Gene Care Limiteaza Imbatranirea si Cancerul

Reuters – Cercetatorii au identificat o serie de gene care nu doar ca previn cancerul dar si incetinesc procesul de imbatranire al viermilor. Acum cerceteaza daca genele au aceleasi proprietati si la oameni.

Se stie ca multe dintre genele de la viermi prezinta analogie si la oameni, iar echipa de la Universitatea din Calofornia afirma ca spera sa inteleaga mai bine unele dintre procesele care cauzeaza imbatranirea si cancerul.

Medicamentele care imita efectele acestor gene ar putea ajuta oamenii sa evite cancerul si sa traiasca mai mult. Informatiile au fost publicate in jurnalul Nature Genetics.

Cynthia Kenyon este probabil cel mai cunoscut biolog, descoperind ca schimbarea unei singure gene, numita daf-2, poate dubla speranta de viata a viermilor din specia Caenorhabditis elegans.

Impreuna cu studenta Julie Pinkston-Gosse au supus screeningului un numar de 734 de gene pentru a afla care sunt afectate de daf-2. Au descoperit ca 29 dintre ele sunt implicate in stimularea sau inhibiarea dezvoltarii tumorilor.

Unele genereaza proliferare celulara – ceea ce ajuta dezvoltarea tumorilor – in timp ce altele initiaza un program de suicid celular, numit apoptoza (moarte programata), folosit de organism pentru a distruge celulele anormale, inclusiv celulele tumorale.

Kenyon a descoperit ca genele care stimuleaza proliferarea celulelor tumorale accelereaza si imbatranirea. Genele care previn dezvoltarea tumorala incetinesc si procesul de imbatranire si cresc speranta de viata la viermi.

Kenyon spune ca noile descoperiri intaresc teoria conform careia controlul sperantei de viata si al cancerului au radacini comune.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.