Fericirea in randul oamenilor diagnosticati cu psoriazis

An de an, pe 29 octombrie este marcata Ziua Mondiala a Psoriazisului, o zi dedicata oamenilor cu psoriazis sau artrita psoriazica si eforturilor de creste a constientizarii acestei boli randul intregii populatii si celor 125 de milioane de pacienti afectati nu doar psihic, ci si emotional.

Ranile emotionale sunt o reala problema pentru pacientii diagnosticati cu psoriazis, iar cei de la LeoPharma si LEO Innovation Lab impreuna cu Institutul de Cercetare a Fericirii au depus eforturi pentru a realiza primul raport la nivel mondial privind gradul de fericire in cazul persoanelor cu psoriazis: World Psoriasis Happiness Report 2017.

Un studiu de amploare

La acest studiu amplu au participat peste 120.000 de persoane din 184 de tari, iar datele oferite de aceasta cercetare aprofundata ne ajuta sa intelegem mai bine viata pacientilor diagnosticati cu psoriazis.

Intrebarile studiului au fost concepute astfel incat sa poate fi cuantificata povara psihosociala a psoriziasului: stresul, stima de sine, singuratatea, obiceiurile de tratament si relatia respondentilor cu specialistii din domeniul sanatatii.

LEO Innovation Lab si Institutul de Cercetare a Fericirii isi doresc sa exinda termenul de ”fericire” raportat si la domeniul sanatati, efort sustinut si de O.N.U. si OCDE.

Rezultate surprinzatoare

Surprinzator din rezultatele studiului este faptul ca tari cu un punctaj inalt pentru fericirea populatiei generale in Raportul O.N.U. privind fericirea la nivel global 2017, asa cum sunt Norvegia si Danemarca, s-au clasat pe pozitii inferioare cand vine vorba despre ”indicele mondial al fericirii pentru persoanele cu psoriazis”.

Meik Wiking, director general executiv al institutului de Cercetare a Fericirii, spune ca impactul negativ al acestei boli poate sa ocoleasca mecanismele politice ale unei societati, iar astfel apar persoane ce sunt lasate in urma.

Tari care de obicei nu se afla in top 10 in cadrul raportului O.N.U. privind fericirea, asa cum sunt Mexicul, Columbia, Brazilia, sunt in top 10 in lume potrivit World Psoriasis Happiness Report 2017, cu punctaj maxim priving gradul de fericire al persoanelor cu psoriazis in 2017.


sursa: World Psoriasis Happiness Report 2017

Cele mai importante concluzii ale raportului

Datele raportului sunt extrem de importante pentru a intelege mai bine viata celor afectati de psoriazis, dar si a fericirii din perspectiva sanatatii si nu doar a produsului intern brut ale unei societati. Pana la urma, politicile publice trebuie sa aiba ca scop imbunatatirea calitatii vietii tuturor oamenilor. Citeste in continuare 10 dintre cele mai importante concluzii ale raportului:

  1. Psoriazisul are un impact asupra fericirii pacientilor
  2. Psoriazisului reduce nivelul de fericire in randul femeilor mai mult decat in cel al barbatilor
  3. Diferite simptome au impact diferit asupra fericirii
  4. Diferite zone ale corpului au impact diferit asupra fericirii
  5. Stresul e cel mai puternic predictor psihologic pentru nefericire in randul pacientilor cu psoriazis
  6. Singuratatea este larg raspandita in randul persoanelor cu psoriazis
  7. Inegalitatea nivelului de bunastare datorata psoriazisului variaza de la o tara la alta
  8. Diferente intre nivelul de fericite pot fi reduse imbunatatind felul in care psoriazisul influenteaza bunastarea
  9. Pana la 35,6% dintre pacientii cu psoriazis pot fi mai fericiti reducand stresul extrem
  10. Pana la 12,9% dintre pacienti pot fi mai fericiti reducand singuratatea extrema.

Primul raport la nivel mondial privind gradul de fericire in cazul persoanelor cu psoriazis arata faptul ca sanatatea fizica si cea psihica sunt doua aspecte ce nu pot si separate. Psoriazisul este o boala cu consecinte grave asupra sanatatii mentale atunci cand nu i se acorda o atentia cuvenita prin tratament, terapie.

De aceea, e important pentru fericirea fiecarui pacient sa aiba parte de sprijinul necesar la momentul potrivit. Cu siguranta, acest studiu este doar inceputul unei serii intregi de cercetari ce vor aduce la suprafata noi solutii pentru cresterea bunastarii in randul pacientilor diagnosticati cu psoriazis.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.