Hirsutismul: Problema Estetico-medicala A Lumii Moderne

Hirsutismul este prezenta in exces a unui par aspru pe corp, lucru deranjant pentru o femeie in special daca apare si in zone neobisnuite pentru acest sex (barbie, deasupra buzei superioare).

Tipul de par si distributia sa variaza in functie de:
– Varsta (pubertate; menopauza)
– Sex
– Rasa
– Aspecte medicale: profil hormonal (dezechilibrul estrogen/testosteron), anumite boli genetice (boala Turner; mutatii ale globulinei transportoare de hormoni sexuali) sau dobandite (sindromul ovarelor polichistice, sindrom metabolic), anumite medicamente (antiepileptice, steroizi).

Fiziologic exista 2 tipuri de par: lanugo (parul fin ce acopera tot corpul la nastere) si parul terminal (la bebelusi se observa zonele cu acest tip de par pentru ca este pigmentat: sprancene, parul capului, gene). La inceputul pubertatii sub influenta androgenilor incepe sa apara par terminal in zonele specifice fiecarui sex: axilar, pubian (par ambisexual), facial si toracal pentru baieti, pe membre.

Problema estetica apare cand si la femei se dezvolta in exces parul de pe membre si la un numar semnificativ dintre acestea – pe fata, pe spate, pe piept. Dupa cum am mentionat mai sus, acest aspect este datorat hormonilor androgeni.

Hirsutismul si nivelul de testosteron si de estrogen
Hormonii androgeni sunt secretati de glandele suprarenale la ambele sexe. La barbati testiculele secreta un alt hormon androgen, testosteronul, in cantitati foarte mari si astfel se dezvolta caracterele specific masculine. La femei ovarele secreta mici cantitati de testosteron si o cantitate covarsitor mai mare de estrogen care va ajuta la aparitia caracterelor specific feminine. Daca apare un dezechilibru estrogen/testosteron+androgeni la femei o manifestare evidenta este aparitia hirsutismului.

Acest dezechilibru are multe cauze:
– Hormonale: Deficienta hormonului tiroidian (hipotiroidism); Excesul de hormon de crestere; Excesul de prolactina.
– Instalarea menopauzei cu scaderea drastica a estrogenilor insa persistenta la nivel constant a androgenilor.
– Congenitale: hiperplazia suprarenala; tesut suprarenalian ectopic.

De retinut ca numai in cazul unui dezechilibru hormonal se poate interveni medical (medicamentos sau chirurgical). Hirsutismul cu incarcare genetica (par in exces cu un profil hormonal normal) ramane o problema ce poate fi rezolvata estetic, periodic. Deasemenea scaderea in greutate in anumite cazuri s-a dovedit a fi un bun tratament.

Controlul medical
Ceea ce va deranja mai mult in cazul unui dezechilibru hormonal este parul in exces, insa nu trebuie neglijat faptul ca pot aparea si alte manifestari, mai rare. Medicul va analiza situatia si dupa un examen obiectiv va putea face si alte teste: determinarea profilului hormonal, ecografia de ovare, teste genetice pentru boala Turner, CT/RMN daca se suspicioneaza o boala suprarenaliana.

Tratamentul hirsutismului
Exista 3 modalitati principale de tratament:
1. Indepartarea parului nedorit.
2. Controlul medicamnetos al excesului de hormoni androgeni
3. Controlul greutatii corporale

Majoritatea femeilor au o forma usoara de hirsutism si se va recurge doar la indepartarea parului nedorit prin procedee estetice. Cele mai eficiente sunt depilarea cu ceara si electroliza (distrugerea foliculului pilos). In unele centre a devenit accesibil si tratamentul cu laser.

Tratamentul chirurgical se va aplica in cazurile unei proliferari benigne de tesut suprarenalian.

Tratamentul medicamentos:
Anticonceptionale (6-9 luni pana incep sa se vada rezultatele)
Acetatul de ciproterona (este un antiandrogen; continut in preparatul Diane 35)
– Terapia hormonala de substitutie la femeile in menopauza sau anexectomizate.
– Alte medicamente utilizate mult in trecut insa acum sunt cu mult inferioare anticonceptionalelor: cimetidina, spironolactona.

In lumina celor scrise, subliniez din nou controlul medical ginecologic, sau macar pediatric la fetite pentru o buna monitorizare a dezvoltarii corporale specific feminine. Foarte multe probleme tratate superficial, ca hirsutismul, de fapt au la baza o problema medicala ce tratata din timp aduce multe beneficii pacientei.

Sanatate!

3 raspunsuri

  1. Buna,as dorii sa stiu daca tratamentul medicamentos pentru tratarea hirutismului este eficient si daca este urmat corect aceasta problema dispare definitiv sau este ceva cu care te vei confrunta intreaga viata.

  2. Sunt in virsta de 38 ani dela virsta de 18 ani ma confrunt cu hirsutismul pe tot corpul in excees,am consultat doi medici si am fost privit ca un ozn raspunsul lor a fost am probleme pshice si nu ma pot ajuta.Ce pot face carui doctor sa ma adresez ca mam saturat sa fiu privit ca un ciudat va rog ajutatima cu un sfat cu o adreesa al unui cabinet in Ploiesti Prahova,Va Multumesc.

    • Si eu ma confrunt cu aceeasi problema îns? nu stiu încotro sa m? îndrept. Tu ai reusit sa g?sesti un cabinet in ploiesti pt rezolvare?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.