Hirsutismul idiopatic este definit prin prezenta pilozitatii in exces la femei care au ovulatie si nivele androgenice serice normale.
In momentul actual se cunosc putine aspecte patogenetice ale hirsutismului idiopatic, activitatea periferica crescuta a 5-alfa-reductazei (enzima care converteste testosteronul in dihidrotestosteron, mai potent) si polimorfismul genei receptorilor androgenici explicand partial patogeneza hirsutismului idiopatic.
Studiile recente au aratat ca hirsutismul idiopatic ar putea fi asociat cu un anumit grad de rezistenta la insulina si tendinta pentru intoleranta la glucoza, ambele notabile la femeile obeze.
Papilele dermice joaca un rol important in controlul cresterii parului, iar celulele papilelor dermice sunt tinta principala a reglarii cresterii firelor de par de catre androgeni, deci alterarea functiei 5-alfa-reductazei locale poate cauza hirsutismul idiopatic.
Intr-un studiu publicat in ultimul numar al revistei Fertility and Sterility, autorii au investigat expresia periferica si locala a genei CYP19A (aromatase cytochrome P450) pentru a detecta potentialele dezechilibre dintre nivelele antrogenice si estrogenice la femeile cu nivel androgenic seric normal.
Chiar daca expresia ARNm al genelor SRD5A1 (5-alfa-reductaza), SRD5A2 (5-alfa-reductaza) si CYP19A (aromataza) a fost mai slaba la pacientele cu hirsutism idiopatic in comparatie cu grupul de control, nu s-a gasit nici o corelatie intre nivelurile hormonale serice si SRD5A1, SRD5A2 sau CYPA1.
E nevoie de studii pe loturi mai mari de pacienti pentru a explica paradoxul expresiei scazute a genelor enzimelor 5-alfa-reductaza si aromataza la femeile cu hirsutism idiopatic.
Eu am probleme cu pilozitatea excesiva .. am 22 de ani , ?i am fire de par în barba ?i musta?? .. musta?? are cam toat? lumea ?i se iaa .m? îngrijoreaz? foarte tare barba care parc? din ce în ce devine mai deasa . Îmi este ru?ine sa mai ies pe strada . Men?ionez ca am menstruatia regulata . Nu ?tiu ce sa iau . Ce analize sa fac? Mul?umesc !
Alina, te inteleg pe deplin…Si eu am 22 de ani si am fire observabile pe fata! Cosmetica eficienta ma ajuta, dar tot incerc sa inteleg de ce am mai mult par decat majoritatea fetelor de aceeasi varsta,atat pe corp,cat si pe fata. In ultimul timp a inceput sa ma ocup mai serios de problema aceasta si am fost la ginecolog pentru a vedea daca are vreo legatura cu ovarele,mai exact, daca exista chisturi,desi nu am probleme cu menstruatia(este regulata si in general nedureroasa). Asa am aflat ca ovarele sunt normale si functioneaza bine. Asadar,sunt si eu intr-o dilema,nestiind daca exista intr-adevar o problema de sanatate,sau pur si simplu este o mostenire genetica sau este de natura idiopatica. Inca nu am facut o dozare de hormoni,dar intentionez in viitor sa o efectuez. Ar fi bine sa discuti cu un medic,poate chiar cel de familie,pentru a te indruma spre un medic specialist care te poate ajuta,atat sa descoperi cauza,cat si sa iti propuna un tratament.