Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Hiperstimulare in FIV

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Hiperstimulare in FIV

  Buna ziua,
  incerc sa imi raspund la intrebarea daca se poate ca, singurul simptom al hiperstimularii in FIV, sa fie o valoare mare a estradiolui. In cazul meu, in ziua 10 de stimulare, estradiolul ajunsese la cc. 1800 pg/mL, pentru ca in ziua 12 sa fie de cc. 4000, iar in ziua 13, dupa ce facusem ovitrell-ul cu o seara inainte, sa fie de cc. 3000. Eu am obtinut noua ovocite, din care doua imature, doua nu s-au divizat si au rams cinci, vii si nevatamate pana in ziua 5. Dupa punctie, am avut dureti moderate trei zile, dupa care nu am mai avut nimic. Doctorita a spus ca estradiolul mare nu are cum sa fie un simptom al hiperstimularii, mai ales ca in ziua 5 de la punctie nu aveam lichid in zona organelor genitale, nu avusesem greturi sau balonari exagerate. Am transferat un embrion, poate si sub presiunea curiozitatii, mi s-a tot spus ca la o femeie de 40 de ani, sansele sunt mai mari daca transfer embrioni fresh. Inteleg ca in alte tari se recomanda transferul a doi embrioni la varste mai intaintate, pentru mine, transferul unui embrion a fost o alegere psihologica, mai mult decat una stiintifica.
  Dupa transfer:
  - am fost aproape epuizata in ziua transferului, am ales sa fac intralipid, desi in Romania este o solutie care se recomanda fara prea multe investigatii medicale. Eram, din nou, curioasa. Am terminat embriotransferul si perfuzia de intralipid la ora 17.
  - in prima zi mi-a fost extrem de sete;
  - in urmatoarele trei-patru zile m-am simtit balonata si cu dureri moderate de sani;
  - in ziua 5 am observat un mic spotting pe tampon, am crezut ca imi vine menstruatie;
  - in urmatoarele zile am avut senzatia de greata si am citit ca, intr-o faza atat de putin avansata de la embriotransfer, inseamna ca am fost hiperstimulata.
  Am ramas si eu cu oarecare indoiala dupa protocolul de stimulare: am fost sau nu hiperstimulata?
  Cu stima,
  Patris
  Ultima editare de Patris; 07.feb.2018, 16:03.

 • #2
  Buna Patris , la 40 de ani e de asteptat ca rezerva ovariana sa fie redusa, iar tratamentul de stimulare sa includa doze mari de hormoni.
  Faptul ca ai obtinut 9 ovocite e imbucurator, mai ales in ideea in care 5 au ajuns la stadiul de blastocist.

  Ideal se transfera doar 1 embrion de ziua 5 daca exista unul de calitate buna. Sarcina gemelara e o sarcina cu risc, cu atat mai mult la 40 de ani, deci se doreste evitarea ei daca se poate.
  Nu exista dovezi ca fresh sau frozen e mai bun, daca nu exista contraindicatii ptr fresh e ok fresh.

  Intralipid e un tratament foarte controversat, iar cei care il folosesc ar trebui sa aiba o indicatie clara: suspiciune de status autoimun. Intralipid e un imunmodulator. In UK sunt putini ginecologi care il folosesc, iar cand e folosit e cu indicatia clara nu de rutina.

  Din ce ai descris nu cred ca ai avut sindrom de hiperstimulare ovariana. (OHSS).
  Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta despre ginecologie aici: link.

  Comentariu


  • #3
   Multumesc mult pentru raspuns. Sper sincer ca Dumnezeu "vede" cat de mult bine face dvs.!

   Cand m-am decis sa fac FIV, un doctor imi spusese : nu uitati ca doctorul face FIV-ul, dvs. nu va mai ramane decat sa faceti copilul ! Fair enough !

   Nu ma supar pe intralipid, daca voi mai afla ca exista ceva contestabil in procedura FIV, cu siguranta ca voi dori sa incerc!

   As mai dori sa stiu daca in Marea Britanie, respectabila tara in care locuiti acum, exista niste valori standard in privinta estradiolului si progesteronului inainte de embriotransfer si in care zi de stimulare / punctie se testeaza aceste valori pentru a fi mai siguri de reusita embriotransferului. Se testeaza si alti hormoni (excludem LH, pentru ca acela arata doar ca foliculii nu se sparg)?
   Ultima editare de Patris; 07.feb.2018, 16:07.

   Comentariu


   • #4
    Patris , unele tratamente sunt controversate din cauza faptului ca nu au beneficii dovedite, dar pot avea efecte negative (intralipid e unul dintre ele). Atat recomandarile de la ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology) care vizeaza reproducerea asistata in special, cat si cele de la RCOG (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) nu sustin administrarea de intralipid.

    Referitor la estradiol, nu exista reguli stricte. Unele clinici nici nu monitorizeaza estradiolul si se bazeaza doar pe masuratorile foliculilor.

    In clinica unde sunt acum se masoara estradiolul in ziua 5-6 de stimulare si se asteapta o valoare ideala intre 1000-1500 pmol/L (echivalentul a 272.38 - 408.57 pg/mL folosind un convertor) care ar sugera ca s-a reusit recrutarea adecvata a foliculilor cu doza de FSH inceputa. Aici e un moment cand doza de FSH se poate creste sau scadea daca e nevoie.

    Ulterior se face monitorizarea foliculilor si re-testarea estradiolului la fiecare 2 zile. Se asteapta o crestere a estradiolului nu mai mare de dublare (daca a fost 1200 pmol/L cu 2 zile inainte, nu ar trebui sa fie mai mare de 2400 pmol/L). Ajustarea dozei de FSH se poate face practic oricand, dar ideal e sa nu fie nevoie de ajustari.

    Un alt moment important e ziua triggerului (ziua injectiei cu hCG). Limita pe care o folosim pentru estradiol e 15.000 pmol/L (4085.7 pg/mL). Daca este mai mare de atat se considera anularea ciclului sau folosirea unui trigger diferit de hCG incercandu-se sa se evide sindromul de hiperstimulare ovariana (clinic).

    Mentionez ca toate testarile pe care le-am mentionat au ca tinta prevenirea OHSS si obtinerea unui numar cat mai mare de ovule. Valorile hormonale nu prezic suggesul transferului de embrioni.
    Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta despre ginecologie aici: link.

    Comentariu

    Procesare...
    X