In ultimul an la medicina, singurul gand pe care il ai pentru un an si jumatate este REZI. Conform functiilor matematice: f(X)=y asa devine si anul 6: o functie matematica, adica orice faci este in functie de medicina, intrucat pregatirile pentru rezidentiat devin prioritate maxima. Mergi la scoala zi de zi la ce este obligatoriu: stagii si la unele cursuri la care ti se impune prezenta obligatorie, si mereu te grabesti sa ajungi acasa ca sa mai inveti putin pentru rezi.
Mie personal, anul 6 mi s-a parut o goana intre casa si scoala si invers. Vroiam sa castig cat mai mult timp pentru a citi tot mai mult. Este destul de dificil sa te imparti intre efectuarea lucrarii de diploma, mersul la biblioteca si cautatul ore intregi de materiale necesare pentru ea, mersul la clinica, la examenele de modul, si cititul pentru rezidentiat, plus chestiile organizatorice de final de an: repetitii pentru serenade, pentru festivitate etc.
Devii agitat, stresat, si ai din cand in cand cate un moment de descurajare, cand vezi ca maldarul de hartii ce le ai de citit nu mai scade, si ca ceea ce citesti o zi-doua, a doua saptamana nu mai stii aproape jumatate. E adevarat ca inainte sa te apuci, iti propui ca vei munci zi de zi cu mult tact si straduinta, dar cand te apuci cu adevarat iti dai seama ca merge destul de incet, si incepi sa calculezi zilele ramase, sa iti faci planuri de studiu.
Ideea in sine este ca materialul pentru rezidentiat este destul de alambicat, si pe alocuri prost tradus. Eu personal am mai cautat si prin Dex anumite cuvinte ca sa pot sa inteleg, iar pe alocuri oricat m-am chinuit sa inteleg anumite paragrafe traduse din limba engleza tot o nebuloasa erau.
Cand inveti pentru rezidentiat aplici tot felul de metode: intr-o zi iti vine ideea sa faci conspecte, a doua zi iti dai seama ca merge mult prea incet si ca iti irosesti timpul scriind inca odata harrison-ul, alta zi numai citesti, sau evidentiezi cu 7 culori. Eu am trecut prin mai multe metode, am facut si mici conspecte, am si evidentiat, dar cheia este cititul de mai multe ori si o schita asa sumara care sa iti permita sa iti accesezi informatia mai rapid. Sunt foarte multe detalii, prin urmare avand in vedere ca la prima citire a unui material se retine doar 10% din informatie, e necesar mai mult decat o singura citire. Dupa a doua citire, am inceput sa fac la fiecare subiect teste grile, care nu le vei intalni la examen, dar care te ajuta sa retii anumite detalii si sa stii pe ce sa pui accentul cand inveti.
In anul 6 cu totii am citit cate ceva, altii mai mult, altii mai putin, fiecare cum a reusit, pentru ca solicitarea era un pic cam mare, si oboseala pe masura. Pot sa va spun ca ultimul an nu este ca la alte facultati, mai lejer. Noi am mers pana in iulie la scoli si am invatat pentru fiecare examen la fel de mult ca in alti ani. Nu ne-a scutit nimeni de nimic, era problema noastra ca vrem sa ne pregatim pentru rezidentiat, si trebuia sa ne descurcam fiecare cum puteam, mai lipsind, mai citind pe la cursuri. In ce priveste prezenta, s-a cerut si la unele cursuri 75%, cum este regula, chiar daca noi nu am fi venit si am fi vrut sa stam acasa sa invatam. A fost un an foarte stresant, emotionant, si vesel pe alocuri.
Dupa licenta (10, 11, 12 septembrie) oboseala si-a spus cuvantul, intrucat s-a invatat non stop toata vara fara pauze, fara stat la soare, fara mers la mare. Dupa licenta mai aveam 2 luni si aveam rezidentiatul, asa ca ne-am apucat din nou de treaba dupa 2 zile de somn. In fiecare zi din cele 2 luni, mergea parca tot mai greu. Nu mai era randamentul de la inceput, nu mai aveam spor, eram obosita. In fiecare zi tot mai greu. Pe langa invatat trebuia sa facem dosarul pentru inscriere, cam cu o luna inainte. Pentru acest dosar erau necesare o multime de hartii, stat la cozi, si platit. Umblatura multa…
Taxa de inscriere la rezidentiat pentru acei care nu au auzit inca a fost anul acesta 303,5 ron (cea pentru licenta a fost 105 ron). Pe langa aceasta taxa au fost necesare analize medicale la CDT pentru care iar am platit. Cand a fost gata acest dosar a trebuit sa merg cu el la DSP sa stau la coada sa ma inscriu.
Cand toate acestea au fost gata a urmat facutul bagajului, rezervare la hotel, si bilet de drum. Toate din buzunarul propriu. Cu 3 zile inainte de rezidentiat s-a afisat pe internet la adresa rezidentiat2008.com lista cu distributia pe sali si facultate si o harta mica pentru fiecare. Eu am fost repartizata la facultatea de educatie fizica si sport. Am ajuns si la Bucuresti, care era ticsit de absolventi de medicina, gropi si multi tigani si oameni ciudati. Cu o zi inainte de rezidentiat am fost sa vad unde o sa dau rezidentiatul. Examenul a inceput in data de 16 noiembrie, duminica la ora 8:30. Am mers cu totii acolo, si intrarea in sala s-a facut pe baza buletinului de identitate. La examen nu ai nevoie de nici un pix. Doar buletin, mancare si apa, caci is multe ore ce trebuie sa le petreci acolo. Am stat in sala pana la 10 fara cateva minute, timp in care s-a citit regulamentul (printre reguli se afla si una ciudata: fetele care au parul lung care trece peste urechi sa isi prinda parul astfel incat sa se vada urechile, iar persoanele care poarta aparat auditiv sa si-l scoata pe perioada examenului).
Examenul a inceput pe la 10:10. A durat 4 ore, deci pe la 14:10 trebuia sa terminam. Aparent pare mult 4 ore, dar e foarte strans. Trebuie sa stapanesti foarte bine materia ca sa termini de rezolvat grila cu cele 200 intrebari grila (50 intrebari sunt intrebari cu complement simplu si 150 cu complement multiplu), si sa apuci sa faci toate bulinele pe foaia cu raspunsuri. Fiecarui absolvent i sa va da o carioca. Pentru facutul de buline la 200 de intrebari trebuie minim o ora, desi e cam putin, dar ia timp mai mult decat s-ar crede acest „imbulinat”. In timpul examenului este voie sa mergi la baie o singura data nu mai mult de 10 minute si cu apartinator. Dupa examen, se ia pauza cateva minute, apoi se reintra in sala si se aduc raspunsurile corecte, se scaneaza, si apoi se ia fiecare candidat in parte, acesta vine in fata salii langa pc, i se scaneaza foaia, trebuie sa astepte sa se deruleze o banda verde si i se spune in fata punctajul si acesta semneaza. Eu fiind penultima din acea sala a trebuit sa astept pana la ora 16 ca sa imi fie scanata lucrarea. Eu am obtinut un punctaj de 741.
Limita care ii separa pe cei care au luat de cei care au picat se stabileste in felul urmator: 65% din punctajul maxim. Anul acesta punctajul maxim a fost de 905, prin urmare 65% din aceasta valoarea a fost 588. Dupa rezidentiatul de duminica, cam joia ce a urmat s-a afisat pe internet rezultatele finale, iar pe 26 noiembrie am participat cu totii la audioconferinta, care a avut loc in aula de pe Pasteur. S-a luat fiecare candidat in parte si fiecare a ales, in limita locurilor disponibile. Printre specialitatile cele mai vanate au fost cardiologia si ginecologia.
Poate pentru cei interesati, intrucat nu am mentionat mai sus, afisarea locurilor si posturilor s-a facut in luna octombrie, moment de soc pentru studentii clujeni, intrucat numarul de locuri scoase anul acesta a fost foarte mic. Prin urmare, s-au facut multe proteste timp de ceva saptamani, si ni s-au mai dat locuri la cluj si prin alte orase, si data rezidentiatului s-a mutat din 9 noiembrie in 16 noiembrie.
A fost un an stresant, si plin de munca si oboseala. Dar din punctul meu de vedere a meritat acest efort, intrucat am reusit sa imi aleg un loc la cluj. In speranta ca am adus ceva informatii, inchei mica mea descriere. Va astept cu intrebari, sau curiozitati despre acest examen. Mult succes in ce veti face, dragi colegi!
Bravo Mihaela,ai reusit sa treci de examen ,dar mai ai
mult de invatat in viata mai ales de la unii tineri ca mine.
Pot sa-ti dau cateva sfaturi secrete pe gratis.
Daca doresti poti sa-mi scri pe e-mail ,il gasesti la
rubrica Important.
Imi place sa ajut tinerii seriosi si silitori.Vorbesc serios.
Multumesc.