Fumatul si Obezitatea Accelereaza, la Femei, Imbatranirea

Telomerele, situate la capetele cromozomilor, se scurteaza odata cu inaintarea in varsta, ceea ce le confera calitatea de marker biologic pentru imbatranire. Oamenii de stiinta care au studiat telomerele din leucocitele umane au descoperit ca ele se scurteaza, anual, cu 27 de perechi de baze si ca procesul de imbatranire este accelerat de obezitate si fumat.

Intr-un studiu, in care au fost incluse 1122 de femei, telomerele fumatoarelor au fost mai scurte decat cele ale nafumatoarelor. Comparativ cu restul cohortei, fumatoarele au pierdut cu 5 perechi de baze mai mult, pentru fiecare an in care au fumat un pachet de tigari zilnic – un efect de imbatranire echivalent cu 7,4 ani, pentru o femeie care fumeaza un pachet de tigari pe zi, timp de 4 decenii. Un efect si mai nociv l-a avut obezitatea. La femeile obeze, telomerele au fost cu 240 perechi de baze mai scurte decat cele ale persoanelor slabe, crescandu-le varsta biologica cu 8,8 ani.

Efectele de imbatranire, exercitate de tutun si de obezitate, sunt determinate de accentuarea proceselor inflamatorii si a stresului oxidativ la nivel celular. Indiferent de mecanismele implicate, perspectiva unei imbatraniri precoce va motiva multe femei sa adopte un stil de viata sanatos.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.