Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Limfom vs carcinom

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Limfom vs carcinom

  As vrea sa stiu daca este posibil ca in urma unei biopsii medicul anatomo patolog examineaza tesutul extras sa faca confuzie intre un carcinom si un limfom.
  Mai precis, daca in urma unei biopsii a unui fragment de nodul limfatic exista posibilitatea unei confuzii intre carcinom si limfom.
  De asemenea as vrea sa stiu ce anume inseamna gradul de diferentiere a unei tumori si de ce un grad de diferentiere "slab" este asociat cu un prognostic mai "prost" ?
  Multumesc.


 • #2
  Buna Crysstyna , greselile de diagnostic sunt posibile, dar sunt extrem de rare.
  Gradul de diferentiere arata cat de bine sau cat de slab se coreleaza aspectul cancerului cu aspectul tesutului din care a plecat. Daca nu seamana, diferentierea e slaba si de obicei are prognostic mai prost pentru ca celulele noi si-au pierdut asemanarile cu celulele din care au plecat (deci sunt departe de normal).
  Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta despre ginecologie aici: link.

  Comentariu


  • #3
   Multumesc pt raspuns.

   El naste o alta intrebare. Daca diferentierea slaba inseamna o modificare substantiala a celulei tumorale de celula din care a plecat - ceea ce, in limbajul comun si nu medical, o face de fapt foarte diferita, poate chiar de "nerecunoscut" ? - atunci ce anume determina un anatomo patolog sa suspecteze o metastaza in ganglion cu pct de plecare glanda mamara cat timp in san si in tot restul organismului (mai putin cap de la nas in sus) tumora primara nu e" vizibila" la examen clinic combinat cu investig imagistice si endosc +fibrosc + ecgrafii+ CT ?
   Multumesc

   Comentariu


   • #4
    Testele imunohistochimice, se identifica anumite proteine / markeri specifici tesutului din care a plecat, chiar daca celula arata diferit.
    Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta despre ginecologie aici: link.

    Comentariu


    • #5
     Multumesc din nou.
     O ultima intrebare.... azi cel putin, incurajata fiind de feedback...
     Exista oare vreo asemanare intre celulele glandei parotdie si cele ale glandei mamare care sa fie de natura sa determine vreo eroare de stabilire tumora primara la nivel mamar si nu al glandei salivare par? Intreb pt ca sanii par perfect sanatosi fara tumori sa anomalii in schimb de la nas in sus nu s au facut investigatii de tip rmn/ct si asta intentionam sa cerem medicului de indata...
     nodulii examin la biopsie erai cervicali si nu de la axile.
     Multumesc.

     Comentariu


     • #6
      Rascolind pe internet aflu un articol in lb engleza din care pricep 50 % din ideea principala si nu stiu daca pricep corect .....de fapt gandele sudoripare sau care produc transpiratia ? (sweat) seamana cu cele mamare si dgst anatomopatologic de diferenta ar fi uneori greu de facut intre carcinomul mamar si cel al acestor din urma glande (mai ales in lipsa altor informatii si data fiind incidenta mare a ptimului tip si cazurilr rarisime din al doilea tip) ?
      Poate confirm cineva adevarul acestei teze? Eventual un anatomo patolog d p forum?
      Noi suntem deja in astept celei de a doua opinii dar am obs ca si medicii sunt deschisi la sugestii. Nu gasim "faptasul" ....ca sa ii gasim si glontele potrivit.
      Multumesc mult.

      Comentariu

      Procesare...
      X