Hipotiroidismul In Sarcina: Cauze, Simptome, Tratament

Cand o femeie ramane insarcinata si are norocul (sau mai bine zis nenorocul) de a-si cumpara o carte medicala despre sarcina, mai probabil ca o sa ii creasca nivelul de stres imaginandu-si ca ar putea avea toate patologiile enumerate.

Simptomele care la un om obisnuit nu deranjeaza pot trage semnale de alarma la o gravida si presupun investigatii suplimentare. Va simtiti mai obosita decat de obicei? Ati putea fi doar anemica si este de ajuns sa luati suplimente de fier. Sau ati putea avea hipotiroidism, o conditie ce trebuie neaparat tratata la gravide.

Hipotiroidismul in sarcina reprezinta conditia in care tiroida elibereaza in sange mai putini hormoni (T3 si T4) decat nivelul optim. Cauzele sunt numeroase, iar starea de sarcina poate declansa o hipofunctie latenta prin suprasolicitare: atat mama cat si micul bebelus au nevoie de resurse crescute.

Epidemiologiea hipotiroidismului in Romania

Traim intr-un areal geografic in care, cel putin in trecut, hipotiroidismul era o boala foarte frecventa. Ca patologie pediatrica lipsa iodului din alimentatie si implicit hipotiroidismul indus avea ca o consecinta cretinismul infantil. Suplimentele de iod la copii cat si la mama sunt astfel recomandate insa la dozele recomandate de medici (250 µg/zi la gravida). Daca in familie aveti o ruda ce sufera de aceasta boala (majoritar fiind afectate femeile) trebuie sa va anuntati medicii care va urmaresc sarcina (atat ginecologul cat si medicul de familie) pentru a va acorda o atentie sporita in ceea ce priveste evaluarea nivelului hormonal tiroidian.

Cauzele hipotiroidismului in sarcina

Cea mai frecventa in lume este aportul redus de iod in sarcina. Pe tot parcusrul sarcinii fatul secatuieste rezervele de iod si hormonii tiroidieni ai mamei pentru cresterea sa: in primul trimestru de sarcina mai mult pentru dezvoltarea optima a sistemului nervos, ajungand ca in trimestrul III majoritatea energiei sa fie consumata pentru cresterea corpului / luarea in greutate. Pentru ca in tarile civilizate suplimentele de iod sunt obligatorii de administrat in monitorizarea gravidei nu ne mai intalnim cu aceasta problema decat in cauzele mamelor ce nu au cautat ajutor medical pe toata perioada sarcinii.

In tarile vestice in momentul de fata cea mai frecventa cauza de hipotiroidism in sarcina este tiroidita autoimuna. Femeile la risc sunt cele cu un istoric familial pozitiv, cele cu probleme tiroidiene (gusa) si cele ce au asociate alte boli autoimune (de exemplu diabetul zaharat de tip I).

Simptomatologia gravidei si diagnosticul in hipotiroidism

Semiologic un pacient cu hipotiroidism va prezenta o fata rotunda alba, va lua in greutate indiferent daca aportul caloric este normal, va fi mai obosit si mai bradipsihic. Tabloul seamana foarte mult cu al unei gravide sanatoase in ultimul trimestru de sarcina asa ca nu trebuie sa va impacientati. Verificarea hormonilor tiroidieni (TSH si la nevoie T3/T4) sunt standarde in monitorizarea gravidei si daca mergeti regulat la medic diagnosticul poate fi pus din timp si tratat optim.

Hipotiroidismul netratat in sarcina presupune numeroase riscuri pentru mama. A fost asociat cu un numar mai mare de avorturi spontane, anemia in sarcina, preeclampsia, abruptio placenta si hemoragiile postpartum.

Repercursiunile hipotiroidismului asupra fatului

Faptul ca mamica se simte mai obosita decat de obicei nu este un simptom luat de multe ori in serios. Multe femei cu hipotiroidism duc sarcina pana la capat fara sa suspicioneze ca ar bolnave. Hipotiroidismul usor deasemenea nu este o boala ce alarmeaza medicul la un pacient obisnuit. Insa fiind vorba de o gravida toata atentia doctorului si a familiei este indreptata spre bebelus si in acest caz tratamentul trebuie instaurat rapid si boala urmarita indeaproape.

Hipotiroidismul netratat se asociaza cu un risc ridicat de nasteri premature, greutate scazuta la nastere, hipoglicemie severa la nou-nascut, risc ridicat de detresa respiratorie la nou-nascut, deficit mintal si motor relativ permanent.

Tratamentul hipotiroidismului in sarcina

Odata diagnosticat deficitul de hormoni se va trata cu preparate farmaceutice de hormoni. Levotiroxina este medicamentul de electie si se administreaza ca doza in functie de severitatea hipotiroidismului. Mamica va trece des pe la medic pentru prelevarea de sange prin care sa se constate daca medicamentul a fost eficient sau daca mai trebuie crescuta doza. Femeile care se cunosc avand hipotiroidism inainte de sarcina trebuie sa creasca doza de Levotiroxina cu 30-50% sub indicatia medicului.

Ca tot vorbeam de cartile/articolele medicale care impacienteaza mamicile, apelez acum la o pauza de calmare: atat timp cat va ingrijiti de dumneavoastra si de micul bebelas mergand regulat la medic nu aveti decat sa va bucurati de experienta de a fi insarcinata.

Sanatate!

2 raspunsuri

  1. Buna ziua,
    In cazul in care nivelurile de TSH, T3, T4 au fluctuat ( atat niveluri normale cat si A-TPO crescut ) pe parcursul lunilor 5,6,7 de sarcina, o administrare a medicamentelor este eficienta? Cum afecteaza fatul administrarea medicamentelor in ultimul trimestru? Multumesc

    • Medicamentele sunt pe baza hormoni , sunt identice cu hormonii tiroidei , astfel incat , nu pot sa afecteze copilul in nici-un fel.!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.