctori, sa ne ingrijoram cu privire la mesajul perceput de catre populatie si sa nu mai invinuim himere. De ce nu mai au incredere oamenii in sistemul medical? De ce au ajuns doctorii sa fie la fel de credibili ca niste samani oportunisti? De ce e un blog de tip propagandistic plin de anectode emotionale e mai persuasiv pentru femei decat 1000 de studii clinice? Pentru ca sunt feministe? Aiurea! Poate pentru ca povestile de pe acele bloguri sunt mai apropiate de temerile lor fata de actul medical. Nu cumva de la inaltimea aroganta a anilor grei de studiu nu mai reusim sa ii atingem fix pe acei indivizi pentru al carui bine militam?
Cu atitudinea ostila nu reusesti decat sa le inversunezi mai tare, intarindu-le pozitia. ‘Aha, uite si la doctorul asta nu stie decat sa ne faca idioate fiidca refuzam sa ne lasam pe mana lui si a celor ca el. Tipic.’ E usor sa te enervezi, dar e de datoria doctorului sa fie mai convingator decat blogurile auto-numite feministe.
Nu, nu, la propriu am zis ca sunt lungi articolele citate 🙂
Eu sunt convins ca femeile care aleg sa nasca acasa au nivelul de cunostinte medicale mai mare decat media populatiei, imi permit sa le compar cu marii fumatori care stiu exact la ce riscuri se supun si de asta tot aleg sa-si continue obiceiul.
In cazul lor degeaba incerci sa le convingi ca nascutul acasa nu e o varianta rationala, ele stiu toate argumentele medicale in defavoarea alegerii lor, dar pentru ca psihic au manifestarea asta patologica prin care tin sa demonstreze ca ELE POT SINGURE, ignora orice argumentare, de asta nu-mi risipesc energia incercand sa le demontez convingerile.
Nu as alege sa nasc acasa insa si nasterea in spitalele noastre mi se pare o aventura la fel de mare :(.
Am nescut intr-un spital matern normal, din Romania, Arad, mai precis, iar conditiile au fost excelente si personalul s-a comportat exemplar.
Prea multe stiri la televizor care baga frica in oameni, posibili viitori pacienti!
Dana
zi si ce relatii ai avut .. dupaia sa vb prostii .. habar nu ai de sistemul de sanatate din romania . iti recomand orice alt spital din Romania unde nu ai nici un fel de relatie . asa ca … nu mai pierde vremea pe net
Si da, nasterea acasa e o tampenie, daca singura justificare e ca „asa se facea si pe vremea bunicii”…poate, dar atunci murau jumatate din mame sau copii!
@Illio dfc: Relatii? Da. Mi le-am facut la 8 dimineata cand am mers sa nasc.
Vorbesc prostii, probabil! In fond nu eu am nascut si nu vorbesc din proprie experienta.
Nu am habar de sistemul medical? Poate ai dreptate, in fond nu am pus piciorul in spital nici macar o clipa. Sunt medicinista in anul 5 doar cu numele!
Si pentru ca nu imi sta in fire sa fiu ironica, iti spun doar atat: exista OAMENI si in Romania si mai mult, exista OAMENI si intre medicii romani!