Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

tumora mediastin mijlociu stang

Adună
X
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • tumora mediastin mijlociu stang

  Buna ziua, in urma unui control de rutina, mi-a fost identificata pe radiografia pulmonara o anomalie si am fost sfatuita sa fac un CT cu substanta de contrast care a evidentiat o voluminoasa formatiune tumorala solida , cu captare omogena a substantei de contrast , situata in mediastinul mijlociu parasagital stang,cu diametrul longitudinal de 80mm , diametrul antero-posterior de 100 mm si diametrul transvers de 48 mm si se intinde incepand de la nivelul trunchiului brahio-cefalic pana la nivelul bifurcatiei traheale , crosa aortei inglobata in formatiunea tumorala descrisa ; artera pulmonara stanga la origine inglobata in masa tumorala; efect compresiv extrinsec exercitat de formatiunea tumorala asupra traheei. Rare microadenopatii avand diametrul maxim de 14mm , situate pretraheal.
  Bronhoscopie : aspect bronsitic difuz , fara elemente proliferative. S-a efectuat punctie aspirativa. Citologie -mucoasa epiteliala bronsica alterata.
  Toracotomie stg -biopsie tumorala :Ex microscopic : mici fragmente tisulare constituite din celule fusiforme dispuse difuz si storiform , fara atipii sau mitoze si relativ imprecis definite , ingloband mici insule de tesut adipos si continand un moderat infiltrat limfoplasmocitar difuz si nodular , cu prezenta frecventa de artefacte de strivire. Yonal se observa vase sanguine de diferite calibre , unele ectaziate , precum si sufuziuni sanguine . Concluzii : tabloul histologic este nespecific si corespunde unei leziuni fuso-celulare de origine miofibroblastica sau nervoasa , fara a se putea exclude un limfom cu marcata fibroza.
  Imunohistochimic: Multiple fragmente de tesut conjunctivo-adipos ( cu bogat infiltrat inflamator limfoplasmocitar) ingloband mici noduli limfoizi , imprecis delimitati , formati din limfocite de talie mica , izolati centri germinativi reactivi hiperplazici.
  Citopatologic : CD3 este pozitiv in frecvente limfocite mici T reactive ; CD20 este pozitiv in foarte frecvente limfocite mici B ; CD30 este pozitiv in izolate limfocite mici activate ; indice de proliferare Ki67 redus ( aprox 5-7%; TdT ( marker blastic) negativ; pancitokeratina AE1/AE3 negativa ; Actina pozitiva in vase. Concluzii : aspect histopatologic reactiv nespecific ( pe materialul examinat).
  Inteleg ca din toate astea nu se poate pune un diagnostic cert. Rugamintea mea este daca are cineva o opinie.

 • #2
  Buna seara,
  din ceea ce evidentiaza CT si rezultatul histopatologic, imunohistochimia pare a fi mai mult un limfom. Inainte de a incepe orice tratament este necesar sa trimiteti blocul de parafina la un laborator anatomopatologic cu experienta (nu stiu unde s-a facut IHC si cine a interpretat-o) si ar fi bine , de asemenea, sa se efectueze un pet-Ct, acesta investigatie fiind standard in limfoame inainte de inceperea oricarui tratament. Bineinteles tot tratamentul trebuie facut sub indrumarea unui medic hematolog care va preciza si diagnosticul precum si conduita terapeutica. daca aveti nevoie de indrumare, imi puteti trimite un mail: andrea.craciunescu@neolife.ro si va voi contacta cu explicatiile aferente cazului, avand in vedere ca nu stiu de unde sunteti ca sa va pot indruma catre un centru cu experienta.

  Comentariu

  Procesare...
  X