Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Adenomioza si infertilitatea

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Adenomioza si infertilitatea

  Buna ziua! Recent am făcut o laparoscopie la care mi s-au scos trompele (cauza hidrosalpinx). Însă problema mea este ca in timpul operației au constatat ca ceea ce la ecografii parea un fibrom de 1 cm, de fapt este adenomiom. Au preferat sa nu intervină sa-l scoată, explicația fiind "beneficiile ar fi fost mai mici decât riscurile". Mi-au spus ca este adenomioza incipienta si nu imi va da probleme la procedura de fertilizare. Deja mi-au stabilit protocolul pentru FIV, pe 25 Ianuarie ar trebui sa încep tratamentul de inhibare. Însă am început sa am îndoieli. Nu știu daca adenomioza asta, fie ea incipienta este chiar așa inofensiva. Ma tem ca doctorul mi-a spus doar ce credea ca vreau sa aud. In schimb eu vreau sa aud adevarul, in ce măsura imi poate afecta șansele de reușită a fertilizării. Sunt hotărâtă sa mai cer păreri. Sper sa prind programări la alte clinici pana pe 25 când ar trebui sa încep tratamentul.
  Dumneavoastră ce credeți? Am șanse sa raman gravida la FIV? Alte probleme nu mai am (ar fi fost culmea), am 27 de ani, spermograma soțului este perfecta. Cu trompele scoase singura problema ar mai rămâne adenomioza. Va mulțumesc anticipat! O zi buna!

 • #2
  Buna seara, adenomioza nu se poate trata chirurgical decat prin histerectomie. Nu e ca un fibrom bine delimitat care sa poata fi excizat separat de restul tesutului uterin. Adenomioza nu poate fi masurata sa spui ca e 1-2-n cm, e o patologie difuza in care endometrul pantrunde in stratul muscular al uterului. Nu se poate vedea din exterior, laparoscopic, totul se intampla in interior.

  Adenomioza poate scadea sansa de succes a fertilizarii in vitro, dar din pacate nu poti sa ii faci nimic. Simptomele pot fi adresate hormonal, dar aia ar fi impotriva scopului tau de a concepe.

  Succes!
  Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta despre ginecologie aici: link.

  Comentariu


  • #3
   Va mulțumesc pentru răspuns!
   Înțeleg din răspunsul dumneavoastră ca șansele sa devin mama sunt mici... Exact de asta ma temeam. Eu voi încerca oricum, dar probabil ar trebui sa imi micșorez asteptarile...
   Un lucru însă mi-a atras atenția: ați spus ca adenomioza nu se poate vedea laparoscopic... Este posibil sa fi fost diagnosticata greșit? Ma leg de orice speranța... Însă daca fibrom nu e, adenomioza nu e, ce ar putea fi?...

   Comentariu


   • #4
    Exista nenumarate sarcini normale la femei care au ademomioza, nu e o cauza de infertilitate absoluta, dar daca iei 100 de femei cu adenomioza se vor obtine mai putine sarcini comparat cu 100 de femei fara adenomioza.

    Adenomioza e un diagnostic pus clar doar dupa histerectomie daca se trimite uterul la histopatologie, altfel se poate suspecta ecografic un functie de cum arata imaginile.

    Daca nu e fibrom sau adenomioza, de ce trebuie sa fie ceva?
    Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta despre ginecologie aici: link.

    Comentariu


    • #5
     Va mulțumesc din nou pentru raspunsurile dumneavoastră! Am spus ca trebuie sa fie ceva pentru ca la ecografii apărea ca un fibrom, la laparoscopie au spus ca nu era fibrom, ca este adenomioza, si poate s-au înșelat si la laparoscopie, dar ceva este sigur, uterul meu nu e perfect, dar totuși sper sa nu fie atât de grav încât sa nu pot obține sarcina. După FIV voi veni cu vesti (sper bune) pentru alte cititoare care s-ar putea găsi in situația mea vreodată...
     Va mulțumesc din nou, o zi buna!

     Comentariu

     Procesare...
     X