Fibrom Uterin – Simptome, Cauze, Factori De Risc + Poze

Fibromul uterin este o excrescenta benigna a uterului, care apare adesea la femeile de varsta reproductiva. Fibromul uterin nu este asociat cu un risc crescut de cancer uterin si aproape niciodata nu se transforma in cancer.

De regula 3 din 4 femei dezvolta fibrome uterine candva pe parcursul vietii, dar majoritatea nu sunt constiente de prezenta lor, deoarece fibroamele uterine nu provoaca, de multe ori, vreun simptom. Medicul dumneavoastra poate descoperi fibroame intamplator in timpul unui examen pelvin sau in urma unei ecografii de rutina.

In general, fibromul uterin necesita rar tratament. Terapia medicala si procedurile chirurgicale pot micsora sau elimina fibroame daca acestea genereaza disconfort sau simptome suparatoare. Rar, fibroamele pot necesita tratament de urgenta in cazul in care provoca durere brusca, sau sangerari menstruale foarte abundente.

Simptome ale fibromului uterin

La femeile care prezinta simptome, cele mai frecvent reprezentate simptome de fibrom uterin includ:
Sangerari menstruale abundente
– Menstruatii prelungite – sapte zile sau mai mult de sangerare menstruala
– Senzatia de presiune pelvina sau durere in zona pelvina
– Urinare frecventa
– Dificultate in a goli vezica urinara
– Constipatie
– Dureri de spate sau dureri de picior

Rar, un fibrom poate cauza durere acuta atunci cand irigatia cu sange este depasita. Lipsit de nutrienti, fibromul incepe sa moara. Resturile fibromului degenereaza si pot infiltra tesuturile inconjuratoare, cauzand durere si febra. Un fibrom care atarna de un pedicul in interiorul sau in afara uterului (fibrom pediculat) poate determina dureri prin rasucirea pediculului (strangulare) si oprirea irigarii cu sange.

Localiarea fibromului influenteaza in mod direct semnele si simptome:

Fibrom submucos. Fibroamele care se dezvolta in cavitatea interiora a uterului (fibroame submucose) sunt considerate a fi responsabile in primul rand de sangerarile prelungite, menstruatiile dificile si sunt o problema pentru femeile care isi doresc o sarcina.

Fibrom subseros. Fibroamele care se proiecteza la exteriorul uterului (fibroame subseroase) pot, uneori sa genereze compresiune pe vezica urinara, reultatul fiind simptome urinare suparatoare. Daca fibroame se dezvolta in partea din spate a uterului, pot apasa fie pe rect, cauzand constipatie, sau pe nervii coloanei vertebrale, cauzand dureri de spate.

localizari fibrom uterin
Localizarile fibromului uterin

Cand sa mergeti la medic?

Consultati medicului dumneavoastra ginecolog daca prezentati:
– Durere pelvina care nu dispare
– Menstuatii prea grele sau dureroase
– Spotting sau sangerari intre perioadele de menstruatie
– Dureri la contact sexual
– Dificultate in golirea vezicii urinare
– Discomfort abdominal si probleme de peristaltica intestinala (miscarea intestinelor)

Solicitati asistenta medicala de urgenta daca aveti sangerari vaginale severe sau durere ascutita in zona pelvina care survine brusc.

Cauzele fibromului uterin

Fibromul uterin se dezvolta din tesutul muscular neted al uterului numit in termeni medicali miometru. O singura celula se reproduce in mod repetat, creand in cele din urma o masa distincta de tesuturile vecine. Modurile de crestere a unui fibrom uterin variaza:
– Unele fibroame uterine pot continua si creasca lent
– Fibroame uterine pot ramane de aceeasi marime
– Se pot micsoraa pe cont propriu de-a lungul timpului.

Fibroamele variaza extrem de mult si in ceea ce priveste dimensiunea, de la nedetectabila de catre ochiul uman, la mase voluminoase care pot denatura si mari uterul. Ele pot fi unice sau multiple, in cazuri extreme, extinzand uterul atat de mult incat acesta ajunge pana la coaste.

Cauza fibromului uterin nu este inca pe deplin cunoscuta, dar umatorii factori sunt banuiti:

Modificari genetice. Fibroamele au numeroase modificari genetice, fiind astfel foarte diferite de celulele normale ale muschiul uterin.

Hormoni. Estrogen si progesteron, doi hormoni care stimuleaza dezvoltarea mucoasei uterine in timpul fiecarui ciclu menstrual si pregatirea sarcinii, par sa determine si sa promoveze cresterea de fibroame. Fibroamele contin numerosi receptori pentru estrogen si progesteron intr-un numar mai mare decat celulele normale ale muschiului uterin.

Alte substante chimice. Substantele care ajuta organismul sa mentin tesuturi, cum ar fi factorii de crestere, poate afecta cresterea fibromului.

Factori de risc pentru fibrom uterin

Sunt putini factori de risc cunoscuti pentru fibrom uterin, altii inafara de a fi o femeie de varsta reproductiva. Alti factori care pot avea un impact asupra dezvoltarii fibromul uterin includ:

Ereditatea. Daca mama sau sora dumneavoastra a avut fibroame uterine, aveti un risc crescut de asemenea de a dezvolta fibroame uterine.

Rasa. Femeile de culoare sunt mai susceptibile de a dezvolta fibroame uterine decat femeile din alte grupuri rasiale. In plus, femeile de culoare dezvolta fibrome la varste mai tinere, si sunt, de asemenea, susceptibile de a prezenta fibroame de dimensiuni mai mari.

Sarcina si nasterea copilului. Sarcina si nasterea par sa aiba un efect de protectie si pot scadea riscul de a dezvolta fibrome uterine.

524 raspunsuri

1 3 4 5 6 7
  1. Buna ziua,
    Ma numesc Victoria, am 24 ani.
    Am fost diagnosticata cu fibrom subseros de 32 mm ce imi provoaca dureri acute a regiunii lombare si incepe sa creasca si abdomenul.
    La ce solutie as putea recurge pentru a diminua sau inlatura fibromul.
    Nu am copii, insa am intrerupt recent o sarcina.
    Va multumesc anticipat.

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Victoria, un fibrom de 3 cm nu iti mareste abdomenul… poti sa-l operezi daca vrei, dar nu te astepta la diferente semnificative fata de ce simti acum, as cauta cauzele in alta parte.

  2. Buna ziua! Va scriu in legatura cu mama mea. Are 57 de ani. De mai bine de 5 sau 6 ani este la menopauza. De vreo 2-3 ani are probleme cu sangerari frecvente. In ultima perioada sangerarile sunt tot mai dese, chiar si de mai multe ori pe luna, abundente si de durata ( uneori o tine si o saptamana, apoi se mai opreste putin, iar apare …). Se declanseaza din orice, frig, emotii puternice, efort, statul prea mult in picioare. Cu multi ani in urma a fost diagnosticata cu rupere de perineu. Ea spune ca e si din cauza ca e prea grasa. Sunt foarte ingrijorata. Nici nu stiu ce sa-i mai spun ca sa o conving sa mearga la un control macar. E foarte incapatanata si cred ca ii e si frica de ce ar putea afla. Ce ma sfatuiti? Sa ma astept la ce e mai rau? Va rog, ajutati-ma cu un raspuns.

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Monica D, ecografie de urgenta, daca grosimea endometriala e mai mare de 4 mm are nevoie de biopsie. Cel mai probabil nu e ceva grav, dar atata timp cat exista posibilitatea unui cancer endometrial trebuie sa fie responsabila si sa mearga la ginecolog. Nu ai mentionat nimic de teste Papanicolau, are nevoie de unul daca nu a facut in ultimii 3 ani.

  3. Monica, eu cred ca mama ta este bine sa meaga la un doctor. Din cate stiu, sangerarile dupa menopauza nu sunt bune. Bineinteles ca poate nu este nimic ingrijorator, dar mai bine sa excludeti aceasta posibilitate. Mergeti deci, pentru ca acum poate nu este nimic grav, dar poate deveni.
    Sanatate multa!

  4. Analize IRM (fara substanta de contrast – e alergica )
    1. Uter cu dimensiuni mult crescute (diametrul longitudinal – 140mm / diametral transvers – 140mm si diametral a.p. – 92mm), laterodeviat dreapta, cu absenta diferentierii zonei jonctionale fata de miometru, ce apare intens neomogen, cu multipli noduli intramiometriali in hiposemnal accentuat T2 (cel mai mare de – 70/65/56mm), localizat pe versantul posterolateral stang.
    2. Colul uterin ocupat si destins de o voluminoasa masa tumorala intens heterogena cu diametre axiale maxime de ~ 60/63mm si cu extensie craniocaudala de ~ 110mm (cranial schitand pedicul ce se insera sub mucos in adiacenta cornului uterin drept, iar distal ocupa si destinde recesul vaginal superior.
    Ndcesita consult ginecologic.
    3. Ovar drept de aproximativ 28/29/34 mm si ovar stang de aproximativ 38/25/43mm, cu mici chisturi foliculare bilaterale. Imagini limfo-ganglionare nespecifice pelvine, de maxim 15/8mm la nivelul obturatordreapta.
    – Lichid de ascita la nivelul fundului de sac Douglas si periovarian bilateral.
    – Vezica urinara cu pereti subtiri, amprentata pe versantul posterior de uterul voluminos descris.
    – Importante infiltrate lipomatoase osoase la nivelul capetelor femurale bilateral.
    CONCLUZII:
    Uter polifibromatos, cu voluminoasa masa tumorala intracavitara, pediculata, plonjata la nivelul colului uterin si recesului vaginal superior, incomplet caracterizabila in absenta administrarii substantei de contrast.
    NECESITA EXAMEN GINECOLOGIC

    am nevoie de o indrumare catre o doamna doctor cu experienta si rabdare, oare e cancer? oare e si alta solutie decat scoaterea uterului in totalitate?
    povestea este foarte veche…. am suportat dureri mari… asteptand menopauza .

    • Dr Laurentiu Craciunas

      virginia, imaginile RMN nu pot pune diagnosticul de cancer, dar descrierea folosind termen neomogen/heterogen m-ar duce catre histerectomie ca recomandare. E posibil sa fie doar fibroame necrozate in interior, e dificil de inteles exact ce se intampla doar din informatiile mentionate.

  5. Buna seara sunt Mihaela am 47 de ani si de 4 ani sunt la menopauza am fost la doctor si am facut o ecografie si mi- sa spus ca am uter fibromatos ,voluminos,si un fibrom de 9cm subseros ce imi recomandati .Am fost sfatuita sa fac un CTpelvis D-na doctor mi-a zis ca fibromul il am dinainte de a intra la menopauza dar e curios pentru ca in aceea perioada am facut o ecografie transvaginala si nu mi-a zis doctorul ca as avea ceva si am facut si papanicolau si mi-a iesit bine

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Mihaela, foarte rar se observa cresterea fibroamelor dupa menopauza. Daca e subseros poate fi confundat cu un chist ovarian. CT-ul va oferi informatii suplimentare.

  6. Buna seara sunt Irina si am 38,5 ani Am fost diagnosticata cu fibrom uterin intramural fundic 10cm cu crestere centripetala D-na doctor mia spus ca trebue de facut de urgenta miomectomie In primele2-3 zile de ciclu am scurgeri foarte mari dar nu dureroase NUam copii dar ne dorim foarte mult si nu doresc ca in urma operatiei sa ramin fara uter Ce ma sfatuiti sa fac cu meoma?

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna irina, fibroamele uterine rareori necesita operatie de urgenta, deci ai timp sa te gandesti.

      Daca sangerarile sunt abundente, chiar si in absenta durerii, operatia este o optiune. Fiind un singur fibrom cu localizare relativ accesibila se poate incerca miomectomia – asta inseamna incizia uterului, excizia fibromului si suturarea uterului la loc, deci cu pastrarea uterului, dar tine cont ca uneori se porneste cu planul de a face doar miomectomie si se ajunge la histerectomie din cauza sangerarii intraoperatorii excesive (rar, dar trebuie sa fii constienta de posibilitatea asta inainte de a decide sa-l operezi).

  7. Buna ziua.
    Am facut in urma cu o luna embolizarea unui fibrom uterin de 8 cm. La controlul de o luna fibromul nu mai este vascularizat, si a scazut 1 cm.
    La ecografia transvaginala mi-a spus ca ovarul stang are structura foliculara, iar dreptul structura tisulara.
    Poate cineva sa imi spuna ce inseamna „structura tisulara”?
    Multumesc frumos.

  8. buna ziua ,
    de foarte putin tim am aflat ca am fibromatoza uterina .
    urmez un tratament ce mi la srescris doctorul ginecolog .
    as dori sa imi spuneti daca am sanse de a mai ramane insarcinata .
    va multumesc!

  9. Buna. Sunt Andreea, am 31 ani si de curand am descoperit ca am un fibrom de 5 cm. Mi s a recomandat de catre dna doctor in prima faza un tratament si dc nu avem rezultate ne indreptam spre o embolizare. Astept o parere si de la dvs si dc se poate sa mi spuneti cum trebuie sa procedez sa pot face aceasta embolizare prin casa de asigurari, dar in alt oras decat cel de unde sunt. Va multumesc

  10. Buna, Andreea.
    In sfarsit aud de un medic care recomanda embolizare! Este primul de care aud ca spune asa ceva, toti ceilalti spun de operatie!
    Nu cred sa conteze localitatea in care faci embolizarea, insa ar trebui sa intrebi la medicul de familie.
    Iti pot spune cum trebuie procedat daca vrei sa faci aceasta interventie la Bucuresti: cu bilet de la medicul de familie (catre ginecologie) te duci la spitalul Universitar la consult ginecologic. Indicat ar fi sa te duci la dna dr Cirstoiu, este sefa sectiei de ginecologie. Dupa control, daca considera acest lucru, te va indruma catre embolizare, Adica iti va face programare la o data anume.
    Multa sanatate!

  11. Buna am sangerari abundente pe timpul menstruatiei ,iar menstruatia dureaz? mai mult de 7 zile si consum mai mult de 30 de absorbante ultima menstruatie a durat 14 zile.am început sa m? simt rau am ameteli si îmi bate inima foarte tare daca merg mult sau car ceva ori îmi tin baietelu in brate obosesc repede.

  12. muresan anca lorena

    Buna seara. Am crezut ca la 45 de ani hemoragiile pe care le am de peste 3 luni de zile, zilnic, sunt simptome ale menopauzei. Ultimile tre saptamani au fost crunte. Am sangerat atat de mult ca nu mai pot sta pe picioare. Ma doare spatele tare, nu pot dormi noaptea pe nicio parte, am senzatie de urinare continua, chiar ma scap pe mine, ma dor tare picioarele. Nu pot manca, imi este rau. Astazi am fost la medic si mi-a spus ca am fibrom mare si chist pe ovarul drept. Trebuie operatie urgenta, dup? oprirea hemoragiei.Mi- a spus d-l doctor ca nu-i place ce vede si ca se va vedea cand ma deschide. Va rog sa-mi spuneti despre ce ar fi vorba?Multumesc!

  13. Buna ziua!
    Am uter polifibromatos, la ultima ecografie , ecostructura miometru-neomogen, la nivelul peretului posterior intramural nodul de 24/28mm ce nu deformeaza cavitatea, la nivel cant uterin drept nodul de 10/13mm, la nivel de perete uterin anterior, intramural, nodul de 9/12mm, cavitate uterina: reala, prezinta formatiune ovoidala de 15/25mm, cu ecostructura sugestia pentru nodul fibromatos ce pare atasata la peretele uterin posterior, printr-un pedicul de 26/7mm, vascularizatie prezenta, edometru 6,8mm.

    Din Buletinul Histopatologic reiese diagnostic clinic: uter fibromatos, macroscopie : multiple fragmente tisulare brun violacee cu diam 0,3-0,5 cm, descriere microscopica: endometru cu glande in faza proliferativa, edem stromal.

    Rugamintea mea este, imi puteti spune cum se interpreteaza rezultatul si daca se impune interventie chirurgicala urgenta, mentionez ca am 43 ani, am un copil, un ciclu normal la 30 zile, menstruatia dureaza 5 zile, fara dureri, sangerare abundenta in a 3 a zi, fara alte simptome. Multumesc mult.

  14. Buna seara. Mama mea a inceput sa se simta rau ( constipatie,stare de greata si voma,dureri abdominale,lipsa poftei de mancare,ameteli si s-a umflat la fata) . Am mers la Iasi la IRO unde i-au facut o ecografie si singura problema descoperita a fost : Uter complet neomogen,dim sporite 87/58 cu continut mixt,calcificari grosiere in parenchim. A fost programata peste 5 zile pentru efectuarea unui control mai amanuntit. In seara aceleiasi zile a ajuns de urgenta la spitalul municipal cu o stare generala proasta. Aici doctorul ginecolog a pus diagnostic fibrom uterin. La 2 zile de la diagnosticare au bagat-o in operatie.Ni s-a spus ca totul a decurs bine si ca a fost mult mai usor decat se astepta.A doua zi de la operatie d-na doctor a binevoit sa ne anunte ca a recurs la histerectomie ( a zis ca a scos uter si ovare ca si asa nu mai aveau nici un rol). Acum dupa 4 zile de la operatie starea ei este la fel de proasta ( se simte la fel de rau, fata si mainile umflate iar operatia sangereaza;i s-a zis ca s-a format un hematom). Intrebarea mea ar fi daca e posibil ca d-na doctor sa fi gasit altceva cand a facut operatia si nu un simplu fibrom de a recurs la histerectomie? E posibil sa fie cancer?

  15. uter fibromatos cu numeroase imagini anecogene si alternind cu imaginihiperecogene,ce sugereaza necrobioza si degenerescenta hialina
    vascularizatia intramiometriala IT -0,6
    mucoasa -Hmax –15,7mm

    este vorba de ceva maling aici ? va rog din suflet astept un rasp.daca se poate
    o seara placuta

    • Dr Laura Stirbu

      Salut Carmen,
      Nu e niciun semn de malignitate.
      Discuta totusi cu medicul care te-a operat despre rezultat.
      Sanatate

  16. Bun? ziua! M? numesc Simona ?i am 19 ani. In urma cu doua luni am suferit de o intoxica?ie la intestine, am luat un tratament de doua s?pt?mâni ?i dup? ce miau trecut aceste dureri mia ap?rut o durere insuportabila în zona intima în zona interioara. M? doare foarte tare când m? a?ez, când merg pe sc?ri , când fac sport ?i în special în tipul raportului sexual. Simt ca ?i Cum as avea ceva imine ce m? deranjeaz?. Durerile se manifesta spontan, e ca o durere ap?s?toare, nu ?tiu de la ce ar putea fi. Va rog sa m? ajuta?i cu un sfat. Va mul?umesc!

  17. Buna, Simona.

    Cel mai bine este sa mergi la un medic ginecolog.
    Nu cred ca avem cum sa ne dam seama noi, insa cu siguranta dupa ce te va vedea un specialist iti poate spune cauza si daca este nevoie de un tratament.
    Sanatate!

    • Mul?umesc mult pentru timpul ?i aten?ia acordata. O zi frumoasa în continuare ?i multa s?n?tate tuturor!

  18. Buna dimineata! Pe 18.12.2014 in urma unui control ginecologic si o ecografie mi s a descoperit un fibrom:,,in AFV,cu o structura neomogena,contur neregulat,cavit.virtuala la nivelul peretelui posterior,in zona colului uterin stang se vizuzlizeaza o imagine de ecogenitate mixta,rotund ovalara,relativ bine delimitat,de 9,53/7,77 cm
    ENDOMETRU:hipoecogen,neomogen 10mm.Fara lichid in fundul de sac Duglas.
    La un alt eco facut pe 25.06.2015 era 10,47/9,05cm .
    In data de 27.10.2015in urma unui alt eco facut rezultatul a fost :in pozitie intermediara 12,29/10,22 cm,ecostructura neomogena,contur neregulat si Domnul doctor mi a recomandat sa fac RMN abdomino-pelvin
    Pe 17.12.2015 am facut RMN-ul.si rezultatul este totul normal pana la:
    -multipli noduli fibromatosi in hiposemnal T1,hiposemnal T2 FS,fara restrictie pe secventa de difuzie,captanti,cel mai mare cu diametrul axial maximde 18mm localizat fundic;
    -si a unui macronodul dezvoltat preponderant extrauterin,parasagital de partea stanga,relativ net delimitat,cu diametre axiale maxime de 97/98/117 mm,incapsulat,in hiposemnal T1,cu structura heterogena T2 (asociind noduli tisulari si arii cu densitati lichidiene),ce asociaza restrictie pe secventa de difuzie si prezinta captare intensa la nivelul capsulei sinla nivelul nodulilor tisulari intralezionali.
    Ambele ovare cu mici foliculi ovariene ;chist ovarian drept cu diametrul axial maxim de 24mm
    Vezica urinara omogen opacifiata,fara ingrosari focale de peretesau formatiuni protruzive in interior.
    Imagini limfoganglionare cu diametrul axial maxim de pana la 7mm localizate paraaortic si interaortocave.
    Lama de lichid in f.s,Douglas cu grosime maxima de 8mm
    Din Ianuarie 2015 iau Lutenyl (Nurofen Ultra cand este cazul in timpul menstruatiei) la prescriptia Domnului dr.ginecolog.Inainte dea lua tratamentul aveam sangerari intre menstruatii,cheaguri la menstruatii (menstruatia ma tinea cupeste 6-7zile apoi sangerari pana la urmatoarea)i imbalonari cu dureri de burta.In urma tratamentului aceste probleme au mai disparut.Doar ca:
    In timpul contactului sexual ma doare si mai am periaode cand am sangerari maronii ori rozalii si abdomenul este mai unflat.Momentan fac tratament doar cu Lutenyl ocazional Nurofenul.L am intrebat pe Domnul dr cat timp iau Lutenyl-ul si mi a zic pana cand ma hotarasc sa fac operatia Eu as refuza cu desavarsire operatia,Ce sanse am sa o evit(daca am)?,care mi sunt riscurile da stau asa fara sa fac operatie?sau care este metda cea mai sigura de a scapa de acest fibrom(fibroame)fara a se scoate tot prin operatie?este posibil a fi cancer dupa datele RMN-lui?Imi doresc tare mult un raspuns Domnul dr. Nu stiu ce sa fac ,cum sa fac.

  19. Este posibil ca tratamentul hormonal pe o perioada mai indelungata sa dezvolte cancerul????

  20. Buna ziua
    Am 52 de ani,cu ciclu neregulat intre 14-20 zile distanta dintre cicluri ,ciclul dureaza intre 5-7 zile cu trei zile de hemoragie puternica cu chiaguri de sange,.Datorita acestui fapt am devenit anemica,
    La controlul ginecologic mi sa gasit in fibron cu diametrul de 18 cm.
    Datorita varstei ca ma apropii de menopauza,este nevoie neaparat de operatie,s au exista si posibilitatea se se restranga.?
    Nu am dureri decat in perioada c.m.,sigura problema e anemia care persista de cativa ani
    Va multumesc pentru raspuns
    maria

  21. Bun? ziua. In urma cu 2 ani am f?cut 2 operatii de fibrom intr o luna. Prima nu a fost reusita din pacate! Am fost deschisa si inchisa ca pierdeam foarte mult sange. A trebuit sa ma inchida si sa merg la fundeni la specialisti. Operatia a fost foarte grea. Fibromul si organele erau acoperite de o infectie pietrificata. Asa mi s a spus. Infectia a fost cauzata de la alta operatie de apendicita (peritonita ). Acum urmeaza sa fac FIV. Mi as dori foarte mult sa am gemeni.Intrebarea mea este : Crede?i ca as putea sa duc o sarcina gemelara la bun sfâr?it ? Am uitat sa specific,fibromul a fost subseros si uterul nu a fost atins. Prima operatie orizontal si cealalta vertical. Mul?umesc pentru în?elegere. A?tept un r?spuns !

  22. Buna seara,
    Am 32 de ani si in urma cu 3 ani am descoperit la o ecografie transvaginala 2 fibroame. 1 fibrom subseros anterior diametru 5,5/4/4. 1 fibrom fundic intramural de 1,2 cm. Am facut monitorizare la 6 luni, iar acum fibromul fundic a ajuns la 2,5 cm. Cel subseros nu s-a modiificat semnificativ. Vreau sa fac copil si intrebarea este, in conditiile in care raman insarcinata, care sunt riscurile ca copilul sa fie afectat in vreun fel de vreunul dintre cele 2 fibroame. As vrea sa citesc studii legate de acest subiect. Am citit ceva de afectiuni neurologice. Am citit ca de cele mai multe ori daca tendinta este de crestere, atunci are loc in primele 3 luni. Am fost la multi doctori, fiecare cu parerea lui. Din ce am inteles, riscul ca dupa operatie sa nu mai poti ramane insarcinata este mai mare decat riscul de a avea complicatii in timpul sarcinii daca nu faci operatie. Pe mine ma intereseaza in principal cat de mare este riscul ca copilul sa fie afectat de dezvoltarea acestora in timpul sarcinii, si cum poate fi afectat.

  23. Buna seara,
    Mama mea in varsta de 49 ani,a fost diagnosticata cu uter fibromatos, cu multipli noduli fibromatosi, cel mai mare avand 5 cm, respectiv 3 cm, 2 cm. Am fost la doi doctori si am primit acelasi raspuns: operatia este inevitabila si mai dificila pentru ca are uterul retrovers. Suntem foarte speriate pentru ca nu stim foarte multe despre aceasta interventie. Dorim un medic foarte bun care sa ne informeze si sa ne ofere acea siguranta, ca va fi bine! Suntem din Iasi , dar am vrea sa mergem la BUcuresti pentru linistea noastra. Cat dureaza aceasta operatie? Cum va fi perioada de recuperare? Care sunt costurile? Care sunt investigatiile care se fac pana la operatie? Va multumesc.

  24. Buna, Diana.
    Presupum ca medicii au recomandat histerectomie totala, pentru ca de obicei asta se recomanda. Nu sunt in masura sa dau o recomandare, insa mie nu mi se pare atat de mare fibromul de 5 cm. Depinde acum daca mama ta este la menopauza sau nu. Si daca s-ar putea face embolziarea, in cazul in care mama nu doreste operatie.
    Poate ar fi bine sa discutati si cu al 3-lea medic, eventual al 4-lea…
    La Bucuresti se face embolizare la spitalul Universitar, sau la alte clinici particulare. Mi se pare ca si in Iasi exista o clinica particulara unde se face aceasta interventie.

    Sanatate multa!

  25. Alexandra Radu

    Buna.De doua zile am aflat ca am un fibrom extrauterin de 6 cm .Mentionez ca am doar 22 de ani.Sunt foarte speriata,distrusa psihic mai ales ca doctorii din spital au spus ca trebuie sa ma operez !Imi doresc copii foarte mult si as dori o varianta

  26. Alexandra Radu

    Mentionez ca nu am avut nici un simptom ,nici o sangerare,menstruatia o am perfect normala la 28 de zile.Am ajuns la spital la urgente pt ca ma durea tare in partea dreapta jos si am crezut ca e apendicita

  27. fibtrom
    06.mar.2016
    [COLOR=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]Buna ziua,[/COLOR]
    [COLOR=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]Am 45 ani sia am fost diagnosticata cu fibrom uterin voluminos, avand dimensiunile de 15/14 cm, rezultatul ecografiei uter fibromatos ce prezinta modificari de forma si structura, cu aspect macronodular, bogat vascularizat central si periferic, la ecografie nu a fost vazut endometrul si nici vezica urinara . Este urgenta interventia chirurgicala, il am de mult timp , il simt la palpare de 5-6 ani., menstruatia este normala la interval de 4 saptamani, nu am scurgeri foarte mari, in perioada fertila imi preseaza vezica, si am dureri de spate, uneori ma simt imbalonata, la ultimul consult ginecocogic , care a fost in luna noiembrie 2015 medicul mi – propus interventia chirirgicala.. Am un copil de 17 ani , iar medicul mi-a spus ca este posibil sa il am chiar de la nastere. Este mare , tare , dar am impresia ca isi schimba uneori pozitia. Este urgenta interventiaia chirurgicala??? Mai pot astepta??? IMi este fff frica de interventia!!! Pot aparea complicatii, pana la interventia chirurgicala?? Ce ma sfatuiti??/(raspunsul mi-l puteti trimite pe adresa de mail, va rog din suflet)
    Am facut si unele analize HLG completa
    – hemoglobine 9,4 interval 12.0 – 14.6
    – hematocrit 29.3 interval 36.0 – 46
    – volum eritrocitar mediu 67,8 interval 80,0 – 98,0
    limfocite 23,4 interval 25 – 40.0
    volum trombocitar mediu 6,0 interval 7, 4 – 10,4
    VSH 1 h 25 interval 0 -20[/COLOR]

    Multumesc frumos!!!

  28. fAm 45 ani sia am fost diagnosticata cu fibrom uterin voluminos, avand dimensiunile de 15/14 cm, rezultatul ecografiei uter fibromatos ce prezinta modificari de forma si structura, cu aspect macronodular, bogat vascularizat central si periferic, la ecografie nu a fost vazut endometrul si nici vezica urinara . Este urgenta interventia chirurgicala, il am de mult timp , il simt la palpare de 5-6 ani. uneori ma simt imbalonata, la ultimul consult ginecocogic , care a fost in luna noiembrie 2015 medicul mi – propus interventia chirirgicala.. Am un copil de 17 ani , iar medicul mi-a spus ca este posibil sa il am chiar de la nastere. Este mare , tare , dar am impresia ca isi schimba uneori pozitia. Este urgenta interventiaia chirurgicala???
    Am facut si unele analize HLG completa
    – hemoglobine 9,4 interval 12.0 – 14.6
    – hematocrit 29.3 interval 36.0 – 46
    – volum eritrocitar mediu 67,8 interval 80,0 – 98,0
    limfocite 23,4 interval 25 – 40.0
    volum trombocitar mediu 6,0 interval 7, 4 – 10,4
    VSH 1 h 25 interval 0 -20[/COLOR]

    Multumesc frumos!!!

  29. Buna. .Sunt Mery am 35 de ani si am fost operata. Am avut un fibron de 13 cm. Doctoru a vrut sami scoata uteru si eu nu am vrut iam zis cami doresc inca un copil eu am doi copii. Fibronul meu afost egzact unde sta copilu ? in uter. Eu nu miam scos uteru si doar fibronul dar nu pe tot mia ramas 3 cm de fibron am facut operatia Lop eu cred ca conteaza si unde ie asezat fibronu .Fibronul meu a fost asezat in asa fel încât trebuia sa fi scos uteru dar eu nu miam dorit acest lucru Eu cred ca daca vrei sa mai ai copii sau nu iti doresti sati scoti uteru înainte de a te Opera stai de vorba cu mai multi doctori…vreau doar sa va incurajez si sa va spun ca se poate eu am fost recent operata si totul a descurs ok.Doar ca am ramas cu inca 3 cm fibron am sa ma duc sa fac terapi si am sal tin sub Control. ..

  30. Pascu Andreea

    Buna ziua!Am 28 de ani si in urma unui control am descoperit ca am 5 formatiuni nodulare cu dimensiuni cuprinse intre 13-27mm.Diagnosticul este de fibroame uterine sau noduli de adenomioza cu suspiciune de endometrioza pelvina.Medicul mi-a recomandat esmya.Intrebarea mea este ce trebuie sa fac in continuare pt a afla daca am sau nu endometrioza si daca esmya ma poate ajuta sa tin sub control cresterea fibroamelor.Multumesc!

  31. Buna, Andreea.
    Mai mergi si la alt medic. Esmya se recomanda inainte de operatie, deci medicul respectiv se gandeste la acest tip de interventie. Si atentie, Esmya se ia timp de 3 luni!
    In acest interval de timp fibroamele se reduc mult, de aceea este usoara indepartarea lor. Dar dupa oprirea tratamentului, cresterea fibroamelor are loc intr-un ritm destul de accelerat daca nu se intervine chirurgical.
    Fibroamele tale sunt destul de mici, mergi neaparat si la alt medic ginecolog, chiar la mai multi, pana gasesti o solutie convenabila.
    Sanatate!

    • Pascu Andreea

      Am fost la 2 medici si ambii mi au recomandat Esmya.sunt deja in a doua luna de tratament.Vedem dupa tratament ce decizie luam deocamdata am alta preocupare…mi a iesit la Babes-Papanicolau Asc.us si sunt programata la colposcopie…medicul nu m a lamurit ce inseamna Asc.us doar ce am citit pe net.Sunt speriata.Fibroamele ar putea influenta testul Papanicolau?Multumesc pentru raspunsul anterior.

    • Andreea, din cate stiu fibroamele nu influenteaza testul Papanicolau…

  32. Buna seara!Am si eu o intrebare.am 34 ani si anul trecut in urma unui consult ecografic,mi-i s-au depistat 3 fibroame uterine.2 fibroame erau de 24/25 mm ,al doilea de 44/45 mm iar cel mai mic era de 11/12 mm.am urmat tratament cu Orgametril cum mi-a recomandat d-na dr.In urma cu 3 luni menstruatia mi-a venit neregulat,durerile fiind oscilante de la luna la alta,uneori erau abundente si cu cheaguri,alteori cantitatea era putina si aveam dureri.Pe data de 21.03.2015 din cauza durerilor puternice am mers la upu la ginecologie.In urma controlului ecografic mi-i s-a pus urmatorul diagnostic:col uterin cu leziune periorificiala,uter in RVF marit de volum,Ecografic:uter in RVF polifribromatos,marit de volum de aprox.155/99mm,cel mai mare nodul situat posterior de 5 cm,unul la fundul uterin de 3 cm,si unul istmic posterior de 3.2 cm.ovarele nu se vizualizeaza.douglas fara continut.Diagnosticul principal: Uter polifribromatos complicat de compresiune si algii pelvine.exocervicita.Mi-i s-a dat un tratament de catre dnul dr.iar dupa 3 sapt.trebuie sa merg la control.Dnul dr.mi-a zis k nu mai exista nici un tratament decat extirparea uterului cu totul.Am nevoie urgenta de un sfat pt.a sti ce sa fac.Va rog nu imi ignorati aceste randuri.Va multumesc si astept raspuns urgent.

  33. Buna, Mihaela.
    Nu stiu daca pot sa iti dau un sfat pertinent, in afara de a consulta si alti medici.
    Probabil daca era vorba doar de fibroame ti-as fi spus sa te interesezi de embolizare. Dar la tine este si rana aceea pe col, si probabil trebuie tratata intai ea.
    Eu nu sunt medic, nu pot deci sa iti spun cu siguranta ce sa faci.
    Dar, nu te speria, mergi la inca un medic, eventual la mai multi, vezi ce zic si in ce ordine sa le rezolvi. Sigur ca histerectomia ar rezolva toate problemele, dar poate se poate trata mai intai rana pe col si apoi fibroamele prin embolizare. Daca nu cresc in mod agresiv fibroamele, poate reusesti initial tratarea leziunii de pe col.
    Este doar o parere de la un nespecialist. Sunt o persoana care a avut un fibrom de 8 cm si am facut embolizare acum 3 luni, iar deocamdata astept sa vad rezultatele.
    Sanatate, si sa ne spui ce hotarare ai luat.

    • iti multumesc pt sfat Elena dar sper totusi sa imi vada acest mesaj un medic care le-a raspuns si altor femei.eu am fost deja la 3 medici si mi-au zis aceeleasi lucruri.Operatia.Oricum poate cnv specializat imi poate da un sfat .Iti multumesc ink o data pt incurajare.

  34. Buna ziua. Am si eu fibrom si cand l am descoperit avea 7 mm iar dupa 2 ani 30 mm. Problema mea este ca nu mai am talie iar burta parca tot creste. Nu am copii inca dar vreau si am 31 de ani. Urmeaza sa ma casatoresc si as vreau sa fiu un pic mai supla la nivelul burtii. Doar aici este problema, in rest sunt ok cu greutatea. Multumesc

    • La control mi-au spus doar sa merg acasa si sa fac copii iar o operatie ar fi riscanta inainte de a avea copii. Mama mea are si ea fibrom iar matusa a fost operata de fibrom, ptobabil am mostenit asa.

  35. Adriana, eu nu cred ca fibromul de 3 cm ar putea sa creeze aceasta burtica 🙂
    Pentru burtica, poti incerca niste abdomene, eventual o dieta in limita in care iti este permis.
    Referitor la fibrom, mai consulta si alt medic si vezi cum il poti tine sub supraveghere in eventualitatea unei sarcini. Au fost cazuri in care in timpul sarcinii fibromul s-a dezvoltat, si alte cazuri in care acesta a involuat. Poate medicul respectiv iti va recomanda unele analize hormonale.
    Sanatate si casa de piatra, cu multi copii frumosi si sanatosi!

    • Va multumesc mult pentru raspuns, imi este de mare ajutor!!! Va doresc sanatate si sa ne auzim cu bine. Multumesc inca odata

  36. Ideea e ca toata lumea imi spune ca o sa mi creasca burtica si am facut si o obsesie pentru asta ;(

    • Cred ca la dimensiuni mai mari ale fibromului incepe sa se vada efectul acestuia asupra burticii.
      Cine spune ca o sa creasca burtica inseamna ca se asteapta ca fibromul sa creasca, insa este posibil ca el sa ramana la aceasta dimensiune daca este tinut sub control. De fapt, ceea ce trebuie tinut sub control este nivelul hormonilor, de aceea trebuie sa vezi exact ce marime au acestia. Si sa vezi cat de vascularizat este.
      Stiu insa ce inseamna sa fii obsedata de burtica 🙁 Si eu am aceasta problema, insa eu am avut un fibrom de 80 mm (8 cm). Cand era de 6.5 cm am tinut o dieta care a facut ca burtica sa dispara. Fibromul insa era la locul lui. De aceea spun ca la 3 cm nu se vede burtica din cauza fibromului. Trebuie sa faci mult sport si, nu uita de analizele hormonale.

  37. Am consultat deja doi medici care mi-au dat acelasi rezultat iar acum pentru ca sunt in Franta, o sa merg si aici sa-mi fac un control..Va multumesc

  38. Mariana dana

    Am 41 de ani ..Am avut ciclu menstrual de culoare maro în data de 14 aprilie ..Pe 23 a venit iar , tot maro dar nu era pe tampon , doar când mergeam la toaleta ..ieri 06 mai à venit din nou tot maro ?i cu pu?ine cheaguri. .pute?i sa m? ajuta?i cu un sfat? Va mul?umesc

  39. stanescu zambila

    buna ziua am 45 de ani si am fost operata in februarie 2001 dupa ce am nascut un baiat.mi-am facut control eco.pelvin si mi-a ca am un nodul fibrom de marime52-65 mm.uterul de marime 96 cu 66 si 84mm la nivelului colului o formatiune.va rog sa imi spuneti dac este grav . va multumesc

  40. Bun?, am si eu o problema… Mama mea este operat? de fibrom de la varsta de 34 de ani si este la menopauz?, iar acum recent a avut niste scurgeri exact ca si menstruatia…ce imi puteti spune? Sunt un pic îngrijorat?. Astept raspuns, niste sfaturi… Mul?umesc mult!

  41. Buna ziua am si eu o problema am un fibrom de 6 cm an partea dreapta la-am descopert la un ecograf ami apasa pe vezica urinara menstruatia o am de 3 zile nu curge mult ce ma puteti sfatui sa fac mie frica sa nu ajung la operatie

  42. tapu cristina

    Buna ziua, am 42 ani si de curand am facut o ecografie si mi sa gasit uter usor neomogen. Specific ca mama mea a avut uter fibromatos si ulterior a facut histeroctomie totala,mie mi sa descopetit acum trei ani un fibrom intramural dar acum la ecografie nu mi sa spus nimic de el.As dori sa imi spuneti care ar putea fi cauzele ptr neomogenitatea uterina.Va multumesc

  43. As vrea sa stiu daca la 7 luni dupa operatie de fibrom se poate face chiuretaj si care sunt riscurie??

  44. menciu mariana

    am 55 de ani sunt de aprox.6 ani la menopauza, am facut de curând o ecografie generala si mi s-a depistat un fibrom de 1407110 mm. Culmea este ca acum 2 ani am facut o ecografie generala si nu s_a depistat nimic? Sunt programata la un control ginecologic si la o ecografie transvaginala. Întrebarea mea este – ce am de facut in continuare si cat de ingrijoratoare este situatia mea. Va multumesc.

    • Dr Laurentiu Craciunas

      menciu mariana, 14/11 cm? Daca nu a fost acolo in urma cu 2 ani si a crescut asa repede as recomanda histerectomie.

  45. menciu mariana

    imi cer scuze corect este „fibrom de 140/110 mm”

  46. Buna ziua!
    Am 40 ani, trei copii, la ultimul cezariana, cu legare a trompelor uterine si in urma cu 5 ani, o operatie de fibrom uterin de 14 cm,asimptomatic, care a fost scos fara a afecta uterul. Zilele trecute am descoperit in urma unei ecografii, un nou fibrom de 4 cm, in interiorul uterului cat si noduli fibromatosi in peretii acestuia. Medicul imi recomanda histerectomie totala. As dori o a doua parere…

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Ana, histerectomia e ultima optiune si as recomanda-o doar daca fibroamele sunt foarte simptomatice/mari.

  47. Multumesc frumos, pentru raspuns!

  48. Bun? ziua va deranjez cu cateva antrebari an 2006 am pierdut o sarcina la 6 luni placenta pelvie prin cezariana dup? un an am r?mas iar am dus sarcina pana la ?apte 7 ?i trei 3 nu mia trai copilul tot prin cezariana am pierdut acum ieu am 2 cezariene am fost la doctor ?i mia zis ca am uter fibromatos incipiend va rog sa mai da?i un sfat dac? as ancerca sa r?mân iar as putea sa duc sarcina a trecu dea ultima cezariana 6 ani ?i nam copi

  49. Buna ziua!Am 33 de ani, insarcinata in 20 de sapt.La ultimul ecograf pt amniocenteza,mi-a spus dr ca am cativa noduli fibromatosi,dar sa nu-mi fac griji pt ca nu ne vor pune probleme!Am facut zeci de ecografii in ultimii ani,ultimele 4 ecografii fiind foarte recente,in sarcina.La niciunul nu mi s-au observat nodulii.E posibil sa apara in 4 saptamani,intervalul dintre cele doua ecografii facute de acelasi dr cu acelasi ecograf.De mentionat ar fi ca am luat de la 6 sapt de sarcina pana in prezent,Dupahston oral 2/zi, din cauza unor mici sangerari maronii si dureri pelvine.De asemenea, anul acesta in febr am avut o sarcina cu ou clar,iar acum 6 ani, o sarcina cu triploidie.Din aceasta cauza am facut la aceasta sarcina amnio. Ambele sarcini au necesitat chiuretaj sub anestezie generala.Oare tratam cu progestative a determinat aparitia acestor noduli?Pt ca alta cauza eu nu vad,intr-un timp asa scurt.Ce pot face acum si la ce evolutie sa ma astept? Alta ingrijorare legata de progestative este riscul crescut de hipospadias, mai ales ca am aflat ca voi avea baietel.Din experienta dvs, exista un risc real pt aceasta malformatie?Multumesc anticipat!

  50. la un examen ct s-au evidentiat angiomiolipom renal drept cu diametru de 4 mm,miom uterin la nivelul peretelui lateral stang de 15 mm si leziuni cu caracter ostelitic si osteocondensant la nivelul aripii iliace drepte siosului sacru cu caracter cel mai probabil benigme
    aripii iliace drepte6 mm,aripioareisacrate bilateral 7 mm partea dreapta si respectiv 5 mm partea stanga

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.