HDL Colesterolul (Bun) Nu Este Intotdeauna Bun

Unul dintre putinele aspecte constante pe care le-am intalnit in cei 5 ani de medicina a fost legat de beneficiul masiv pe care il aduce HDL colesterolul impotriva bolilor cardiovasculare.

Incepand cu biochimia si fiziologia din anul I, continuand cu fiziopatologia, biocelul si semiologia din anii urmatori, pana la cardiologia din anul 5, toate prezinta HDL colesterolul ca un erou in lupta cu stilul de viata nesanatos, obezitatea, fumatul, hipertensiunea arteriala, hiperglicemia, sedentarismul etc etc, fiind probabil cel mai important factor protector cardiovascular.

Pe scurt, HDL colesterolul este o fractiune de lipoproteine cu densitate inalta (High Density Lipoproteins) avand rolul de a transporta colesterol si trigliceridele de la periferie spre ficat pentru metabolizare. Din aceasta cauza este considerat colesterol bun.

Cand am citit titlul unui articol prezentand ideea ca DHL colesterolul nu este tocmai bun in cazul pacientelor cu diabet de tip 1, am luat-o aproape ca pe-o blasfemie si-am sarit sa-l disec…

Studiul de la baza articolului a fost realizat de University of Pittsburgh Graduate School of Public Health (aievolution.com/ada1001/index.cfm?do=abs.viewAbs&abs=12798) si concluzioneaza ca la femeile cu diabet de tip 1, DHL colesterolul devine factor de risc pentru bolile cardiovasculare, contrar protectiei pe care o ofera oamenilor sanatosi.

Fiind de tip prospectiv, cercetarile au inceput in 1986 si au inclus 658 de barbati si femei diagnosticati cu diabet de tip 1.

Atat la femei cat si la barbati, nivelul scazut de HDL colesterol (sub 47,5 mg/dl) s-a asociat cu un risc marit de boala cardiovasculara. In cazul barbatilor, odata cu cresterea nivelului de HDL a scazut incidenta bolilor cardiovasculare, dar la femeile cu valori foarte mari de HDL (peste 80 mg/dl), care ar fi trebuit sa aiba riscul cel mai mic de boli cardiovasculare, incidenta patologiilor cu afectare cardiovasculara a crescut substantial.

Aprofundand ideea, am descopetit o prezentare interesanta PowerPoint pe site-ul aceleiasi Universitati: descarca.

2 raspunsuri

  1. Cel mai important factor de evaluare al sanatatii il reprezinta nivelul de Homocisteina.

  2. Ovidiu, cred ca cel mai bun factor de departe al evaluarii starii de sanatate este numarul de kg si de centimetri lungime ai omului (si nu numai). Pe o lista care incepe cu kilogramele homocisteina ar fi atat de indepartata cam cum sunt religiile fata de pace.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.