Fumatul In Timpul Sarcinii

Sarcina inseamna crearea unei noi vieti, dar poate reprezenta in cele din urma si decizia mamei de a continua sau nu sa mai fumeze. Sarcina poate fi o motivatie puternica pentru a renunta la fumat, deoarece aceasta alegere este in stransa legatura cu sanatatea copilului nenascut.

Fumatul inainte de sarcina
Fumatul ingreuneaza procesul de conceptie, indiferent de partenerul care fumeaza. Fumatorii de sex feminin sau masculin au un nivel mai scazut de fertilitate, in timp ce adultii care au fost nascuti de catre mame fumatoare au mai putine sanse de a deveni parinti la randul lor.

Se crede ca nicotina reduce fertilitatea unei femei prin afectarea productiei hormonilor necesari unei sarcini. Fumatul impiedica de asemenea, transportul ovulului fecundat prin trompa uterina catre uter.

Fumatorii de sex masculin tind sa aiba un numar de spermatozoizi cu 15% mai scazut decat numarul de spermatozoizi al nefumatorilor. Fumatul poate:
– Reduce cantitatea de material seminal;
– Afecta mobilitatea spermatozoizilor, mai precis afectarea capacitatii de deplasare prin schimbarea formei lor.
– Afecta vasele de sange care iriga penisul, cauzand probleme de erectie.

De ce este nociv fumatul in timpul sarcinii?
Un fat in uterul mamei sale preia totul de la aceasta; substante nutritive si oxigen, ajung la acesta prin intermediul placentei si al cordonului ombilical. Fumatul nu numai ca expune fatul la toxinele din tutun, dar afecteaza de asemenea si functiile placentare.

O femeie care fumeaza va avea o cantitate de oxigen mai redusa in organism, stare ce va fi transmisa si copilului nenascut.

Particulele din fumul produs de tutun contin diferite substante toxice, care schimba capacitatea hematiilor de a transporta (lega) oxigenul intr-o maniera sanatoasa si normala, acest lucru afectand placenta.

Cum dauneaza fumatul copilului?
Bebelusii nascuti din mame fumatoare:
– Sunt mult mai predispusi unei nasteri premature insotite de greutate mica la nastere (sub 2.5 kg);
– Au organe care sunt mai mici decat cele ale copiilor nascuti la nefumatori;
– Sunt mai predispusi unei morti subite sau imbolnavirii frecvente;
– Pot suferi de inflamatii la nivelul urechii medii sau astm bronsic cu precadere in copilarie.

De asemenea femeile care fumeaza:
– au un risc crescut de avort spontan.
– In ultimul trimestru de sarcina, se poate desprinde placenta de uter prematur (placenta abruptio) – acest lucru poate determina nasterea prematura sau chiar moartea copilului din cauza lipsei de oxigen.

Dezlipire prematura de placenta normal inserata (DPPNI)
Dezlipire prematura de placenta normal inserata (DPPNI)

Sunt insarcinata si inca fumez?!
Nu este niciodata prea tarziu sa renunti. Fiecare tigara careia ii vei spune „nu” va ajuta la sanatatea ta si a copilului tau!

O mare parte a daunelor cauzate de fumat se pot remedia daca renunti la acesta, deoarece organismul uman lupta impotriva factorilor nocivi.

Daca se renunta la catea tigari, poate interveni tentatia de a inhala mai profund atunci cand fumezi mai putin. Desi numarul de tigari scade, aportul de substante toxice ramane acelasi.

Cum sa renunti la fumat?
Pentru a face un astfel de pas, este importanta obtinerea unui sprijin care poate veni din partea medicului de familie sau al obstreticianului. Terapia de substitutie a nicotinei nu ar trebui utilizata de catre femeile insarcinate.

Cel mai important factor in lupta impotriva fumatului, este vointa!

4 raspunsuri

  1. As avea si eu o intrebare,m-a lasat de fumat acum o luna de zile,sant insarcinata in doua luni.mi sa spus ca nu este bine ca si fumatoare sa ma las dintro data si ca oricum nicotina este in organism si imi va afecta copilul.la cat timp dupa ce te lasi de fumat dispare nicotina din organism?stiu ca nu poate disparea 100%.oricum nu voi mai fuma pe timpul sarcini si intradevar trebuie sa existe vointa si o mama care isi doreste un copilas poate renunta la tigara pentru binele bebelasului ei.

  2. @mirabela: Nicotina va disparea 100%, sa nu ai nicio indoiala. In 48 de ore e metabolizata complet. Ceea ce ramane sunt efectele celorlalte substante si, prin urmare, riscul cardio-vascular si de cancer, care dureaza peste 15 ani pentru a deveni egale cu ale unui nefumator. Cine ti-a spus ca nu este bine sa te lasi dintr-o data? Ti-a spus o prostie. Lasa-te de tot si uita complet de fumat. Daca o faci ACUM, copilul nu va fi afectat DELOC, te asigur. Este cel mai bun lucru pe care-l poti face pentru tine si copil. Dupa cum zice si articolul, nu folosi substituenti de nicotina. Dependenta fizica (care este partea mai dificila) trece in 10-14 zile (max. 2 saptamani) si gata.

  3. simptomele de sevraj ale mamei nu afecteaza fatul??

  4. @Gabitza: nu! Sunt absolut minore, iar beneficiul este imens. Nu mai c?uta scuze ca s? continui s? fumezi.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.