Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Radioterapie dupa o histerectomie, da sau nu?

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Radioterapie dupa o histerectomie, da sau nu?

  Acum 4 saptamani am facut o histerectomie totala cu anexectomie bilaterala. Ma simt foarte bine. Am 50 de ani, nu stiu daca asta conteaza.
  Problema mea este urmatoarea: medicul care m-a operat (specialist in chirurgie oncologica si ginecologie oncologica si care a avut mii de cazuri pana acum), mi-a spus ca analizele au iesit bune si ca el nu ar recomanda tratament suplimentar. Medicul radiolog, care presupun ca a facut parte din comisia medicala care a analizat rezultatele, mi-a spus ca analizele sunt bune, dar nu foarte bune si ca sa fac 21 de sedinte de radioterapie si brahiterapie (n-a specificat cate din fiecare).
  Intrebarea mea este, daca aveti rabdare sa cititi analizele de mai jos (am scris tot ce apare pe buletin), ar fi cazul sau nu sa fac radioterapie? Ce ati recomanda?
  M-ar interesa parerile dvs, pentru ca daca am fost 100% convinsa ca trebuie sa fac operatia, nu sunt tot atat de convinsa ca trebuie sa fac sedintele de radioterapie.

  Multumesc.

  Macro: Piesa de histerectomie totala cu anexectomie bilaterala.
  Uter de 9/6, 5/5 cm, din care colul are lungimea de 2 cm, cu transe vaginale anterioara de 0,5 cm si posterioara de 1 cm.
  In cavitatea uterina se identifica o formatiune poliploida de 1,8/0,5 cm
  La nivelul fundusului uterin se evidentiaza o formatiune tumorala albicioasa, vegetanta, de 1,1/0,5 cm, care infiltreaza miometrul pe mai putin de 50% din grosimea acestuia.
  Anexa dreapta: Ovar de 2/1, 6/1,7 cm, salpinge cu lungimea de 6 cm. Ovarul prezinta o formatiune chistica de 2/1 cm, peretii intern si extern netezi, continut lichidian sero-citrin.
  Anexa stanga: ovar de 2,2/1,5/1 cm, salpinge cu lungimea de 6 cm.

  Micro: Formatiunea tumorala intracavitara, descrisa macroscopic, corespunde histopatologic unui carcinom endometrial de tip endometrioid, slab diferentiat, grad FIGO III, care infiltreaza miometrul pe o profunzime maxima de 3 mm, grosimea acestuia este de 18 mm la acest nivel.
  Intratumoral sunt prezente focare de necroza. Raspunsul inflamator limfocitar peritumoral este moderat.
  Sunt prezente imagini de invazie tumorala intralimfatica. Absenta embolilor venosi sau a infiltrarii perineurale pe sectiunile examinate.
  Miometrul contine focare de adenomioza.
  In cavitatea uterina, adiacent formatiunii tumorale, este prezent un polip endometrial cu aspecte de hiperplazie glandulara fara atipii.
  Istmul, baza parametrelor, seroasa uterina si colul uterin sunt libere de invazie tumorala.
  Anexa dreapta: ovarul prezinta un chist folicular, focare de endosalpingioza si corpi albicans; salpinge;e cu imagini de staza vasculara.
  Anexa stanga: ovarul prezinta foliculi chistici si corpi albicans; salpingele cu imagini de staza vasculara.

  Concluzie: Carcinom endometrial de tip endometrioid, slab diferentiat, grad FIGO III, pT1a Nx Mx L1 V0

  Receptori hormonali:
  ER: 0%
  PR: 0%
  Martori interni: pozitivi
  CK7 pozitiveaza celulele izolate
  p53 pozitiv pe aproximativ 5-10% dintre celulele tumorale.
Procesare...
X