Fetele Slabe Sunt Mai Expuse Riscului De A Dobandi Cancer La San?

Se stie ca excesul de tesut adipos corelat cu IMC mare este un factor de risc pentru cancerul la san, dar un studiu publicat recent in jurnalul Breast Cancer Research releva faptul ca fetele slabe in jurul varstei de 7 ani sunt mai expuse riscului de a dobandi cancer la san comparat cu fetele avand un IMC mai mare.

Au fost comparate 2800 de paciente suedeze avand cancer la san cu un grup de control cuprinzand 3100 de femei fara cancer la san. Principala descoperire a fost faptul ca masa corporala mai mare la varsta de 7 ani se asociaza cu un risc mai mic de cancer la san in perioada postmenopauza.

Cu toate ca masa corporala mai mare se asociaza cu factori de risc ai cancerului la san (menarha precoce, Indice de Masa Corporala (IMC) mare in perioada de adult, densitate mare a sanului etc.), aceasta ramane un factor protectiv semnificativ dupa ajustarea celorlalte caracteristici.

Mecanismele care induc acest efect protectiv raman inca necunoscute.

Ca fapt divers, jurnalul Personality and Individual Differences a publicat un articol conform caruia femeile au o frica intrinseca de a fi supraponderale.

Scanarile creierelor femeilor carora le-au fost aratate imagini cu straini supraponderali au demonstrat ca se declanseaza activitate in partea creierului care proceseaza identitatea si autoreflectia. S-a concluzionat astfel ca femeile sunt conditionate sa aiba frica de suprapondere din cauza bombardamentului cu mesaje si imagini care prezinta persoanele slabe ca fiind ideale.

Aceleasi teste efectuate la barbati au relevat lipsa de interes referitor la greutatea lor indicand motivul pentru care femeile sunt mult mai susceptibile la dobandirea de tulburari in alimentare.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.