Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Fertilizare in vitro cu transfer de blastocisti

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Fertilizare in vitro cu transfer de blastocisti

  Buna ziua. As dori sa intru in contact domnul Dr. Laurentiu Craciunas. Daca va este posibil, as prefera o adresa de email sau chiar un nr de telefon (cu rugamintea sa imi indicati ora la care pot suna). Este vorba despre FIV, sarcina pierduta, 2 transferuri de embrioni cu rezultat negativ si se mai suprapun niste descoperiri pe latura genetica a sotiei.
  Va multumesc si astept cu mare interes un raspuns.
  Cu stima.
  Nicu
  nicu.sonei@gmail.com

 • #2
  Salut Nicu, foloseste termeni generali si evita detaliile personale, identificabile. Putem discuta aici.
  Forumul sau siteul in general nu poate tine locul unei consultatii din pacate, deci rezultatul probabil nu va fi semnificativ.
  Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta despre ginecologie aici: link.

  Comentariu


  • #3
   Buna ziua. Va multumesc pt raspuns. Sunt constient ca o opinie formulata doar din ce va prezint eu nu poate fi considerata o opinie medicala definitiva.

   Dar tocmai pentru ca povestea noastra este putin mai lunga as fi dorit sa stabilim un contact direct si daca este posibil si o intalnire pt un consult (noi suntem din Timisoara).

   O sa incerc sa fac un rezumat pt a putea sa va creati o idee despre speta noastra.
   In 2010 am constatat ca eu ma confrunt cu o problema de infertilitate. Spermograma mea indica un diagnostic de oligoastenospermie. (1.5 mil sprms/ml, 0% mobilitate progresiva, 40% mobilitate nonprogresiva. Morfologie normala). Dupa 3 ani in care am incercat cateva scheme de tratament, ultima a condus catre un rezultat de azoospermie. Dupa o pauza de refacere am ajuns anul trecut in spetembrie sa facem un FIV in austria.
   In urma protocolului de stimulare, sotia a avut urmatorul raspuns: 13 oocite recoltate,s-au maturat 10, s-au fertilizat prin ICSI 8 si au rezultat in final 7 blastocisti.
   S-a facut o implantare de 2 blastocisti si 5 blastocisti au foat criogenati prin vitrificare.
   Am obtinut o sarcina gemelara. In saptama 10 sotia a avut o sangerare destul de abundenta. Sarcina a continuat normal pana in saptamana 18, cand a avut din nou o sangerare mica. In urma acestei sangerari i-au aparut contractii care au devenit regulate si dureroase pana cand fetii au fost expulzati (aici este o poveste mai lunga. Am facut doar un rezumat).

   In iunie am revenit la clinica din austria si am facut un embriotransfer cu 1 blastociat criogenat. Rezultat negativ.

   In august am facut un embriotransfer cu 2 blastocisti criogenati. Rezultat negativ.

   Ulterior, in urma unor testari genetice, a rezultat o anomalie in cariotipul sotiei si totodata a fost testata pozitiv si la trombofilia ereditara.

   Am incercat sa va fac un rezumat al situatiei noastre in speranta ca veyi intelege dorinta mea de a intra in contact direct cu dvs. Totodata am dori ca aceste rezultate sa fie puse intr-un context clinic, deoarece intrebarile noastre sunt numeroase. Stim ca unele sunt fara raspuns (vom mai putea obtine o alta sarcina), iar altele concrete (unde vom face urmatoarea fertilizare). Sunt constient ca nu ne puteti dvs oferi raspunsuri la aceste intrebari insa am dori sa aflam opinia dvs si in scop consultativ.

   Am speranta ca intelegeti motivatia mea de a stabili un contact cu dvs si veti da curs rugamintii mele.

   Va multumesc inca o data pt disponibilitatea dvs.

   Cu stima.

   Nicu

   Comentariu


   • #4
    Din pacate nu lucrez in Romania, iar in UK programarile la un medic anume se fac doar in sistemul privat. Nu cred ca e nevoie sa mergeti asa departe.

    Faptul ca s-a obtinut o sarcina si a fost dusa pana la 18 saptamani este un aspect pozitiv si sugereaza ca exista sansa unei sarcini in viitor.

    13 ovule recoltate este un numar decent, iar faptul ca s-au obtinut 7 blastocisti este imbucurator, desi nu ai mentionat calitatea lor.

    Exista numeroase mutatii incluse in categoria trombofiliilor, dar multe nu sunt relevante clinic. Exista istoric familial de tromboze venoase, boli coronare, AVC, avorturi recurente etc? Trombofiliile pot cauza avorturi recurente, dar din ce ai descris nu pare sa fie cazul.

    In functie de anomaliile genetice identificate se poate face PGS (preimplantation genetic screening), adica testarea embrionilor inainte de transfer pentru a evita o sarcina cu defect cromozomial.
    Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta despre ginecologie aici: link.

    Comentariu


    • #5
     Buna ziua.

     Va multumesc din nou si o sa va multumesc de fiecare data cand va faceti timp sa imi oferiti un raspuns.

     In legatura cu blastocistii din pacate nu va pot oferi un raspuns corect tehnic pt ca nu am primit un document cu clasificarea lor in clasele A, B etc. La vremea respectiva au fost comunicate verbal, iar terminologia folosita a fost una pe intelesul nostru.
     In sensul ca am avut 1 bl in stadiu excelent, 1 bl foarte bun - excelent, 1 bl bun si restul mediu spre slab.
     La primul embriotransfer, inainte de implantare ni s-a spus ca stadiul de dezvoltare dupa decongelare este foarte bun. La al doilea ET, au fost decongelati toti 4 ramasi. 2 nu au rezistat, 1 bl a fost mediu spre foarte bun si 1 bl foarte bun.
     Stiu ca terminologia nu este una adecvata si poate nu este in masura sa va edifice asupra calitatii blastocistilor.

     In legatura cu faptul ca dvs sunteti in UK, noi in noiembrie urmeaza sa vizitam Londra, unde vom sta la niste prieteni. Poate va fi posibila o intalnire cu dvs daca reusim sa ne sincronizam programul. Noi inca nu avem o data stabilita.

     Mai avem o multime de intrebari legate de criogenarea blastocistilor, investigatii suplimentare etc.

     As dori foarte mult sa va transmit un email cu rezultatul cariotipului si trombofiliei sotiei. Dr genetician din Tm sustine ca o mutatie prezenta la sotie (PAI 1) este relevanta in FIV si dorim opinia unui medic specializat in proceduri de RUA.

     Pentru toate acestea, intelegem ca e normal sa platim contravaloarea acestor servicii. Insa datorita contextului psihologic in care ne aflam (de la anxietate la depresie) am dori ca anul viitor cand vom merge la urmatorul FIV sa mergem o opinie exhaustiva a sitiatiei noastre.

     Astept cu mare interes raspunsul dvs. Imi doresc foarte mult aa avansam discutiile pe acest subiect.

     Cu stima
     Nicu

     Comentariu


     • #6
      PAI 1 si multe alte mutatii genetice din sfera trombofiliilor au importanta discutabila, in sensul ca nu exista studii pragmatice care sa le fi confirmat rolul sau efectul negativ incat sa se justifice investigarea lor inainte de tratamentele de fertilizare in vitro. Mai mult decat atat, chiar daca se diagnosticheaza si se suspecteaza un efect negativ asupra sarcinii, nu exista un tratament care sa se fi dovedit eficient (unii recomanda aspirina sau heparina, dar sustinerea stiintifica practica e minima). In conditiile astea testarea pentru trombofilii nu se justifica.

      Daca a existat un blastocist de calitate foarte buna (probabil clasa A) nu vad de ce s-au transferat 2 embrioni. Ai putea crede ca transferul a 2 embrioni creste sansa de succes, dar din pacate al 2-lea embrion (daca e de calitate inferioara fata de primul) poate impiedica dezvoltarea normala a embrionului de calitate mai buna. Mai mult decat atat, sarcinile gemelare prezinta riscuri mai mari fata de sarcinile cu fat unic.

      In UK tratamentele de reproducere asistata sunt foarte bine reglementate si exista omogenitate intre clinici. Cu toate astea, sansele de succes variaza de la o clinica la alta, iar rezultatele sunt publice pe siteul HFEA.
      Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta despre ginecologie aici: link.

      Comentariu


      • #7
       Buna ziua.

       Cei 2 blastocisti implantati au fost intr-un stadiu foarte apropiat de dezvoltare. Fetii la toate ecografiile au fost la fel de dezvoltati.

       Percep lipsa unui raspuns in legatura cu insistenta mea de a stabili un contact direct, ca pe un refuz elegant din partea dvs.

       Tocmai pt ca sunt atat de multe necunoscute in situatia noastra incercam sa ne informam din surse avizate.

       In legatura cu diagnosticul preimplantational inteleg ca este o tehnica relativ noua in medicina si inca nu se cunosc implicatiile complete ale acestei proceduri.
       Din acest motiv am dori sa nu apelam la aceasta tehnica.

       Inteleg de asemenea ca blastocistii criogenati trec mai prost prin procedura de decongelare., spre deosebire de embrioni. De asemenea inteleg ca blastocistii ofera o sansa de implantare mai mare decat embrionii. Avand aceste informatii (presupunand ca sunt adevarate) nu stim pt ce sa optam la urmatorul FIV: blastocisti sau embrioni. Dat fiind si faptul ca tratamentul de stimulare ovariana este mult mai agresiv decat cel pt pregatirea endometrului.
       Totodata ne dorim evident sanse mai mari de implantare. Insa daca procedura FIV cu blastocisti nu va reusi, in mod cert nu ne dorim sa mai facem ET (avand deja 2 esecuri cu blastocisti criogenati).
       In principiu luam in calcul ca urmatorul FIV sa se desfasoare la aceeasi clinica din Austria. Poate conteaza faptul ca ne cunosc iatoricul si prima procedura cu bl proaspeti a si reusit. Insa avem senzatia ca nu au fost complet sinceri in ceea ce priveste problema blastocistilor criogenati.

       Mai am o multime de intrebari si cu prermisiunea dvs o sa le adresez pe rand.

       Va multumesc
       Cu stima
       Nici

       Comentariu


       • #8
        Toate transferurile dupa fertilizare in vitro implica embrioni, variaza doar gradul de dezvoltare al lor in sensul ca se pot face transferuri in ziua 2-3 dupa fecundatie (embrion in stadiul de clivaj) sau ziua 5-6 (embrion in stadiul de blastocist). In tarile cu rezultate bune se tinteste transferul blastocistilor pentru ca odata ajuns in stadiul de blastocist, embrionul s-a autoselectat deja (embrionii de calitate slaba, care nu au sanse mari de implantare si continuare spre o nastere, adesea nu ajung nici la stadiul de blastocist), deci se evita o necunoscuta. Cu alte cuvinte, daca din 10 embrioni in stadiul de clivaj, 6 sunt cu potential si 4 sunt fara potential, asteptand pana la dezvoltarea lor in blastocisti evita riscul transferului unui embrion fara potential, aspect necunoscut la stadiul de clivaj.

        In UK va incepe un studiu multicentric mare in care se va studia daca este benefic sa se criogeneze toti embrionii, sa se faca doar transferuri dupa dezghetare pentru ca exista ipoteze care sustin ca rezultatele ar putea fi mai bune. Tehnologia moderna permite inghet/dezghet cu randament foarte bun.

        Evit ideea unui contact direct pentru ca nu este fezabil, nu ne putem intalni la o cafea sa punem dosarul pe masa si sa analizam, iar in privat nu lucrez inca pentru a putea stabili o programare directa. In NHS (sistemnul de stat) nu se fac trimiteri la un medic anume, se fac trimiteri catre departament si ar putea fi oricare medic.

        Raspund cu placere oricaror intrebari care pot fi abordate aici.
        Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta despre ginecologie aici: link.

        Comentariu


        • #9
         Buna ziua.

         Am citit in presa cum ca embrionii criogenati ar reduce riscul aparitiei unor afectiuni ulterioare daca se obtine o sarcina si apoi o nastere.

         Inteleg ca nu putem pune esecul celor 2 proceduri ET pe seama faptului ca s-au folosit blastocisti criogenati si ca nu ne putem face sperante mai mari in legatura cu procedura de anul viitor cu blastocisti nou obtinuti. (Desigur inteleg ca nu puteti emite o opinie definitiva neavand toate datele problemei noastre). Noi am ajuns sa credem ca poate si sotia a dezvoltat o problema de infertilitate dupa pierderea sarcinii, desi pana in acest moment investigatiile facute nu indica acest lucru. Inca nu am ajuns sa facem colposcopie, histeroscopie etc.
         Mai stim si ca o multime de femei sunt diagnosticate cu infertilitate de origine necunoscuta, dar probabil luam asta in calcul din cauza depresiei pe care o parcurgem.

         Cred ca este relevant si ca varsta sotiei va fi de 34 ani anul viitor si mai stim si ca timpul trece in defavoarea noastra. Si mai stim si ca aceasta varsta ofera sanse mai mari decat una peste 35 ani.

         Si pt aceste motive luam in calcul ca problema noastra sa o tratam in centre de referinta (inteleg ca la nivel de EU doar UK si Franta sunt asemenea centre)

         Insa daca lucrurile ar fi stat cum credeam noi si intr-adevar blastocistii sunt mai sensibili la procesul de criogenare (am inteles ca dupa criogenare exista o fereastra mica de implantare cam de 1 zi spre deosebire de embrionii in stadiul de clivaj) atunci am fi optat pt inca un FIV cu blastocisti proaspeti anul viitor.

         In aceste conditii va trebui sa ne reorganizam planurile si sa optam ca si pas imediat urmator unul din aceste centre de referinta.

         As mai dori sa stiu daca situatia noastra se califica pentru un test de receptivitate a endometrului sau inca nu e cazul sa ne gandim acolo.

         Daca o sa imi oferiti ocazia as vrea in postarile urmatoare sa va detaliez si pierderea sarcinii. Cred ca pe fondul unor probleme aparute in sarcina sotiei s-a suprapus si o decizie medicala cel putin pripita. Dar cum nu detin calitatea de a face asemenea aprecieri asupra unui act medical, as dori opinia dvs in legatura cu acel moment.

         Va multumesc din nou si o sa revin cu intrebari ulterior. Nu vreau sa va monopolizez timpul alocat pt a raspunde tururor postarilor

         Cu stima.
         Nicu

         Comentariu


         • #10
          Trebuie tinut cont de faptul ca per ansamblu, sansa obtinerii unei nasteri in urma unui ciclu de fertilizare in vitro este in jur de 30%, deci relativ scazuta.

          Voi ati reusit sa progresati pana la 18 saptamani si este foarte probabil ca pierderea sarcinii sa nu fi avut legatura cu fertilizarea in vitro (marea majoritate a avorturilor au loc in primul trimestru).

          Exista multe investigatii care se pot face, problema este legata de ce facem cu rezultatul lor pentru ca daca se identifica ceva anormal nu avem o solutie, deci nu este cost-eficient sa facem investigatiile (pentru ca nu influenteaza rezultatul final al tratamentului). Detaliile despre ce s-a intamplat pot sugera o anumita cauza prevenibila (infectie, insuficienta cervicala etc), dar de multe ori nu se poate identifica o cauza, faptul ca era sarcina gemelara fiind un risc.

          Fertilizarea in vitro este un tratament relativ nou, are abia 36 de ani (incepand cu nasterea primului bebelus - Louise Brown - conceput prin fiv). Exista multe tratamente adjuvante, concepute pentru a imbunatati rezultatele fertilizarii in vitro, dar rezultatele nu sunt solide inca.

          Unul care ma atrage pe mine si cred ca are potential este administrarea intrauterina de hCG inainte de transferul embrionilor (link), rezultatele vor fi publicate curand, dar va mai dura pana va fi oferit pe scara larga.
          Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta despre ginecologie aici: link.

          Comentariu


          • #11
           In schema de tratament a sotiei exista si 1 injectie cu brevactid inainte de implantare si 1/2 brevactid la 3 zile dupa implantare. La FIV anul trecut cand s-a si produs sarcina gemelara dupa implantare sotia a experimentat simptome asociate cu sarcina. Aceste simptome au continuat si ulterior in timpul sarcinii.

           La primul ET nu a avut nici un fel de simptome nici dupa administrarea brevactid. Rezultatul a fost negativ.

           La al 2-lea ET dupa administrarea brevactid a avut din nou simptome. La 6 zile dupa implantare a observat un spotting rozaliu (am banuit ca este sangerare de nidatie). La 8 zile de la implantare simptomele au disparut, iar dupa alte 4 zile a avut o sangerare maronie destul de abundenta (similara cu sangerarea dinaintea menstrei). La 12 zile de la implantare am facut un dozaj HCG in sange (in urina ni s-a spus ca poate fi alterat rezultatul de injectia HCG) si rezultatul a fost 35 unitati. Cei de la clinica din Austria au interpretat acest rezultat ca fiind unul pozitiv si au cerut un dojaz HCG nou peste 2 zile. Si ei au spus ca rezultatul putea fi influentat de 1/2 brevactid insa nu credeau ca putea fi influentat la acest nivel. Dojajul ulterior , 12 unitati, a confirmat esecul procedurii.
           Mi-am permis sa speculez aceste intamplari ca fiind probabil o implantare initiala si ulterior o eliminare de embrion. Insa medicii din tm au spus ca nu se poate verifica aceasta teorie dat fiind faptul ca totul se produce la nivel microscopic.

           Va multumesc.

           In postarile ulterioare o sa doresc sa abordez si chestiunea cu poerderea sarcinii (sa va ofer mai multe detalii) si as dori sa dezvoltam si subiectul unor testari care ne pot confirma/infirma (daca e posibil) posibilitatea de a avea o sarcina in viitor.

           Cu stima.

           Nicu

           Comentariu


           • #12
            Injectia cu hCG se administreaza intramuscular pentru a declansa maturarea ovulelor inainte de recoltare. Nu stiu care e rolul injectiei de dupa implantare (?).

            In al 3-lea paragraf faci referire la implantare ca la un moment foarte bine stabilit, sigur la implantare te referi? E greu de apreciat cand are loc implantarea, deci toate perioadele raportate la implantare sunt incerte.

            Cand am mentionat administrarea de hCG in raspunsul anterior am precizat intrauterin, este voreba de complet altceva si se face cu alt scop (fata de injectia cu hCG pentru maturarea ovulelor).
            Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta despre ginecologie aici: link.

            Comentariu


            • #13
             Din cate am inteles, rolul injectiei hCG dupa transferul embrionilor ar fi oarecum de a "pacali" organismul femeii ca este insarcinat si sa "ajute" la ficarea embrionilor.

             Comentariu


             • Laurentiu Craciunas
              Laurentiu Craciunas comentat
              Editarea unui comentariu
              Exact! Pe cand injectia intramusculara e pentru maturarea ovulelor inainte de recoltare.

            • #14
             Buna ziua.

             Vroiam sa va mai intreb daca dupa tratamentele de pregatire a endometrului in procedura ET este normal sa apara dereglari de menstruatie.
             Pana acum sotia a avut un ciclu menstrual regulat, insa acum i-a intarziat 8 zile.
             Daca e normal sa apara aceste dereglari, in mod normal ele dispar dupa o perioada?
             Va multumesc
             Cu stima.
             Nicu

             Comentariu


             • #15
              Fiind tratamente hormonale cu doze relativ mari vor avea repercursiuni asupra ciclurilor menstruale. Severitatea lor, sau mai bine zis perioada de recuperare, e variabila de la femeie la femeie, uneori se revine la ciclurile menstruale cu caracteristici pre-tratament, alteori raman iregularitati.
              Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta despre ginecologie aici: link.

              Comentariu

              Procesare...
              X