Genetica Fibromului Uterin

Fibromul uterin este o tumora benigna prezenta la aproximativ 60% dintre femei pana la varsta de 45 de ani, fiind una dintre cele mai frecvente patologii in ginecologie. Simptomele cele mai frecvente ale fibroamelor uterine includ durere abdominala si sangerari vaginale anormale, iar fertilitatea poate fi afectata in cazul pacientelor cu fibrom uterin.

Cea mai frecventa indicatie a histerectomiei este reprezentata de prezenta unui fibrom uterin simptomatic. Tinand cont de importanta clinica a fibroamelor uterine, datele despre mecanismele genezei sunt relativ limitate.

O echipa de cercetatori de la University of Helsinki a efectuat un studiu asupra geneticii fibroamelor uterine determinand secventa celor peste 20.000 de gene prezente in 18 tumori. In urma analizei genetice s-a constatat ca 70% dintre fibroamele uterine prezinta mutatia genei MED12 (mediator complex subunit 12), informatie validata de studierea ulterioara a 207 de fibroame si publicata in revista Science.

Proteina codificata de gena MED12 joaca un rol important in reglarea transcriptiei, iar mutatia acestei gene determina afectarea functiei proteinei.

Faptul ca un procent asa mare de fibroame uterine prezinta mutatia genei MED12 creste speranta dezvoltarii unei terapii tintite pe aceasta.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: aici.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.