Fosile sau Nestemate?

Am citit acum un articol in care se prezinta niste cifre neobisnuite referitoare la profesorii universitari din Romania.

22% din totalul de 5075 de profesori universitari, sunt angajati pe post de consultanti, adica au fost pastrati pe statul de plata, chiar daca au depasit varsta de 70 de ani.

Pe langa cei 1137 de profesori consultanti, care se ocupa cu indrumarea doctoranzilor, pe statele de plata ale universitatilor se regasesc si sute de cadre didactice cu varste cuprinse intre 65 si 70 de ani, pe care rectoratele prefera sa le pastreze la catedre.

La UMF Cluj sunt 59 profesori peste 70 de ani, acestia reprezentand 63% din totalul profesorilor universitari.

O fi bine, o fi rau? Pot gasi usor argumente si intr-o directie si in alta, dar parca prefer un refresh…

5 raspunsuri

  1. Fiind student, am constat si eu aceasta statistica fata de care as avea o mica mentiune.

    Profesorii care inca lucreaza in domeniu si au evoluat in paralel cu tehnologiile care aplica materia lor in viata de zi cu zi sunt niste adevarate enciclopedii.

    In schimb profesorii care nu au parasit catedra si nu vor sa iasa nici in cea mai mica parte din tiparele cartilor dupa care au invatzat sunt efectiv daunatori.
    Daunatori pentru ca ocupa locurilor unor oameni care ar fi mai capabili, deschisi si comunicativi. Si de asemenea daunatori pentru ca obliga studentul sa memoreze informatie si sa invete mecanisme si tehnologii inutile. Practic risipesc mintea si timpul studentului.

  2. Profesorul consultant trebuie sa-si desfasoare activitatea numai pentru „indrumarea” studiilor doctorale,
    Bineinteles ca activitatea didactica,de cercetare si interactiunile cu studentii si celelalte cadre nu sunt excluse, dar trebuie tratate din perspectiva de consultant, fara pretentiile pe care le aveau cand erau titulari.
    Nu stiu daca statistica facuta de Gandul este exacta, dar 63% reprezinta mult prea mult.
    …reprezinta un declin continuu al universitatilor romanesti. Trebuie sa terminam odata cu modernizarea institutiilor universitare si sa incepem sa crestem. Iar acest lucru nu se va intampla degraba, daca media de varsta in invatamantul universitar este de 52 de ani.

  3. De ce procentul peste 60% este doar la universitatile de medicina? Ar trebui sa ne dea de gandit.

    Tehnologizarea a atins pana si domeniul medical din plin, dar ficatul ramane in permanenta in dreapta (cu mici exceptii), pe cand tranzistoarele si circuitele s-au cam schimbat.

    Si sa fim seriosi. Noi nu prea avem contact cu profii. Ei sunt sus pe piedestal si ii vedem doar la cursuri. Asistentii ne predau si petrec cel mai mult timp cu noi.

    Just my two pence.

  4. Eu nu am incredere in statistici facute de presa, in special Gandul. Poate e aproape de adevar, dar nu ii vad relevanta. Mai e un lucru la care nu se prea gandeste lumea: medicina e o profesie cu muuulti ani de pregatire. Sa ajungi profesor in medicina dureaza mai mult decat sa ajungi profesor la stiinte economice, politice s.a. De aici deriva si varsta inaintata la care predau cadrele didactice de toate categoriile. Media de varsta e inaintata in medicina ptc e aproape firesc. Sunt unii care tin cu dintii de postul lor si nu vor sa lase pe altii mai tineri, dar se pot numara pe degete.
    Un alt aspect este ca nu intotdeauna pe statele de functii se regaseste situatia reala. Cati profesori peste 70 de ani v-au predat voua? si cum au fost? Mie niciunul, dar fara sa dau nume, sunt oameni extraordinari printre ei. Statistica asta nu e relevanta pt studenti. Nu face referire la calitate, doar la cantitate.
    N-ai la ce sa te astepti de la presa decat la studii superficiale.
    Va doresc la toti Un An Nou mai bun!

  5. Sunt multi profesori in varsta, cu experienta care stiu sa predea incat pleci cu materia invatata de la curs si multi profi tineri-forme fara fond, ajunsi asistenti sau chiar profi pt ca…au stiut pe cine sa pupe in…curiozitate…Eu nu mai am asa mare incredere in absolventiii facultatilor din zilele noastre, am tot mai multe exemple de persoane care nici n-ar avea ce cauta in invatamant, ba nici la facultate, dar au ajuns sa si predea studentilor. Sunt putine facultati serioase in Cluj, dar cred ca asa e si in alta parte…as putea sa le numar pe degete …imi vin in minte vreo 3 …restul sunt un fel de tonomate.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.