Gonartroza (artroza genunchiului): diagnostic si tratament

Artroza este o boala degenerativa lenta (in cele mai multe cazuri), ireversibila, care implica degradarea progresiva a cartilajului articular, asociata cu remodelare progresiva, si posibil, cu inflamatie sinoviala minima sau medie. Gonartroza este artroza localizata la articulatia genunchiului.

Printre factorii de risc care predispun la aparitia gonartrozei se numara: varsta peste 50 ani, obezitatea dar si supraponderea, sexul feminin (gonartroza apare de 2 ori mai frecvent la femei post-menopauza decat la barbatii de aceeasi varsta), ortostatismul prelungit, traumatisme repetate la nivelul articulatiei genunchiului, pozitii vicioase ale acestuia, picior plat, practicarea unor sporturi de performanta (rugby, ski, basketball, fotbal), dar si boli deja existente precum hipertensiunea arteriala, hiperuricemia, diabetul zaharat.

De obicei, durerea apare la efort fizic, mers, urcatul sau coboratul scarilor, cedand la repaus, la oprirea activitatii ce solicita genunchiul. Nu este o durere nocturna (care sa apara in somn si sa trezeasca pacientul), fiind o durere mecanica si nu una inflamatorie. Durerea resimtita interfera cu activitatile de zi cu zi, limitand desfasurarea acestora si afectand calitatea vietii pacientului.

In evolutia bolii, dupa o perioada variabila de timp, durerea poate fi nocturna, data de schimbarile de pozitie, sau poate creste in intensitate, sau poate aparea un revarsat articular. Pacientul poate acuza redoare matinala (dificultate in a misca articulatia dimineata), dar intotdeauna cu o durata de sub 30 minute. Cartilajul articular se uzeaza, se subtiaza, ceea ce duce la anchiloza articulatiei si la deformarea acesteia.

Printre factorii de prognostic negativ in evolutia bolii, care duc la agravarea simptomatologiei intr-un timp mai scurt, si intr-un final, la anchiloza articulatiei genunchiului, se numera: obezitatea, aparitia revarsatului articular recurent, artroza digitala si meniscectomia in antecedente.

Daca aveti simptome si semne (durere la efort fizic, mers, stat indelungat in picioare; limitarea miscarilor articulare active si pasive, genu varum sau genu valgus, crepitatii sau cracmente, sensibilitate la palparea marginilor osoase, cresterea in volum a articulatiei – fara tegumente inflamate, rosii si calde) care indruma spre diagnosticul de gonartroza, medicul curant va poate recomanda efectuarea unei radiografii de genunchi bilaterala.

normal-genu-varum-valgum

La nivelul genunchiului afectat, pe radiografie se pot observa: osteofite (excrescente osoase) la nivelul platoului tibial sau a condililor femurali, ingustarea neuniforma a spatiului articular, deformari de tip genu varum sau genu valgum, scleroza osoasa subcondrala.

Examenul RMN de genunchi aduce informatii aditionale despre starea partilor moi, a ligamentelor, meniscurilor, a eventualelor leziuni intraarticulare, elemente care pe o radiografie nu pot fi apreciate cu precizie in ce masura sunt sau nu afectate.

Tratamentul gonartrozei va fi condus de un medic reumatolog sau ortoped. Voi prezenta posibilitatile terapeutice in cazul gonartrozei, dar cunoasterea acestora nu suplineste o vizita medicala si o consultatie de catre un medic specialist, care va manageria cazul dvs.

Ca si regim igieno-dietetic se recomanda slabirea in greutate in cazul pacientilor supraponderali sau obezi (condusa sub indrumarea unui medic nutritionist, pentru a nu se depriva de anumite grupe alimentare si aportul de vitamine sa fie constant), evitarea efortului fizic intens sau ortostatismul prelungit, retonifierea muschiului cvadriceps. Se recomanda consumul de peste bogat in Omega 3, de fructe de padure bogate in vitamina C (cu rol in sinteza cartilajului), de cereale si lactate (bogate in magneziu).

Kinetoterapia se recomanda in stadiile incipiente, cu rol in tonifierea muschilor, imbunatatirea mobilitatii articulatiei, dar si educarea pacientului cu privire la regimul de viata si efortul fizic zilnic.

Tratamentul medicamentos consta in antialgice de tipul Acetaminofenului (Paracetamol), pana la maxim 4gr/zi, se pot asocia in unele cazuri si AINS (Antiinflamatoare non-sterioidiene) in functie de riscul gastro-intestinal sau cardiovascular al fiecarui pacient, si de asemenea, se pot administra condroprotectoare de tip condroitinsulfatului, glucozaminsulfatului, amestecuri de uleiuri vegetale din soia si avocado.

Tratamentul intraarticular este reprezentat de injectiile cu corticoizi (in pusee acute, episoade acute de durere, care isi vor face resimtite efectul in prima luna) sau de vascosuplimentarea cu acid hialuronic (pentru un efect de mai lunga durata, intre 1-6 luni). Acidul hialuronic este un component al articulatiilor, si injectarea sa la nivelul articulatiei artrozice ajuta la refacerea functionalitatii, prin lubrifierea acesteia, dar si prin rolul de amortizor al socurilor. Totodata, injectarea acestuia intr-un stadiu de evolutie incipent, scade durerea resimtita, creste calitatea vietii, si totodata, scade consumul de antialgice si AINS, conform unor studii din SUA.

Tratamentul chirurgical in gonartroza se face in stadii avansate, cand celelalte optiuni terapeutice au esuat, sau procesul artrozic a fost diagnosticat tardiv. Acesta consta in: debridare articulara, grefare cartilaginoasa, osteotomie si realiniere osoasa, sau protezare articulara. Decizia tratamentului chirurgical va fi luata de un medic ortoped, prin coroborarea simptomatologiei pacientului cu investigatiile paraclinice.

3 raspunsuri

  1. Este un articol foarte interesant si bine documentat. Felicitari.

  2. Prajescu Magdalena

    Articoluleste interesant si folositor pentru initierea pacientului si pentru deciziile pe care le va lua in tratamentul bolii.Va multumesc

  3. Am citit multe articole despre artroza, dar in acest articol am regasit toate informatiile puse cap la cap; un articol succint si la obiect; mi-a placut f. mult.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.