Fertilizare In Vitro Gratuit Pentru Detinuti

Unul dintre subiectele dezbatute la inceput de primavara in Anglia este referitor la dreptul detinutilor de a solicita acces la fertilizare in vitro prin programul finantat de catre Stat. Subiectul a fost adus la lumina in decembrie 2012, cand Daily Mail a mediatizat cazurile a 4 criminali si 1 traficant de droguri aflati pe lista de asteptare pentru fertilizare in vitro.

Pentru ca si la noi exista un program de fertilizare in vitro gratuit prin care se incearca, la scala mai mica, rezolvarea problemelor de infertilitate pentru cuplurile care isi dorersc un copil, subiectul dreptului detinutilor de a apela la acest program este relevant.

Intrebarea simpla si directa este: Detinutii ar trebui sa aiba dreptul de a solicita fertilizare in vitro gratuit prin sistemul finantat de catre Ministerul Sanatatii?

Evident, ca si orice alta problema legata de etica, nici in cazul acesta lucrurile nu sunt chiar asa de simple. Detinutii mentionati anterior au reusit sa ajunga pe listele de fertilizare in vitro datorita existentei unei legi din cadrul Drepturilor Omului prin care detinutii au dreptul la viata privata si de familie, deci implicit au dreptul de a avea copii.

Daca se accepta dreptul detinutilor de a beneficia de fertilizare in vitro se porneste din start de la premisa ca acel copil va fi crescut doar de un parinte, avand cel mai probabil nevoie de suportul Statului, in timp ce tatal lui este prizonier in urma incalcarii drepturilor altor persoane (cel mai probabil incalcari grave care au dus la perioade lungi de condamnare).

Odata ce ai incalcat drepturile unei alte persoane, se poate considera automat ca ai renuntat la orice drept social ai avea?

Pana acum a fost vorba doar de barbati condamnati care au solicitat fertilizare in vitro, dar aceeasi situatie poate fi si in cazul femeilor prizoniere. Daca se accepta dreptul barbatilor in ideea ca sotia/partenera ii va creste copilul in afara inchisorii, ar trebui acceptat si dreptul femeilor prizoniere, altfel ar fi discriminare sexuala.

Ce se intampla cu un copil nascut dintr-o mama prizoniera, condamnata la perioada lunga de detentie in urma savarsirii unei ilegalitati? In ce conditii poate creste copilul si ce model primeste de la parinti?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.