Ficat Artificial

Pentru insuficienta renala exista dializa, iar pentru insuficienta cardiaca dispozitivele artificiale pot ajuta inima sa pompeze mai bine, dar in cazul insuficientei hepatice singura rezolvare este transplantul hepatic. Daca ar avea suficient timp la dispozitie, ficatul ar avea capacitate mare de regenerare, dar de cele mai multe ori afectarea lui este atat de grava incat se declanseaza o reactie in lant, cu implicarea mai multor organe, ducand la coma.

Un nou experiment se desfasoara cu tinta de a dezvolta un dispozitiv care sa preia partial functiile ficatului, astfel prelungind perioada pe care o au la dispozitie pacientii pana la gasirea unui donator compatibil.

Dispozitivul ELAD (extracorporeal liver assist device) contine celule hepatice si a fost deja folosit in octombrie anul trecut, reusind sa tina in viata o pacienta in varsta de 40 de ani, care avea prognostic prost din cauza intarzierii transplantului de ficat.

Dispozitivele dezvoltate anterior incercau sa inlocuiasca macar una din functiile ficatului, de exemplu filtrul care trateaza supradozajul cu medicamente.

(Marius, mersi de link)

3 raspunsuri

  1. in legatura cu ficatul artificial…. un asemenea dispozitiv costa la fel ca un transplant de ficat? se lucreaza deja cu acest ficat artificial?am citit articolul dv despre legatura dintre transplant si politica.din pacate asa este.ne privim bolnavii cum mor neputinciosi sub ochii nostrii, de tineri doar ptr ca au prioritate rudele celor „de sus”. si daca imi puteti da estimativ cifrele intre care variaza un transplant de ficat la domnul irinel popescu ,sau daca exista alte pozibilitati cereri acte, de la stat ceva o prema un avans, o rata ,,,, nu stiu ptr un transplant. va multumesc tare mult daca ma puteti ajuta cu un sfat.

  2. Rusii au anuntat zilele acestea ca au reusit crearea „ficatului artificial” , acu bolnavii cu insuficienta hepatica mai capata o sansa, speram ca corporatiile producatoare de utilaj medical nu vor produce aceste aparate la niste preturi chiar astronomice incat unitatile medicale sa reuseasca sa le cumpere in timp cxat mai util si cantitati necesare.

  3. Felicitari rusilor pt realizare. Dar eu cred ca, vor mai avea putin de lucru la el. Va trebui sa-l mai perfectioneze.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.