Friptura De Porc Din Celule Stem

Cercetatorii au dezvoltat o tehnica prin care sa transforme celulele stem de la porc in carne de porc in speranta eradicarii foametei prin promovarea unui tip de alimentatie alternativa.

Au inceput sa produca porc in laborator din anul 2006, dar textura obtinuta nu era tocmai ce asteptau. Un studiu similar finantat de NASA, cu scopul de a rezolva problema alimentatiei astronautilor in spatiu, a fost abandonat din cauza rezultatelor slabe.

Pentru a obtine carnea de porc, cercetatorii au izolat celule musculare pe care le-au cultivat pana au ajuns la numarul dorit. Pana acum s-au obtinut benzi de carne cu dimensiunea de 1 centimetru, iar pentru o mica bucata de cotlet de porc ar fi nevoie de 30 de zile replicare celulara in laborator.

Descoperirile pot deschide numeroase porti de cercetare. Celulele stem de la pesti ar putea fi folosite pentru a obtine acizi grasi omega 3, care ar putea fi amestecati cu carnea de porc obtinuta anterior, rezultand un tip de alimente mult mai sanatoase decat cele de la animale sacrificate.

O diferenta importanta intre carnea de la porc sacrificat si carnea de porc obtinuta in laborator este reprezentata de continutul proteic. In timp ce prin sacrificarea animalului rezulta carne cu 99% proteine, in laborator se obtin doar 80% proteine.

Ca si in cazul altor procese de fabricatie, va fi nevoie de timp pentru a demonstra ca produsele obtinute in laborator nu afecteaza sanatatea omului.

Daca s-ar trece de la carnea obtinuta prin sacrificarea animalelor la carnea produsa in laborator s-ar obtine o reducere cu pana la 95% a emisiei de gaze cu efect de sera, aceeasi reducere obtinandu-se si pentru consumul de apa si suprafata terestra (forbes.com/feeds/ap/2010/01/15/science-eu-med-petri-pork_7277906.html). Din cauza asta se estimeaza ca pretul noi carni ar fi cel mult egal cu al carnii conventionale.

1 raspuns

  1. Si totusi carnea de porc nu este tocami sanatoasa, mai bine ar face cercetari in domeniul alimentatiei sanatoase, oricum si asta ar fi tot un fel de clonare, si iar ajungem la problemele de etica

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.