Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

FIV sau mai incercam?

Adună
X
  • Filtrează
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi

  • FIV sau mai incercam?

    Buna ziua,
    Am 31 de ani, sotul 33 si incercam de 1 an si 3 luni sa avem un bebe. Pana acum avem urmatoarele date si investigatii:
    Eu:
    - CM Lunar (intre 28-33 zile)
    - febr 2018 - laparoscopie si dye test= uter marmorat, dimensiuni normale, ambele trompe dilatate dar permeabile la pasajul cu substanta de contrast, ligamente laxe (s-a efectuat procedeu Gillian), focare de endometrioza la nivelul peritonelului recto-vaginal, se practica rezectia focarelor (cf biopsiei - un focar de endometrioza piesa de 5X1.2X0,2 cm)
    - analize hormonale - AMH 6.2 (in febr 2017), 4.5 (martie 2018), progesteron ziua 7 post ovulatie - 28 (limite normale ca de fiecare data), 17 oh progesteron ok, FSH - 5.83 (3.5 - 12.5 MIU), LH - 8.29 (1.1 - 11.6), SHBG - 30.27 (26-110), testosteron 1.9 (MAX. = 1.8), dheas= 310(max=340), TSH = 1.53 test toleranta la glucoza ok, deficit sever vitamina D
    - papanicolau, examen de secretie, profil TORCH 2017 - ok
    -ecografii - ziua 9 CM - ovare cu aspect micropolichistic, endometru trilaminar, 4mm, eco ziua 17 CM - ovar drept folicul dominant de 11.8 mm, restul de peste 5 foliculi cu dimensiuni sub 8 mm, ovar stang - folicul dominant de 9.6 mm si restul de peste 12 foliculi, cu dimensiuni sub 8, eco ziua 19 CM endometru 8.7, folicul dominant drept de 13mm.

    Sotul:
    halosperm 12% (normal)
    spermograma in clinica specializata RUAM - volum 3 ml (normal), concentratie 61 mil, motilitate 79%, nr total spermatozoizi 134 mil, forme normale 7%, analize hormonale si secretie normale, consult urologic ok

    Ovulez in fiecare luna cf testelor de ovulatiei, ecografiei si progesteronului insa de obicei foarte tarziu - ziua 19-22.

    Intrebari:
    - ce inseamna trompe dilatate? am tot cautat informatii, insa peste tot am vazut ca cele dilatate au hidrosalpinx, ori la mine este infirmat
    - ovulatia tarzie este o problema/poate fi cauza de infertilitate?
    - este o pb ca AMH a scazut atat intr-un singur an?
    - ar mai trebui sa facem si alte analize specifice?
    - avem vreo sansa natural sau ne indreptam spre fiv? Daca da, ar fi ok sa incercam fiv pe ciclu natural?

    Va multumesc pentru atentia acordata.
    Cele bune.
    Ultima editare de MiraAmalia; 20.mar.2018, 18:01.

  • #2
    Buna MiraAmalia , din ce ai scris pana acum diagnosticul e de infertilitate inexplicabila, adica nu exista o cauza identificata.

    Trompele dilatate inseamna exact ce spune numele, adica diametrul lor e mai mare decat in mod normal. Didrosalpinx e cand acumuleaza mult lichid si sunt ingrosate semnificativ, dilatate sunt cand grosimea e doar usor crescuta. Atata timp cat sunt permeabile nu e o problema radicala. Exista unele studii care sustin ca histerosalpingografia poate ajuta la impingerea in afara a lichidului daca se acumuleaza si ulterior cresterea sansei de a obtine o sarcina.

    Probabil urmatoarea intrebare va fi de unde vine lichidul? Adesea din cauza endometriozei exista o usoara inflamatie locala, iar lichidul e un efect secundar.

    Atata timp cat ovulezi nu conteaza cand se intampla.

    AMH e relevant doar cand faci fertilizare in vitro pentru a alege doza de stimulare hormonala, valorile difera semnificativ in functie de ce test/kit se foloseste.

    Nu as recomanda alte analize, nu vor schimba nimic in ce vei face in viitor.

    85% din cupluri obtin o sarcina dupa 1 an de incercari. Procentul creste la 95% daca se continua incercarile pana la 2 ani, deci e ok sa continuati mai ales ca sunteti tineri amandoi. Uneori se ajunge si la fertilizare in vitro, dar e posibil sa o evitati daca mai aveti putina rabdare.
    Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta despre ginecologie aici: link.

    Comentariu


    • #3
      Buna ziua,
      Va multumesc pentru raspuns. Cred ca ne-ati purtat noroc - se pare ca imediat dupa operatia de endometrioza am ramas insarcinata - nu stiu daca este sa nu o intamplare. Astazi avem 8 saptamani. Voiam sa va intreb ref la mult-controversata trombofilie. Am mers la hematolog si am facut doar screening-ul general, ce nu include si mutatiile. Abia acum 3 saptamani le-am facut si pe acelea si pana acum a ajuns doar un rezultat - factorul II care este negativ. Inteleg ca exista o incidenta mare de pierderi de sarcina avand aceste probleme, insa citind, am vazut ca aceasta chestiune este destul de controvesata. Cand trebuie facute investigatii suplimentare?

      Multumesc mult.
      Toate cele bune,

      Comentariu

      Procesare...
      X