Fumatul Agraveaza Cancerele de Cauza HPV ale Gatului si Capului

Un nou studiu publicat in Clinical Cancer Research sustine ca pacientii care au cancer determinat de o tulpina HPV la cap sau gat, au prognostic mai nefavorabil daca sunt fumatori.

Chiar daca majoritatea cancerelor determinate de HPV sunt localizate la nivelul colului uterin, tulpinile HPV cu risc inalt oncogen pot infecta si regiuni adiacente cavitatii bucale, determinand aparitia tumorilor in acele zone.

Cercetarile anterioare au descoperit ca tumorile capului si gatului raspund mai bine la tratament daca sunt cauzate de HPV, comparat cu cele aparute din alte cauze, dar noul studiu trage un semnal de alarma pentru fumatori: daca tumorile maligne apar la fumatori, riscul de recurenta dupa tratament este de 5 ori mai mare decat la nefumatori.

Din pacate si cei care au fumat in trecut, dar erau nefumatori la momentul aparitiei cancerului, au avut incidenta recurentei mai mare decat nefumatorii… deci grija mare ca nu e suficient sa te lasi de fumat, e important s-o faci cat mai repede pentru ca efectele pe termen lung sa fie cat mai mici.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.