Fertilizare in vitro este un termen folosit adesea generic pentru a desemna tehnicile de reproducere asistata. Chiar daca fertilizarea se produce in vitro, adica in laborator (in antiteza cu in vivo, adica in corp) exista cateva diferente care necesita atentie la exprimare si mentionare in context.
In linii mari, tehnicile de reproducere asistata presupun un ciclu de hiperstimulare ovariana controlata, recoltarea ovulelor, fertilizarea lor in laborator pentru a obtine embrioni, transferul embrionilor in uter si suport in faza luteala.
Diferentele in terminologie sunt generate de etapa fertilizarii in laborator dupa cum urmeaza:
Ferilizarea in vitro (FIV) cu echivalentul in limba engleza in vitro fertilisation (IVF) presupune un proces similar cu ce se intampla la fecundatia naturala cand ovulul este inconjurat de spermatozoizi, iar unul dintre ei reuseste sa patrunda singur prin peretele ovulului pentru a produce fecundatia.
Filmuletul de mai jos prezinta imagini cu fertilizarea in vitro.
Injectarea intracitoplasmatica a spermatozoidului cu echivalentul in limba engleza intracytoplasmic sperm injection (ICSI) se indeparteaza radical de procesul natural si presupune alegerea unui singur spermatozoid care va fi injectat direct in interiorul unui ovul matur de catre embriolog.
Filmuletul de mai jos prezinta imagini cu injectarea intracitoplasmatica a spermatozoidului.
Deoarece in cadrul ICSI injectarea spermatozoidului in ovul ocoleste mecanismele de selectie naturala este esential ca spermatozoidul folosit sa fie de calitate buna pentru a evita obtinerea unui embrion anormal. In functie de modul de alegere a spermatozoidului pentru injectare, ICSI se imparte mai departe in:
ICSI conventional cand spermatozoidul este ales folosind un microscop care mareste de 200-400 de ori.
IMSI (Intracytoplasmic Morphologically Selected Sperm Injection) cand spermatozoidul este ales folosind un microscop mult mai puternic pentru a mari de 6000–12.500 de ori in scopul observarii mai detaliate a structurii spermatozoidului.
P-ICSI / PICSI (Physiological Intracytoplasmic Sperm Injection) cand spermatozoidul este ales in functie de capacitatea de a se lega de acidul hialuronic. Aceasta afinitate fata de acid hialuronic este un marker al maturitatii spermatozoidului, iar selectarea prin aceasta metoda ar trebui sa evite folosirea spermatozoizilor imaturi. Physiological se refera la faptul ca acidul hialuronic se gaseste si pe suprafata ovulelor, iar alegerea spermatozoidului in laborator in functie de atractia fata de acid hialuronic mimeaza atractia din fertilizarea naturala, fiind fiziologica.
Exista numeroase alte metode pentru selectarea spermatozoizilor, mai mult sau mai putin populare / eficiente, dar in cazul lor se foloseste numele complet, evitandu-se expresiile si abrevierile derutante.
Buna! Ma numesc Gabriela Batog si locuiesc in Marea Britanie(Londra). Am avut avut doua extrauterine,una anul trecut si una acum 9 ani. Fiind cu varsta de 40ani impliniti vreau sa stiu care e cea mai buna metoda de a ramane insarcinata. Astept raspunsul cit mai corect si cat m-ar costa toate acestea? Va multumesc
Buna Babriela, cum au fost tratate extrauterinele? Mai ai trompele?
Tinand cont de varsta cred ca cea mai buna sansa interventionala (adica cu implicare medicala, nu natural) este fertilizarea in vitro. Problema este cu finantarea si depinde de mai multe aspecte (rezerva ovariana, nasteri anterioare etc). O alternativa din ce in ce mai populara este fertilizare in vitro in ciclu natural, voi scrie un articol curand despre.
Buna ziua.Am 36 de ani si am incercat de un an de zile sa raman insarcinata si nu am ramas.Teste de spermatograma ale sotului sunt perfecte.Eu am facut recent un test Hsg ,in urma caruia mi s-a spus ca trompa dreapta este infundata,iar cealalta este in stare buna.In urma monitarizarii ovulatiei ,din ultimul an,reiese ca trompa infundata este din punct de vedere morfologic mai buna decat cealalata.Am fost la un doctor in reproducerea uman? asistat? si mi-a recomandat direct FIV.As dori sa stiu daca inainte de a face acest pas pot face si alte teste sau operatii prin care sa raman insarcinata natural,cum ar fi hidrolaparoscopia?
Multumesc.
sant casatorit de 25 de ani nu am avut copii am infiat un baietel pe cand aveam 27 de ani.in prezent am 45 de ani stiu ca nu pot avea copii deoarece am avut mai multe operatii ,,hipospadias balanopreputian,hidrocel pe oul stang,as dori sa am un copil cu sotia mea prin inseminare ,imi puteti spune va rog procedurile,avtele necesare si costul??.Multumesc!!
eduard, trebuie sa incepi cu o spermograma pentru a vedea ce material ai la dispozitie. Daca parametrii sunt suboptimi, dar exista spermatozoizi atunci poti face fertilizare in vitro cu ICSI. Daca nu exista spermatozoizi in ejaculat atunci se poate incerca obtinerea lor prin punctia testiculului. Costurile variaza in functie de tara/clinica.
Buna dimineata!
Domnule doctor va rog frumos sa ne indrumati si sa ne spuneti ce este de facut!
Spermograma sotului arata in felul urmator:
-Concentratie spermatozoizi- 22,4 mil
-Nr total spermatozoizoi – 103,04 mil
– Mobilitate TIP A – 0 %
-Mobilitate tip B – 19%
-Mobilitate tip C – 13%
-Mobilitate tip D – 68%
Spermatozoizi cu morfologie normala – 1%
Spermatozoizi cu anomalii ale capului – 29%
Spermatozoizi cu anomalii ale gatului – 33%
Spermatozoizi cu anomalii ale cozii – 37%
Spermatozoizi Viabili – 35%
Sotul are 31 de ani, iar eu 27, mentionez ca eu mi-am facut dozarile hormonale si au iesit bine si controlul ginecologic la fel.
Credeti ca ne-ar ajuta in cazul nostru o Inseminare Intrauterina sau e bine sa incercam direct FIVUL.Ne dorim enorm un bebelus.
Buna Alexandra, inseminarea intrauterina nu va ajuta in situatia actuala.
Ideal ar fi un consult al sotului intr-un centru de reproducere asistata cu un specialist in andrologie pentru a identifica o eventuala cauza tratabila. Altfel singura solutie realista e fertilizarea in vitro cu ICSI.
Va multumesc pt raspuns.
Mi-ati putea recomanda un androlog in IASI ?
Buna ziua ,ma numesc Gabriela si am 22 de ani ,de 2 ani imi doresc un bebe,dar nu a vrut sa dea pe la noi ,asa ca am inceput investigatile …prima a fost spermograma sotului …care are OATS ( oligoastenoteratozoospermie ) ni sa recomandat IA sau FIV cu ICSI ,am facut si eu dotarile hormonale …ciclul il am regulat …Fsh-5,5m|u/ml ,LH- 5,21mul/ml ,TSH-1,378 UL/ml -0,55-4,78/uui/ml ,PROLACTINA -16,7 ng/ml ,ESTRADIOL-43,3pg/ml , PROGESTERON-0,432ng/ml, AMH-1,70 …..intrebarea mea este ,cu asa analize ce pot face ,sunt disperat …ce rate de succes sunt cu amh.ul mic ,:-( dv ce spuneti sa incerc ce rate de succes sunt …??? va rog sa.mi raspundeti
Buna seara! In luna februarie am fost diagnosticata cu hidrosalpinx drept cu supapa! Am urmat un tratament cu menopur si clostlbeygit, iar in luna aprilie am reusit sa raman insarcinata, insa sarcina s a oprit din evolutie in luna mai, la 4 saptamani. De atunci am urmat in continuare acelasi tratament insa nu am mai ramas insarcinata! As vrea sa fac fiv, insa mi e teama ca din cauza afectiunii sarcina s ar opri din nou din evolutie!! Ce sanse sa raman insarcinata as avea? Sau daca as face fiv ce ar trebui sa fac pentru ca afectiunea pe care o am, respectiv hidrosalpinxul sa numai determine oprirea din evolutie a sarcinii? 🙁 multumesc anticipat
Salut Alexa,
Daca ai reusit sa ramai insarcinata cu tratament hormonal, inseamna ca acesta funtioneaza. Multe sarcini se opresc in evolutie. Continua cu tratamentul. FIV ar trebui sa fie ultima solutie. Hidrosalpinxul (sau cine stie ce este cu adevarat, pentru ca la ecografie poti sa te inseli) nu ar trebui sa interfereze cu evolutia sarcinii odata ce ea este prezenta.
Sanatate