Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Test pap ASC-US

Adună
X
  • Filtrează
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi

  • Test pap ASC-US

    Buna ziua, am si eu o intrebare

    Am 24 de ani si am facut in august 2017 un test pap si mi-a iesit inflamatie si modificari ale florei bacteriene sugestive pentru vaginoza bacteriana, iar la examenul microscopic, lactobacili absenti. In urma acestui test mi s-au recomandat geluri speciale pentru refacerea florei lactobacilare si un produs numit Gynophilus, apoi repetarea testului pap.
    Am urmat tratamentul si am repetat testul pap luna aceasta, insa rezultatul m-a speriat destul de tare. Au iesit din nou modificari sugestive pentru vaginoza, fara inflamatie, DAR a iesit de asemenea ASC-US pozitiv.
    De asemenea, la examenul microscopic al secretiei vaginale la al 2-lea pap, pentru flora bacteriana vaginala a iesit urmatorul rezultat: " bacili si cocobacili Gram variabili" (mentionez ca nu am niciun simptom de infectie vaginala).

    Este posibil ca primul test pap sa fi fost eronat? Inflamatia poate masca un rezultat ASC-US? Sau este posibil ca in doar 5 luni sa apara acele leziuni care determina ASC-US? Care este corelatia dintre un rezultat ASC-US si infectia cu HPV? Nu am ajuns inca sa fac genotipare HPV, insa as vrea sa stiu daca exista si alte cauze care sa determine un rezultat ASC-US pe langa infectia HPV.
    Ultima editare de IlincaM; 02.mar.2018, 12:39.

  • #2
    Buna IlincaM , sunt 2 aspecte complet diferite, care la tine sunt amestecate si pot crea confuzie.

    Singurul rol al testului Papanicolau e sa identifice modificarile pre-canceroase la nivelul colului. Nu are nici o relevanta pentru infectii. In cazul tau nu s-au identificat modificari si repetarea lui nu era nevoie sa se faca mai devreme de 12 luni.

    Daca totusi s-a ajuns la concluzia ca ai avut un dezechilibru in flora bacteriana, urmarirea evolutiei trebuia sa se faca prin examene/cultura din secretie. Metronizadol e eficient in vaginoza bacteriana.

    ASC-US sunt modificari minore, nu ai motiv serios de ingrijorare. Va trebui sa faci totusi genotiparea HPV, iar daca e pozitiva pentru tulpini de risc inalt va trebui sa mcontinui investigatioa cu o colposcopie. Riscul de cancer cervical in ce ai descris e extrem de mic.
    Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta despre ginecologie aici: link.

    Comentariu


    • #3
      Buna ziua,
      Da, inteleg si de aceea sunt si eu confuza cu toate aceste rezultate.
      Inteleg ca nu trebuia sa mai repet testul pap mai devreme de 12 luni, dar l-am refacut odata cu examenul si cultura de secretie vaginala, dupa tratament, deoarece asa mi s-a recomandat. De asta am intrebat daca are vreo relevanta prezenta vaginozei pentru rezultatul testului Papanicolau.

      Cat despre Metronidazol, nu mi s-a recomandat, intrucat cultura din secretia vaginala a iesit negativa pentru germenii testati. Voi merge din nou la ginecolog cu ultimul rezultat si poate voi primi un tratament ceva mai eficient.

      Inca o intrebare legata de ASC-US. Considerati ca ar fi mai bine sa astept 6 luni sa il repet si apoi sa fac o genotipare HPV daca iese la fel, sau sa fac deja genotiparea? Am gasit foarte multe variante de recomandari si nu stiu cum sa procedez, avand in vedere si costurile investigatiilor.

      Comentariu


      • #4
        IlincaM , ASC-US si HPV potitiv necesita colposcopie. ASC-US si HPV negativ se repeta la 1 an. ASC-US fara a sti daca esista HPV se urmareste ca si cum ar exista HPV, deci ar fi nevoie de colposcopie. De asta e mai util sa stii daca ai HPV sau nu.
        Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta despre ginecologie aici: link.

        Comentariu


        • #5
          Buna seara,
          Va multumesc pentru raspunsuri. Am decis ca voi face si un test pentru HPV si apoi vizita la medicul ginecolog, cu toate datele. Problema este ca nu stiu exact ce tip de test pentru hpv sa aleg. Este de ajuns test HPV cu detectie tipuri cu risc crescut?

          Comentariu


          • #6
            Da IlincaM , doar HPV cu risc crescut poate provoca modificari la nivelul colului uterin, cele cu risc scazut pot provoca negi, dar nu sunt relevante pentru tine acum.
            Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta despre ginecologie aici: link.

            Comentariu


            • #7
              Buna seara!

              Scriu iar, intrucat am fost panicata de o doamna dr anatomopatolog si nu stiu ce sa mai cred. Am cerut o parere, iar dansa mi-a spus cu foarte multa convingere ca un rezultat ASC-US ar trebui sa ma ingrijoreze foarte tare si ca poate exista o leziune precanceroasa/canceroasa inca din stadiul acesta. Nu inteleg de ce mi-a spus asta cu atata panica, mai ales ca am mentionat si PAP-ul normal din august. Nu stiu ce sa mai cred. Este posibil sa fie situatia atat de grava, mai ales la varsta mea?
              Uneori ma gandesc ca mai bine nu repetam pap-ul.

              Abia maine voi ajunge sa fac testarea HPV, la Synevo (apropo de Synevo, considerati ca este o alegere ok de laborator?). Si stiti cam cat dureaza (orientativ, desigur) pana primesc rezultatele?

              Comentariu


              • #8
                Buna IlincaM , nu e nimic urgent. Asteapta rezultatul linistita. Deja faci ce trebuie facut, nu e nevoie de nimic altceva.
                Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta despre ginecologie aici: link.

                Comentariu


                • #9
                  Buna ziua!

                  Am fost pentru o recoltare pentru genotipare HPV, insa mi s-a recomandat sa astept minim 3 luni de la recoltarea pentru Papanicolau, explicatia fiind ca trebuie sa se refaca celulele de la nivelul colului, altfel exista sansa ca testul sa iasa fals negativ.
                  In cazul asta, ma sfatuiti sa fac direct o colposcopie sau sa astept inca 3 luni pentru genotipare HPV si eventual tot atunci sa repet Papanicolau si abia apoi, in functie de rezultate sa fac colposcopie?

                  Comentariu


                  • #10
                    Buna IlincaM , e prima data cand aud de limita asta de 3 luni. Nu exista nici o dovada stiintifica pentru a o sustine, poti face testul HPV oricand.
                    Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta despre ginecologie aici: link.

                    Comentariu

                    Procesare...
                    X