Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Brahiterapia

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Brahiterapia

  Buna ziua,

  Mama mea a fost diagnosticata cu cancer de endometru. A facut histerectomie totala abdominala cu limfadenectomie. Dupa operatie a facut 5 sedinte de brahiterapie. Credeti ca sunt suficiente cele 5 sedinte de brahiterapie? Va multumesc!

 • #2
  Am nevoie de rezultatul histopatologic pentru a va putea spune o parere despre ce trebuie facut.

  Comentariu


  • crisa
   crisa comentat
   Editarea unui comentariu
   Diagnostic de trimitere: adenocarcinom endometrial

   Piesa operatorie: Corp uterin; Col uterin; Anexe; Limfoganglioni pelvini drepti; Limfoganglioni pelvini stangi.

   Examinare macroscopica: Corp uterin marit de volum, simetric 5/6/3 cm cu cavitatea destinsa de o formatiune tumorala exofitica necrozata ce infiltreaza peretele pana in 1/3 externa. S-au izolat 24 limfoganglioni pelvini ( 13 limfoganglioni pelvini stangi si 11 limfoganglioni pelvini drepti).

   Examinare microscopica: Formatiune tumorala endometriala alcatuita din structuri glandulare proliferarte, aglomerate, cu arhitectura complexa, delimitata de un epiteliu stratificat, atipic. Col uterin, anexe si limfoganglioni pelvini drepti si stangi fara infiltrate neoplazice.

   Diagnostic anatomopatologic: Carcinom endometrial de tip endometrioid moderat diferentiat.

 • #3
  bun, macroscopic scrie ca s-au izolat 24 de limfoggl, insa la microscopie nu scrie cati din acesti 24 au fost pozitivi, si asta este foarte important, la fel cum nu imi spune la microscopie daca exista invazie venoasa, sau limfatica. In principiu daca mai mult de 50% din miometru este infiltrat (si in acest rezultat HP este) si in functie de nr de ggl pozitivi, se face radioterapie externa in doza de 46Gy/23 fractiuni la care se asociaza supraimpresiune prin brahiterapie, teoretic 2-3 sedinte, si dupa caz, chimioterapie

  Comentariu


  • crisa
   crisa comentat
   Editarea unui comentariu
   Buna seara, medicul ginecolog care a facut operatia ne-a spus ca nu a fost niciun ganglion afectat...
   Imi puteti spune(din acest buletin histopatologic) ce stadiu a fost? Ar fi util un CT torace, abdomen si pelvis? Este important aparatul cu care se face acest CT sau conteaza specialistul care il interpreteaza? Va multumesc!
   Ultima editare de crisa; 24.feb.2015, 10:48.

 • #4
  Std.IC, daca sigur nu are ganglioni pozitivi. Nu cred ca este cazul acuma sa faca CT, ci doar sa se tina de controalele periodice astfel: in primul an la 3 luni de zile apoi la 6 luni. CT sau RMN pelvis la 6 luni. In general in tara avem aparate bune de CT deci nu cred ca aveti de ce sa va faceti griji de aparat.

  Comentariu


  • #5
   Au fost suficiente cele 5 sedinte de brahiterapie? Ar fi bine sa faca si radioterapie externa, tratament hormonal sau chimioterapie? Este recomandat sa ia ceva calciu sau vitamine? Va multumesc!

   Comentariu


   • #6
    Calciu si Vitamina D nu au nici o legatura cu boala in sine. Acelea sunt suplimente alimentare care daca sunt necesare se iau daca nu nu, in functe de valoarea Ca seric. Nu am cum sa va spun daca au fost sau nu suficiente sedintele de radioterapie sau daca mai trebuie radioterapie externa, avand in vedere ca nu stiu doza/sedinta brahiterapie. Nu se pot da sfaturi numai prin niste intrebari fara sa existe o documentatie in fata, cel mai bine ar fi sa consultati un medic radioterapeut supraspecializat pe cancerele ginecologice pentru a va putea da o opinie obiectiva. In ce serviciu a fost tratata pacienta?

    Comentariu

    Procesare...
    X