Gata licenta, si? – poate Germania

Saptamana aceasta s-a terminat examenul de licenta pentru colegii de la Medicina Generala din Cluj (Felicitari!!!). Stiu asta pentru ca e plin Facebook-ul de poze cu absolventi epuizati insa usurati. 6 ani de munca asidua au ajuns la sfarsit. Sau…?

Multi dintre ei vor relua studiul pentru Rezidentiatul din Noiembrie. Altii deja s-au interesat de conditiile de munca din strainatate. Pentru cine vrea definitiv sa plece in momentul de fata ii urez de pe acum mult succes si multa, multa rabdare.

Demersuri:

1. Approbation-ul German (recunoasterea statutului de medic)

In Germania nu poti munci fara APPROBATION. Fiecare Land cere alte acte – totul e afisat frumos pe internet (ex. Google: Approbation für Ärzte Frankfurt). Pentru APPROBATION iti trebuie DIPLOMA DE LICENTA.

Romania se fastaceste sa o elibereze, sperand ca multi vor abandona astfel visul muncii in strainatate. Nici Germania nu face lucrurile usoare, cerand documente ce in Romania se elibereaza foarte greu. Stim cum e. Strangi 10 acte si te trimite inapoi vreo tanti de dupa ghiseu pentru ca nu ai achitat Taxa de Timbru…

La Cluj in anul meu a durat eliberarea Diplomei, in regim de urgenta, 5 Luni. In anul meu.

Celelalte acte necesare se elibereaza si ele numai cu Diploma de licenta, asa ca fara ea all you can do is wait.

2. Munca fara Diploma de licenta

In unele Landuri (judete) se poate elibera Berufserlaubnis (Permis de munca temporar ca medic) pe baza Adeverintei de absolvire. Aici e complicata chestia. Fiecare Land are pretentiile sale. Unele nu il elibereaza. Altele cer chiar Diploma de licenta, ceea ce a absurd pentru ca daca ai diploma aplici direct pentru Approbation, nu? Conditie obligatorie este dovada contractului de munca ce spitalul e dispus sa il ofere.

Hospitation. Adica practica. Nu te cheama DOCTOR. Esti un practicant si de obicei nu ai voie sa faci multe (depinde de spital). Nu toate spitalele ofera aceasta posibilitate (de obicei doar cele din oraselele mici). Unele spitale (foarte putine) sunt dispuse sa plateasca undeva la 400 Euro pe luna unui hospitant. Asa ca plecati de la premiza ca, in caz de gasiti un loc, toate costurile vor trebui personal acoperite.

3. Firme de recrutare

Din experienta mea personala, firmele acestea au contracte in principal cu spitale mici care duc lipsa in mod constant de medici. Daca visul tau e sa faci Interne, Neurologie sau Psihiatrie si nu te intereseaza unde, atunci iti gasesti repede un post. Poate chiar si un Hospitation interesant.

Daca doresti alte specialitati si poate un oras / spital mai mare, atunci mai degraba cauta singur: ex. Stellenanzeige Assintenzärzte Frankfurt.

4. Fara experienta de munca in Germania?

Atunci esti neinteresant pentru spitalele mari / pentru orasele mari. Volumul de munca este foarte mare si multi nu au rabdare sa invete un strain incepator (sa recunoastem ca limba si faptul ca nu cunoastem sistemul este un handicap mare). Pot fi exceptii bineinteles, asa ca nu abandona repede speranta:)

Un spital mic e totusi de preferat. Poate ca nu o sa vezi multa patologie diversa insa nu asta e neaparat scopul in primii ani de rezidentiat. Dupa 2-3 ani devii interesant si pentru spitalele mari si sansele sa fii chemat la interviu sunt bineinteles mai mari.

5. Nivelul de limba

Pentru multe Landuri nivelul obligator e B2 iar unele cer dovada de C1 sau au propriul lor examen de limba.

Na bine, pana vine Diploma de licenta, inveti si chineza 🙂 (*joke*).

Sefii de clinica o sa fie mult mai impresionati de nivelul de limba decat de CV. La fel si pacientii 🙂 Asa ca invatati, invatati, invatati.

6. Aplicarea pe post- Bewerbung

Pe net gasesti modele de Bewerbung. E de preferat sa ti-l corecteze cineva ce stie bine limba, pentru ca e prima impresie ce si-o face seful de departament.

Se face pe e-mail (daca asta se cere explicit in anunt) sau, mai des, prin posta. Daca spitalul e aproape faci o impresie buna daca iti lasi mapa direct la secretariatul departamentului. Poate dai si de sef si deja ai primul contact.

Mapa de aplicare: Bewerbung (scrisoarea de motivatie), CV + Poza!, alte documente: obligatoriu diploma de licenta si Approbation (fara, dupa cum am spus, poate iti exclude secretara aplicarea inainte sa ajunga pe biroul sefului).

7. Titlul de doctor medic

Medicii germanii nu au toti titlul de doctor. Ei nu sunt obligati sa scrie o lucrare de licenta. Doctori sunt doar cei, care o fac. Asa ca cei care au Dr. med. sunt niste ”vedete” si unii sunt ofensati daca nu te adresezi cu apelativul Doctor. Cei fara titlu sunt simplu medici. Unii pacienti considera ca daca ai titlu ai fi mai destept decat, colegul tau, insa stim noi prea bine cum se fac unele lucrari de licenta 🙂

Oricum, sunt Landuri care nu recunosc titlurile. Asa ca desi visezi de mic sa te strige lumea domnul/doamna doctor, s-ar putea in Germania sa sufere putin orgoliul.

Mie mi-au recunoscut titlul sub forma de Doctor-medic. Ei au Dr.med., eu Doctor-medic pe ecuson, pentru ca Doamne fereste sa creada careva ca suntem egali. Comica situatia 🙂

8. Volumul de munca

Un rezident din Romania lucreaza de obicei pana la ora 13:00. Bineinteles ca depinde de clinica / specialitate, insa salariul e la fel indiferent daca se fac ore suplimentare sau nu. Daca e altcineva de alta parere, rog sa posteze in comentarii ca sa stii si restul colegilor. Garzile sunt putine, fie si ele platite/neplatite si medicii primari sunt mereu prezenti in clinica.

In Germania se lucreaza de la 7 / 7:30 / 8 pana la 16 / 16:30 / 17 cu o pauza de masa de aproximativ 30-45 min. Daca iti permiti. Uneori nu apuc sa mananc sau sa beau o cana de apa pentru ca e asa de mult de facut. Deci 8-9 ore esti in priza.

Orele suplimentare sunt fie platite fie primesti zile libere – drept asigurat prin lege.

Garzile sunt de 12 sau 24 h. Sunt de la inceput platite. Si sunt multe pe luna. Legea permite de exemplu numai 4 de 24 h insa daca nu ai destui oameni pentru luxul asta, cine altcineva sa le faca? Asa ca faci si 6, 7… 10.

Daca esti rezident in Germania si medicul primar (Oberarzt) de garda e in spital cu tine si ajunge in 2 min. de cand il suni, e lux. De obicei ramai din prima garda singur. Si Oberarzt-ul e acasa la 10-20-30 min. Daca iti vine o urgenta trebuie cumva sa te descurci pana ajunge, nu?

8. Banii $$. Pardon, salariul.

Un rezident ce lucreaza full-time ia intre 2400-2600 Euro lunar, fara garzi (gasiti tabelul oficial pe net – Tarif für Ärzte). O garda aduce in plus undeva la 100-200 euro. De fapt castiga intre 4000-5000 euro insa mult se duce pe taxe, cam 40% (aproximativ 900 euro la stat; aproximativ 800 euro pensie si restul sunt alte nimicuri). Chiria e undeva la 500-1000 euro. Un seminar/curs de perfectionare (undeva la 2-4 pe an) e cam 400 euro.

Un medic specialist 3000-4000 dupa ce se iau taxele. Unul primar 4000-5000. Sefii de sectie negociaza salariul, undeva la 8000.

Un medic ce are propriul sau cabinet intre 3000-5000, depinde de ce ofera si bineinteles de cat de mult munceste. Un salariu mare primeste daca are multi pacienti cu asigurare privata si nu de stat.

Sper ca informatiile au fost de folos.

Bafta celor ce doresc sa profeseze in strainatate!

3 raspunsuri

  1. Nitu Florentin

    Buna ziua ! Cum va pot contacta pentru mai multe detalii ?
    Multumesc

  2. Buna ziua! pentru mai multe informatii, cum as putea sa va contactez?
    Multumesc anticipat !

  3. Bocereg Lavinia

    O intrebare daca se poate, daca nu esti rezident, inca, dar se face garzi , si cursuri, pe ce post lucrezi? Medic sau practicant? Multumesc.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.