Frecventa Bolilor: Barbati vs Femei

Am avut ieri un test la semiologie si cu ocazia asta am invatat mai in amanunt despre repartitia bolilor in functie de sexe. Sexotropismul (prevalenta sexuala) se datoreaza in primul rand particularitatilor morfologice si functionale diferite ale organismului femeii si barbatului, dar si gradului diferit de angajare in viata economica si sociala.

Din cauza unei reactivitati particulare a sistemului imunoformator, femeile sufera mai des decat barbatii de boli autoimune. Ateroscleroza este exceptionala inainte de menopauza, femeile putandu-se considera „imune” in fata acestei afectiuni, „imunitatea” datorandu-se hormonilor estrogeni. Beneficiul este anulat de unele boli (obezitate, diabet zaharat), iar dupa varsta menopauzei raportul femei:barbati care sufera de ateroscleroza tinde catre 1.

Boli cardiovasculare – Barbati

Insuficienta aortica = cardiopatie valvulara caracterizata prin refluxul (patologic) al sangelui din aorta in ventriculul stang in timpul diastolei. Este determinata de un deficit de etanseitate a aparatului valvular sigmoid, de etiologie foarte variata. In evolutia de lunga durata se poate complica cu hipertrofie, apoi cu dilatatie si insuficienta ventriculara stanga.

Infarct miocardic = alterare microscopica a unui perete cardiac, de origine ischemica (indiferent de mecanism), constand din necroza miocardica si, ulterior, din scleroza si afectand o suprafata parietala egala cu cel putin 2 cmp. Leziunea anatomopatologica reprezinta, in marea majoritate a cazurilor, un accident major al aterosclerozei coronariene. Se manifesta, de obicei, clinic printr-o criza de angina pectorala extrem de intensa si rebela la tratament, uneori poate aparea fara nici o simptomatologie anterioara, sau cu semne clinice discrete.

Cord pulmonar cronic = actiune cardiaca care implica hipertrofie ventriculara dreapta cu sau fara insuficienta cardiaca, consecutiv unei afectiuni pulmonare cronice, parenchimatoase sau vasculare, cu hipertensiune pulmonara, frecvent bronhopneumopatie cronica obstructiva.

Trombangeita obliteranta = boala vasculara ocluziva inflamatorie, care afecteaza arterele si venele mici si medii ale extremitatilor membrelor. De asemenea pot fi afectate vasele cerebrale, viscerale si coronare. Boala evolueaza in pusee succesive subintrante si poate impune amputatii iterative.

Boli cardiovasculare – Femei

Stenoza mitrala = cardiopatie valvulara caracterizata prin stramtorarea, mai mult sau mai putin accentuata, a orificiului mitral si jenarea umplerii diastolice a ventriculului stang.

Tromboflebita = inflamatia unei vene asociata cu formarea de trombi.

Incidentele raportate la sexe au ca sursa manualul de Semiologie Medicala al lui Prof. Dr. Horatiu D. Bolosiu, iar descrierile sunt din Dictionarul Medical al lui Valeriu Rusu pe care l-am cumparat de cateva zile si tocmai l-am inaugurat online 🙂

Frecventele in functie de sexe ale bolilor care afecteaza restul aparatelor/sistemelor vor aparea aici zilele urmatoare…

3 raspunsuri

  1. da eu as vrea sa stiu daca cancerul de col uterin poate fi posibil si la o fata de 17-18 ani
    este poibil sau nu??

  2. Dr Laurentiu Craciunas

    Buna oana,

    desi procentul este foarte mic, exista si cazuri de cancer de col uterin la adolescente. Majoritatea leziunilor cervicale care apar la varste tinere dispar de la sine.

    Dupa inceperea vietii sexuale, sau dupa varsta de 21 de ani (in functie de care eveniment are loc primul), ar trebui sa se faca un test Papanicolau la fiecare 3 ani.

  3. Ma intereseaza tratamentul cu celule stem in cazul trombangeitei obliterante. Cand se va putea face acest tratament la noi in tara. Ma intereseaza foarte mult deoarece prietenul meu sufera de aceasta boala. S-a operat dar fara rezultat. Are dureri groaznice la piciorul afectat, in special noaptea. Nu se poate odihni. Are probleme mari la mers.Multumesc mult.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.