Ce este HPV?
HPV este prescurtarea pentru Virusul Papilloma Uman. Se cunosc peste 100 de tulpini de HPV si nu toate dau aceeasi simptomatologie. Virusul papilloma e atras de epiteliul scuamos ce se regaseste la suprafata pielii si a mucoaselor (vaginala, anala, bucala). Aproximativ 60 de tulpini de HPV sunt responsabile de aparitia negilor comuni (papiloame, condiloame) pe suprafata pielii care sunt tumori ne-canceroase. Alte 40 de tipuri adera doar de mucoase unde epiteliul e umed si poarta numele de tulpini anogenitale.
Exista tulpini cu risc scazut si risc ridicat de a cauza cancer, boala pe care majoritatea persoanelor o asociaza cu infectia HPV.
Tulpinile de HPV cu risc scazut cauzeaza condiloamele acuminate in zona genitala (negi genitali) atat la femei cat si la barbati (ex. HPV 6, HPV 11).
Tulpinile ce au risc ridicat de a cauza cancer nu cauzeaza leziuni vizibile de obicei pacientului. Virusul induce schimbari la nivelul tesutului ce evolueaza de la grad-scazut la grad-inalt de displazie (modificare), ulterior la stare pre-canceroasa apoi cancer in situ. Barbatii pot observa pe varful penisului placarde de tesut anormal insa femeile nu isi pot observa colul uterin, de aceea majoritatea se prezentau in trecut cu faze deja avansate de cancer de col uterin. Cele mai comune tulpini cu risc ridicat sunt: HPV 16, HPV 18, HPV 31, HPV 35, HPV 39, HPV 45, HPV 51, s.a.
Cum se transmite infectia cu HPV?
Tulpinile genitale de HPV se transmit doar prin contact sexual vaginal, oral sau anal. Nu se raspandeste prin sange sau secretii. Celelalte tulpini de HPV se transmit prin contact direct cutanat, astfel pot aparea leziuni pe maini, picioare, piept, etc.
Transmisia tulpinilor genitale fara sa fi avut contact sexual e rar intalnita dar poate aparea si la femei ce nu au facut sex prin contact oral-genital sau mana-zona genitala. Transmisia de la mama la fat nu e comuna, dar cand se intampla cauzeaza bebelusului negi pe tractul respirator si apare papilomatoza respiratorie.
Cat de comuna e infectia cu HPV?
Infectia cu HPV se considera a fi cea mai comuna infectie cu transmitere sexuala. Riscul de a contacta cel putin o tulpina de virus creste cu numarul de parteneri sexuali. Se estimeaza ca la 20 de ani, aprozimativ 45% din femeile active sexual sunt infectate HPV.
Care sunt simptomele infectiei cu HPV?
Infectia cu HPV nu are simptomatologie in sine insa se pot observa leziunile cutanatate sub forma de negi (mai mari, mai mici, putini sau numerosi sub forma de conopida). Fara tratament, unii remit insa altii se pot raspandi sau pot creste in dimensiuni. Riscul de a se transforma malign este foarte scazut pentru tulpinile de HPV ce dau acest tip de leziuni cutanatate.
Majoritatea persoanelor infectate nu vor stii niciodata ca au fost infectate pentru ca in 90% din cazuri sistemul imun inactiveaza virusul sau nu il lasa sa se dezvolte. In 2 ani, daca nu apare o suprainfectie HPV, virusul dispare de la sine daca sistemul imun e competent si tulpinile de HPV nu sunt agresive.
Care e relatia HPV-cancer cervical?
99% din cancerele cervicale sunt legate de infectia HPV in antecedente ce a dus la modificarile testului colului uterin. 70% din cancere sunt cauzate de tulpinile 16 si 18, de aceea vaccinul scos pe piata este impotriva acestor doua tulpini.
Situatie ipotetica: in urma unui examen Papanicolau a reiesit suspiciunea unei infectii HPV; genotiparea confirma infectia; daca leziunile colului sunt minime (PAP III, LSIL) medicul opteaza re-evaluarea la 6 luni, ulterior la 1 an pentru ca majoritatea leziunilor remit. Virusul e inactivat de un sistem imun competent – medicul poate indica imunostimulatoare in acest sens. Evident la agravarea situatiei se va indica tratamentul chirurgical: electrocoagularea cu ansa termica, conizatia sau histerectomia.
Chiar daca leziunile remit iar la genotipare nu se mai detecteaza virusul, in unele cazuri acesta persista in cateva celule ale epiteliului cervical si se poate reactiva cand sistemul imun e slabit. Astfel retestarea periodica prin examnul Papanicolau e esentiala in monitorizarea modificarilor colului uterin.
Alte tipuri de cancere cauzate partial de infectia HPV: cancer de vulva; cancer de uretra; cancer de penis; cancer de piele; cancer de limba; cancer de amigdale; cancer de faringe.
Ce riscuri au barbatii infectati cu HPV?
Daca jumatate din femeile de 20 de ani active sexual sunt infectate HPV, este logic ca si cel putin jumatate dintre barbatii de aceasi varsta sa fie infectati – procentajul bolnavilor creste cu varsta. Insa este foarte dificil de depistat infectia la barbati.
Cum se trateaza infectia cu HPV?
Infectia cu HPV nu se poate trata specific. Din fericire organismul se apara impotriva virusului astfel ca in 2 ani poate sa dispara de la sine.
Chiar daca nu putem distruge virusul, putem trata modificarile induse de acesta. De exemplu exista creme pentru negii cauzati de HPV sau tratament chirurgical. Daca virusul persista, aceste leziuni vor reveni si cauzeaza inca o data disconfort pacientului.
Cum se poate preveni infectia cu HPV?
Din nefericire, nici prezervativul nu protejeaza impotriva transmiterii acestui virus, el putand exista oriunde pe piele. Din ce am spus si mai sus, nici abstinenta nu garanteaza lipsa infectiei insa reduce cu mult riscul.
Deasemenea un numar redus de parteneri sexuali poate scadea riscul, astfel indicandu-se relatiile monogame.
Un fapt interesant este ca barbatii circumcisi au un risc mai scazut de a fi infectati si de a transmite infectia mai departe.
Exista un vaccin impotriva HPV?
Da, dar din pacate doar pentru cateva din tulpinile HPV. Silgard si Cervarix protejeaza impotriva tulpinilor HPV 16 SI 18 (responsabile de cancerul cervical), Gardasil protejand inca impotriva tulpinilor HPV 6 si 11 (responsabile de negi).
Ambele vaccinuri au fost aprobate ca fiind sigure pentru public si se recomanda efectuarea lor inaintea inceperii vietii sexuale ca sa aiba eficacitate maxima. Recent un studiu american incuraja si vaccinarea baietilor impotriva acestor tulpini, raportul costuri-beneficii fiind in favoarea beneficiilor, evitandu-se numerele importante de cancere ale penisului si cancere anale.
In Romania vaccinarea HPV e gratuita. Fetele care nu sunt virgine vor trebui sa isi faca un test Papanicolau inainte de vaccinare.
Cat tine efectul vaccinului anti HPV? Inca nu se stie. Multe studii sunt in desfasurare pentru a lamuri acest lucru.
Post-vaccin anti HPV mai e necesar testul Papanicolau?
Da. In mod sigur, indiferent daca s-a facut vaccinul sau nu, evaluarea Papanicolau periodica e esentiala pentru a tine din scurt modificarile de la nivelul colului uterin. Ghidurile indica la cat timp sa se faca evaluarea in functie de multi factori insa recomandarea e, pentru siguranta, cel putin 1 in fiecare an.
Se pune problema: daca m-am vaccinat, de ce trebuie sa repet testul PAP? Pentru ca vaccinul protejeaza impotriva tulpinii HPV 16 si 18 insa dupa cum am mentionat la inceput sunt si alte tulpini cu risc ridicat de a cauza cancer cervical.
Din fericire populatia a inceput sa fie constienta de riscurile infectiei cu HPV si cel putin femeile isi fac periodic examinarile de rigoare. E datoria fiecaruia sa isi pastreze sanatatea. Inspectia periodica pentru observarea cat mai rapida a negilor cat si efectuarea testului Babes-Papanicolau sunt doua metode simple si eficace in detectarea unei posibile infectii HPV.
Sanatate!
Buna! De curand am fost cauterizata deoarece am negi genitali. Iau tratament cu isoprinosine pentru imunitate. Testul papanicolau evident ca nu a iesit bine…displazii usoare, iar mai apioi tiparea virala si mi-a iesit tulpina 6. A fost o usurare sa stiu ca e aceasta tulpina. Pentru displaziile de pe col iau 10 zile ovule cu interferon.ok eu ma tratez, dar cum fac cu partenerul? S-a cauterizat si el, dar ce altceva mai poate face? Care sunt optiunile lui? Sa mearga la un urolog? Va multumesc frumos!
Buana alina,
Din cate stiu eu el trebuie sa urmeze acelas tratament ca si tine de ridicare a imunitati sincer ce l mai bun lucru este sa mearga la un urolog sa isi faca si el mai multe investigatii referitor la aces virus, in principiu daca amandoi il aveti ( aceleas ramuri de virus) nu aveti ce sa mai luati unul de la altul decat sa scapati de el amandoi in acelas timp prin ridicarea imunitatii … sincer nu stiu ce sa zic eu , nu am avut probleme cu negi eu am avut probleme cu rana pe col …. dar e ce l mai inelept lucru sa mearga si el la doctor sau sa iti intrebi tu ginecologul tau ce tratament poate sa ia
o zi frumoasa
Adriana
multumesc Adriana! Din pacate am reinceput cauterizarile, cat despre condiloamele de pe col…nu au dat nici un raspuns in urma tratamentului cu inteferon. Urmeazasa iau ovule cu aciclovir timp de o luna si daca nu merge sa trecem la cauterizare pe col. Pe langa isoprinosine mi-a prescris mai nou si viusid..iar pt condiloamele ce vor mai aparea imichimodiu…adica sa le tratez acasa… Sper sa reusesc sa scap de acest virus sau macar sa ilpot tine sub control. Multa sanatateva doresc!
Imi pare bine ca ati mai adaugat un articol privind virusul HPV, fiindca mi se pare un virus foarte periculos mai ales in privinta sanatatii femeilor. Am 38 de ani si de la varsta de 22 ani am avut vreo 4 rani pe colul uterului, toate fiind cauterizate,avand PAP II, dar acum un an mi s-a descoperit ca am din nou rani pe colul uterului si ca PAP este in modificare si am HPV 16 si 70. Mi s-a recomandat conizatie cu ansa termica, am trecut si peste asta iar biopsia mi-a indicat cervicita cronica. Urmeaza sa ma duc la control..dar am niste nelamuriri:
1. rezultatul biopsiei fiind cervicita cronica ..este posbil ca prin conizatie sa fii scapat de virusul HPV?
2. ce metode de crestere a imunitatti al colului uterin ne puteti recomanda…? Vaccinul si ce altceva?
3. am avut relatii permanente, iar in situatia in care reiau contactul sexual cu prietenul meu banuiesc ca ma infecteaza din nou cu aceste virusuri….totusi care este recomandarea dvs..sa nici nu ne infectam din nou dar sa putem avea si o relatie normala cu cineva apropriat si drag noua???
In situatia cel mai grava in care se face histerectomie…pe urma reluand relattiile sexuale cu prietenul…nu infecteaza din nou restul organelor care au ramas dupa histerectomie in locul in care se penetreaza?
Multumesc anticipat raspunsul si timpul dvs ce acordati noua..celor care suntem ingrijorati din cauza acestor virusuri…Krisztina
Salut
Foarte urat acest virus pe care l am dobandit si eu si din pacate sunt foarte putini barbati care scriu despre aceasta problema, simptomele fiind se pare destul de diferite intre barbati si femei. Mi au aparut asadar in jurul bazei penisului negi genitali, la inceput m-am speriat rau, apoi informandu-ma pe net am observat ca nu ” se moare” din asta , am intarziat inceperea oricarui fel de tratament, si uite asa negisorii au crescut si s-au inmultit! Ajungand pana la urma la un control, imi da medicul tratament cu Aldara 5%: MARE ATENTIE LA PROSPECT!!! Ei zic acolo sa iei o zi da , una nu, de exemplu LUNI, MIERCURI , VINERI, ACEST EXEMPLU FOLOSINDU-L TOTI DOCTORII SI PE TOATE PROSPECTELE! Asadar incep si eu Luni, Miercuri, Vineri….si acum ce fac? Doar nu sunt atat de batut in cap sa sun pt asemenea nimicuri, asa ca ma gandesc de la sine inteligenta ca ii dau inainte tot asa, o zi da, una nu! Si ii dau, Duminica, Marti …si apoi observ cea mai urata eruptie asa pe piele, rosiatica, care ustura de imi vine sa sar in sus! Partea ciudata e ca partea cea mai afectata nu e zona unde am aplicat crema , adica in jurul bazei penisului, ci pe scrot..si alta prostie facuta , e ca am folosit toata crema dintrun pliculet, care ar fi pt 20 cm2, eu neavand o zona afectata atat de mare, ba colac peste pupaza in loc de 6-10 ore, am lasat crema aplicata fara sa o spal vreo 16-20, parand mult mai practic sa o elimin odata cu dusul zilnic, gandindu-ma ca daca o las mai mult , doar NUMAI BINE IMI POATE FACE CREMA, ca e de la doctor!! si acum am intrerupt tratamentu si stau in pat cumintel cu pliculete de ceai de musetel in chilotei sa imi aline usturimile! Problema mea e ca in weekend e inchisa clinica , si nu stiu care e cea mai buna masura sa scap de aceste usturimi, AS VREA O PARERE AVIZATA DE DATA ASTA, ca dupa capul meu m-am convins unde ajung!! asadar sfaturi pt a calma cele mai nenorocite reactii adverse imi poate da cineva pt Aldara crema asta? Multumesc!!
te salut ! si eu am hpv cam de 1 an .. am facut tratamente cam de 3 ori pana acum cu condyline. Sfatul meu pentru cei care au prima oara e sa mearga pe cauterizare profesionala din prima fara sa incerce acasa cu creme si alte substante care ard pielea. Exista riscul sa le aplici gresit si sa te reinfectezi singur in alte zone motiv pentru care apar mai tarziu si alte condiloame care vor fi si mai greu de tratat si tot asa .. Cat despre iritatii la mine crema cu extract de galbenele a facut minuni in cateva zile. Cel mai important e sa nu te stresezi pt ca nu se moare din asta si organismul in cativa ani elimina infectia cu sau fara tratament depinde foarte mult de imunitate unde cred ca e cel mai important de lucrat. Fructe multe , legume , salate, sport, vitamina C 1 g pe zi, ulei de catina. Stresul trebuie sa-l lasi deoparte pentru ca nu te ajuta deloc. Sanatate !
radu ..si eu am acest hpv de vreun an.si deja am fost de 3 ori la medic pentru
cauterizare… dar din pacate mi-au aparut inapoi..unele chiar in aceleasi locuri.am impresia k odata la 4-5 luni trebuie sa fac o vizita pentru cauterizare de acum..parca
nu mai scap de ele
Buna ziua,
In urma unui control ginecologic am fost diagnosticata cu rana pe col.Mentionez ca testul Papanicolau a iesit II.Dupa primul tratament rana s-a diminuat foarte mult, medicul a fost suprins cat de bine a reactionat la tratament. Insa, ulterior dupa alte vreo 2-3 tratamente rana stagnase,iar in urma unei colposcopii mi s-a recomandat un test pt depistarea HPV-ului(in urma aplicarii unei solutii la colposcopie s-a observat un aspect tigrat). Din pacate testul a iesit pozitiv, fiind depistate urmatoarele genotipuri: 52(risc crescut), 73 si CP6108(risc scazut). Medicul mi-a recomandat urmatorul tratament: Isoprinosine(vreo 10 zile),Septilin si Imunosim, iar dupa ce termin Isoprinosine sa-l inlocuiesc cu Aciclovir. Concomitent 3 zile pe saptamana aplicatii cu Condyline(de 2 ori pe zi), iar restul de 4 zile spalaturi cu Femigin si niste ovule preparate in farmacie care contin Rezorcina, Aciclovir,Isoprinosine,Nizoral, Metronidazol, Vit. A,Vit.E etc, tratament ce dureaza 3 saptamani. Va rog sa ma ajutati cu o opinie in ceea ce priveste tratamentul. Nu este prea mult pentru organism atatea imunostimulative?
Buna ziua,
eu am fost depistata cu HPV tulpina 6 acum un an. Am facut tratament cu CONDILINE pentru veruci si ISOPRINOSINE pt virus. Acesta a tot recidivat. Am facut genotiparea acum un an, nu am veruci pe col si PAP mi a iesit bine. Mai nou am fost la un control si mi a zis sa fac un PAP in mediu lichid. Urmeaza sa fac acest. lucru. As vrea totusi sa mi dati un sfat. Multumesc
Buna! Am o intrebare.. dupa extirparea condiloamelor cand se pot intretine relatii sexuale cu partenerul?
buna ziua..am si eu o intrebare…cat dureaza aceasta interventie? trebuie stat la pat o perioada? sau iti poti relua activitatile zilnice imediat? eu voi face cu laser..dar voi face in strainatate si vroiam ca in aceeasi zi sa plec si in romania este posibil? ce trebuie respectat dupa si dupa cat timp pot relua activitatile sexuale?
BUNA! am si eu o intrebare mi am facut testul papanicolau si mi a iesit de tip 2.este bn?mi-a iesit si gardnerella dupa tratament mi am facut din nou secretie gardnerella mi a trecut dar mi-a iesit filamente candida specific ca nu am niciun simptom…nu inteleg de ce nu mi-a iesit de prima data si candida? de o sapt mi-a iesit in cot ca un fel de alunita care creste in afara si este neagra( dimensiune mica), la nivelul vulvei am 3 pete mici, dar doctoara a zis ca sunt niste pete pigmentare…daca am hpv verucile pot sa apara si pe corp? daca mi a iesit papnicolau 2 as putea sa am HPV.Hpv nu apare la papanicolau? va rog sa mi raspundeti sunt f speriata…multumesc
Am o intrebare: Vaccinul HPV consta in 3 etape/faze/doze. Indicat ar fi ca inaintea vaccinului persoana in cauza trebuia sa-si fi pastrat virginitatea. Ceea ce vreau sa stiu este daca dupa prima faza, prima doza administrata, persoana in cauza si-ar putea incepe viata sexuala fara ca eficienta vaccinului sa fie afectata? Sau ar trebui sa astept administrarea tuturor celor 3 doze?
Am o intrebare: daca eu am avut hpv, am fost cauterizat si in prezent sunt in tratament (spre terminare) mai poate recidiva? pot avea copii cu partenera mea? ea nu este pozitiva, dar ii este frica sa ramana insarcinata tocmi din cauza ca eu am avut asa ceva.
Multumesc si astept raspunsul dvs.urgent
buna ziua,
Am hpv 18 si 45. Ce imi puteti recomanda pentru imunitate? Eu acum iau echinaceea
Va multumesc.
o zi buna
Am si eu o problema am fost l ginecologie acu 2 luni ma simteam balonata jos i-am explicat ca si ciclu imi curge mai putin si ca are o culoare visinie am de ce sa imi fac griji?mi- raspuns daca te tine intre 3-7 zile atunci e ok
Mi-a dat tratament cu femicur 3 luni dar ma simt la fel de balonata si au inceput sa ma doare si ovarele cand fac miscare multa?
multumesc si astept raspuns sunt foarte nelamurita si ingrijorata(papnicolau mi-a ieesit negativ)
Salut Diana,
Daca nu ti-a efectuat medicul o ecografie pelvina, atunci asta ar mai lipsi. Plus un examen al secretiei vaginale si parametrii inflamatori din sange. Rezultatele ar trebui sa gaseasca cauza. Suspiciunea ar fi de o infectie, mai probabil anexita ( inflamatia ovarelor ). Ar trebui exclusa si boala inflamatorie pelvina ( poti cauta articolul despre aceasta afectiune pe site ).
Sanatate
Buna ziua . In urma cu 5-6 luni a obesrvat un mic neg in zona genitala . nu i-am dat mare importanta dar in cateva saptamani au mai aparut altii . Am incercat Verolit , care intr-un final au disparut dar la o saptamana au reaparut ,dar si mai multi . de data asta si pe , penis si pe capul penisului in zona „a?ei” . Ce ar trebui sa fac ?
Buna. Sfatul meu este ca, inainte sa ajungeti la cauterizari si alte metode mai dureroase, sa incercati tratamentul cu solutie Condilyne si tratament medicamentos cu isoprinosine,metronidazol si ovule cCervugid.la mine a dat rezultate desi am un sistem imunitar scazut.de 3 ani nu mi-a mai aparut nimic.nici eu nu stiu cum am luat acest virus pt ca am avut relatii intime cu un singur baiat si lui nu i-a aparut nimik, insa am facut tratamentul medicamentos amandoi.
Buna am sj eu niste nelamuriri de curand miau aparut si mie pe penis niste bubite ..am fost la urolog tin sa mentionez ca in germania si nu prea stapanesc aceasta limba foarte bine. Si mi-le cauterizat cu laser si a zis doar ca in 2 -3 sapt se vindeca..asta a gost acum 3 zile…si as dori sa stiu ce sa fac in continuare..pentru ca as dori sa spal zona si asa mai departe..va multumesc anticipat
Buna ziua,
Cum se poae afla daca un barbat este infectat cu HPV sau nu?
Din cate am auzit, barbatii nu isi pot face analize pentu a afla acest lucru. Este adevarat? Daca nu, atunci ce analize se pot face si unde?
Multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra!
Buna ziua…..de aproximativ 3 sapt mi-au aparut pe labiile mici pe interio niste crescaturi din acelasi tesut, am fost la un dermatolog si mi s-a spus ca sunt vegetii veneriene. am dat cu creme :canesten , kanamicina sulfat1%, si cu o crema preparata din neopreol, vit A, nidoflor. si mi s-a recomandat sa mi le scot cu laserul…..prietenul meu are cativa negi pe mana , credeti ca i-am luat prin contact direct cu pielea?…. ce pot face sa scap de ei….. ca mi-e frica de laser….
salutare tuturor….am si eu acest virus care ma ingrozit…prima data mi au iesit acesti negi in zona in care ma epilez,timp de jumatate de an sau mai bine nu le-am dat importanta dupa aceea am vazut ca se inmultesc f repede dupa care am fost in spital la dermatologie pt consultatie,medicul de acolo mi a spus sa folosesc aciclovir sau sa ma duc la spital sa mi le taie,am cumparat crema aciclovir dupa care am plecat din tara timp de jumatate de an timp in care am folosit aceasta crema insa fara nici`un rezultat…am venit inapoi in tara si am fost la un dermatolog particular care ma pus sa le cauterizez si sa merg sa-mi fac 3 teste la sange si tratament cu isoprinosie 5zile pe luna timp de 3 luni,nu am facut nici`un test si nu am vrut sa le cauterizez pentru ca vazusem pe internet ca se trec negii cu clavusin,fosesc clavusin pe negii care mi-au aparut in zona in care ma epilez si are un rezultat foarte bun il recomand! am luat tratamentul timp de 5 zile cu ioprinosie.insa problema este alta ca negii au inceput sa mi iasa si pe penis si mai au un pic si imi ies si pe capul penisului unde nu pot sa folosesc clavusin…ce sa mai fac ? daca iau tratamentul cu isoprinosie mai multe zile decat mi-a spus dermatologul are ceva?sa iau 10 zile pe luna sau mai multe si ce analize a-ti facut voi ?a avut cineva negi pe penis sau pe capul penisului? daca da,cum v-ati tratat?va rog sa ma ajutati.va multumesc!
Eu iau tratament de 15 zile pe luna cu isoprinosin deci cred ca e ok
BUNA SEARA. Am facut testul hpv si a iesit pozitiv 61.84. Mi s-a dat tratament cu decaris si colonsan cu echinaceea.As vrea sa stiu ce tratament trebuie sa urmeze sotul meu..dna doctor a spus ca trebuie sa faca si el testul,dar nu vrea…puteti sa-mi prescrieti un tratament pt sot? Va multumesc anticipat
Buna Mihaela,
Pentru tulpina 56 care mi-a rezultat mie la genotipare mi s-a prescris acum un an decaris si colonsan de catre dr.Tirlea Virginia, insa dupa repetarea analizalor la o perioada precizata situatia era aceeasi,la fel si in acest moment.
Sotul meu a facut si el genotipare, este fimportant.
Sanatate multa,
buna numele meu este liliana de curand am aflat ca sunt infectata cu hpv dar nu mi sa zis ce tip e doar ca nu e nimic grav si ca trebuie taeati negii an momentul an care apar as vrea sa stiu daca e vreo crema pt acesti negi multumesc
Buna seara.
Am avut si eu probleme , acum vre-o 2 – 3 luni maxim am avut condiloame si medicul ginecolog mi-a dat tratament [ ovule , pastile de imunitate si etc ] m-a asigurat totusi ca nu imi vor mai aparea si totusi mi-au mai aparut inca 3 micute. La momentul respectiv acum 3 luni m-am cauterizat si nu inteleg cum de mi-au reaparut. De la sistemul imunitar la pamant sau de ce? Acum este necesar sa ma duc sa ma cauterizez din nou , sa fac un test Papanicolau si sa fac tratament ? Va rog sa imi raspundeti , sunt tare macinata de aceasta problema.
Buna seara!
sunt insarcinata in 5 luni si in a 3 a luna de sarcina mi au aparut condilome in prina luna de sarcina am facut si un test papanicolau din care medicul nu a observat virusul(sau era inexistent??)…medicul ginecolog imi recomand nasterea prin cezariana iar dupa efectuarea unui tratament.intrebarea mea este pot alapta copilui atata timp cat virusul hpv este activ?????
Buna adina, felicitari pentru sarcina! Testul Papanicolau nu este un test diagnostic pentru HPV. Prezenta koilocitelor in frotiu sugereaza prezenta HPV, dar absenta lor nu confirma absenta virusului. Singurul mod de a testa pentru prezenta HPV este un test de genotipare. Riscul de a trasmite HPV la fat in timpul nasterii este foarte mic si nu este o contraindicatie pentru nasterea vaginala. HPV se transmite prin contact tegumentar direct, deci daca nu exista condiloame in zona sanilor alaptarea nu prezinta nici un risc din punctul asta de vedere.
HPV-ADN pozitiv tulpina 16 ce inseamna? si cum pot scapa de ia ?
multumesc
Buna alina, tulpina HPV 16 este catalogata ca avand risc inalt oncogen. In marea majoritate a cazurilor sistemul imunitar reuseste sa inlature invectia cu HPV in 2 ani, riscul oncogen manifestandu-se doar dupa aceea. Nu trebuie sa faci nimic deosebit, doar teste Papanicolau regulate pentru a putea identifica eventualele modificari celulare cat mai repede.
Buna,am 21 de ani si de cateva luni mi au aparut niste „bubite’ in zona genitala. M-am documentat,si am aflat despre acest virus,si despre negi ca practic asta sunt. Acum am o intrebare: nu am prurit,nici ceva simptome,dar ei sunt mai multi.Prima oara au iesit in jurul anusului, si ulterior s-au extins. Ar trebui sa ma panichez? Nu prea am avut contact cu doctorii pentru ca nu am avut niciodata probleme,si nici la ginecolog nu am fost vreodata,imi este rusine. As putea face eu ceva tratament acasa dupa cum am citit sau trebuie neaparat sa merg la un medic?Astept un raspuns daca se poate,va multumesc frumos.
Buna elena, este foarte probabil sa fie vorba de negi, dar ai nevoie de un diagnostic la medicul ginecolog sau dermatolog. Tratamentul doar asa poate fi corect si eficient.
Am inteles. Dar acestea pot fi contactate si prin alte mijloace? Pentru ca eu nu am mai avut contact sexual de aproape un an jumate.
Poate exista un decalaj de la infectare pana la aparitia negilor.
Am inteles. Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Am avut contact sexual cu o persoana care are HPV ..exista posibilitatea ca eu sa nu fiu infectata ?
buna ziua!
Am 30 de ani si nu mi-am inceput viata sexuala. Am facut recent un examen de secretie vaginala si mi-au iesit urmatoarele valori.
Imi puteti spune daca este vreun motiv de ingrijorare. Fiind virgina, ar trebui sa fac si alte investigatii.
Exista vreun risc de cancer de col uterin?
Multumesc,
Streptococcus sp Absent Absent
Staphilococcus sp Absent Absent
Enterobacteriaceae Absente Absente
Examen microscopic:
Celule epiteliale Frecvente
Polimorfonucleare Frecvente
Levuri Absente Absente
Trofozoiti sugestivi pentru Trichomonas vaginalis Nu se observa
Flora lactobacilara Frecventa
Scor Nugent 0
Buna seara! Am facut testul hpv si am primit la rezultat k au iesit radacinile 39 ai 51si scrie risc inalt! Ce inseamna ? K e posibil sa fie cu risc cangerigen?
Buna ziua,
am inteles ca virusul HPV nu poate fi eliminat din organism niciodata doar infectia se poate trata. Imi explicati atunci, va rog cum se poate ca paciente cu HPV(risc scazut, ex 6,11) si chiar risc inalt(18, 16), dupa o perioada de tratament si retestare au iesit HPV negativ- chiar pe aceste ramuri?Asta inseamna ca virusul nu mai exista in organism?
multumesc
Buna ziua,am si eu cateva nelamuriri legate de rezultatele analizelor. Mentionez ca mi au aparut niste condiloame pe care le am tratat intre timp la exterior cu condyline.
-cultura secretii col:cultura aeroba fara crestere
-examen microscopic pe frontiu de secretii vaginale:Rare celule epiteliale superficiale ; Absente celule intermediare ;
Absente hematii ; Absente levuri ; Absent trichomonas vaginalis; Absente polimorfonucleare ; Absenti lactobacili ; Absenti cocobacili Gram variabili ; Absenti coci Gram pozitivi ; Absenti coci Gram negativi ; Absenti bacili Gram pozitivi ; Absenti bacili Gram negativi
-anatomopatologie: Satisfacator pentru evaluare , celule endocervicale prezente ;
-clasificare bethesda: Negativ pentru leziuni intraepiteliale sau malignitate;Alte modificari nonneoplazice: Modificari celulare reactive asociate cu: inflamatia ,
-Examen Babes Papanicolau: Repeta examen citologic anual .
Intrebarea mea este urmatoarea: nu ar fi trebuit sa aflu si cu ce tulpini ale virusului hpv sunt infeCtata din cauza carora mi au aparut acele condiloame? sau acestea mai pot aparea si din alte cauze? Multumesc.
Buna seara , chiar astazi am fost si mi am cauterizat negii din afara si inauntru anusului
Totul a inceput cand fara sa vreau am descoperit un neg nu iam dat asa mari importanta spre rusinea mea chiar nu am stiut ce poate fi am asteptat sa treaca
Vazand ca nu a trecut dupa o luna am contactat prima oara un doctor dermatolog care mia cauterizat negul din afara anusului si mia dat tratament cu ISOPRINOSIN !!!( un medicament pentru imunitita 6 pastilute pe zi , cate doua odata)
Dupa accea am contactat un medic proctolog pentru cauterizarea negilor din inauntrul anusului .
Doctorul foarte explicit ii multumesc din suflet un doctor proctolog de la medlife baneasa il cheama Domnul Golia Ciprian . am numai cuvinte de lauda ma lamurit chiar in pricipiu cu tot .
Acum astept sa fac testu pap sa vad ce grad este oricum Doctorul mia spus ca apar negi doar in tulpina 11 ,6
Adica un grad scazut de cancer
Am un doctor ginecolog de asemenea care ma operat de chist pe ovar si care imi explica si cate jumatate de ora despre ce e vorba , bineinteles un doctor destul de ocupat
Domnul Pana Doru (maternitate giulesti)
buna. am facut pana acum 2 cauterizari pentru condiloame externe si cateva interne si au reaparut..maine ma programez din nou pentru inca o tura. o sa incep sa iau si imunovital, caci am citit ca se fac si pe baza de imunitate scazuta..intrebarea mea este daca se poate scapa de ele de tot?sau va trebui de acum sa tot fac cauterizari din cauza ca vor reaparea?
buna ziua ,…., am facut testul pap si am fost trimisa sa fac testul adn hpv si mi a iesi urmatoarele valori adn hpv – pozitiv, genotipare genotip 16 si genotipul 66 posibil cu risc crescut
ce trebuie sa fac in cazul asta este grav nu pot dormi noaptea va rog explicati mi si mie da ti mi un raspuns va rog
Buna stefis, scrie mai multe detalii te rog… varsta, teste Papanicolau anterioare, rezultatul actual, planul etc.
Buna ziua! Ma confrunt de 2 ani jumatate cu aceasta problema,am facut Papa Nicolau mi-a iesit ASC-H,dar HPV-ul a iesit prima oara 6,iar ultima oara negativ,nu inteleg de ce HPV-ul iese ok,dar papa nicolau-ul,nu.
Am tinut doua cure cu Isoprinosine cu pauze de 3 luni intre,dar acum mi-au aparut din nou si nu stiu ce sa mai fac.Tin sa mentionez ca am acelas partener.
Bun?! În urma unui control am descoperit ca am HPV de tipul 18 ?i 51. Am început un tratament cu ovule cu aciclovir, aciclovir pastile ?i indometacin supozitoare pe o perioada de 3 luni. E normal sa m? doar?? Simt o durere persistenta pe uter. 🙁
Buna seara si an nou fericit.Analiza HPV mi-a iesit pozitiva,cu o tulpina crescuta39,sunt disparata de rezultat.Dupa cate mi-a zis doctorul am si fibrom destul devoluminos,a zis ca trebuie operat,dar acuma ma tratez de rana pe col,dupa care am facut analiza hpv care este pozitiva.Sunt ingrijorata de rezultat,se poate trata cu tratament aceasta rana,de fibrom nu mai zic nimic.Astept raspuns.
Buna.Anul trecut am fost la medicul ginecolog ultima oara la un control.Eu observasem atunci niste punctulete mici,albe in zona inghinala,langa clitoris.Atunci eram sigura ca este infectia Hpv insa singurul raspuns de la medicul ginecolog a fost ca „asa e pielea”.Eu nu stiu ce sa inteleg prin asta si cumva sunt foarte sigura ca nu asa trebuie sa fie.Acum acele punctulete sunt tot acolo si parca sunt si mai multe.de atunci nu am mai fost la control.acum intentionez sa ma duc din nou.Intrebarea mea este:sa schimb medicul sau sa merg iar la acelasi?
Poate cineva sa ma ajute si pe mine cum pot scapa de virusu Hpv va rog frumos ca de un 1 an si 2 luni am virusu asta si nu m-ai pot scapa
Buna ziua. Am fost diagnosticata cu hpv 16, 44 si 55. La Papanicolau mi-au iesit modificari L-sil cu posibilitate de HPV. Am facut si o biopsie luna trecuta, insa desi a trecut o luna de la biopsie tot mai am dureri destul de puternice? Este normal sa mai am dureri? In plus, mi-au aparut niste bubite in cavitatea bucala, iar una din ele aflata pe obraz ma doare. Am fost la ORL si mi-a spus ca totul este in regula. Insa am astfel de basicute pe limba si gat si de asemenea, am dureri in gat. Tin sa precizez ca de curand am racit, desi fac tratament cu isoprinosine de o luna. In curand voi afla rezultatele de la biopsie si mi-a fost spus ca daca acestea ies prost se poate ajunge la amputarea colului. Intrebarea mea este urmatoarea: daca fac tratamentul si daca nu au existat modificari majore as putea sa elimin virusul, desi este o tulpina grava, prin tratament. De asemenea, acest tratament este bun si pentru virus daca se manifesta la niivelul cavitatii bucale. Tin sa precizez ca ma voi duce saptamana viitoare din nou la alt medic pentru consult ORL.Imi doresc din tot sufletul sa am o familie fericita si sa fac cel putin 3 copii. Am 22 de ani si ma sperie gandul ca acest virus imi poate afecta viata, pentru ca asa cum am spus inca mai simt dureri dupa biopsie desi a trecut o luna si in plus mai am si acele probleme in gat. Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Buna cristina, ce fel de biopsie a fost? Prin ciupire sau cu ansa/conizatie? In mod normal virusul e eliminat din organism fara nici un tratament, dar tratamentul poate ajuta in directia asta. Cel mai probabil leziunile din gura nu au legatura cu ce se intampla la nivelul cervixului. Inainte de rezultatul L-SIL ai mai facut alt test Papanicolau? Daca da, ce rezultat a avut?
buna! ai rezolvat ceva?am 22 de ani si am primit exact acelasi diagnostic, plus bubite in gat. ce tratament ai urmat? ce ti a spus la consultul ORL? am consultat 4 medici orl si niciunul nu stie ce am.
Buna ziua!Am fost la control si mi s.a spus ca am o rana pe col,mai exact jsc vizibila peroriferic cu zona de punctatie intre ora 11 si 12,ectopie simpla.L.am intrebat pe dr cat de urata e rana si mi.a spus ca nu e urata dar ca sunt ceva modificari de celule.nu am primit niciun tratament,astept rezultatul papanicolau dar pana atunci as vrea sa stiu daca e grav ce mi.a spus.
Buna adina, eu as fi luat o biopsie din zona respectiva pentru a vedea ce modificari sunt. Ai mai facut test Papanicolau pana acum? Daca da, cand si cu ce rezultat? Ce varsta ai?
Buna seara! Ma numesc elena si am 25 de ani, de 3 ani am descoperit ca am virusul hpv18,am facut 3 conizatii erad,mi-a mai ramas foarte putin din col…intrebarea mea ar fii:credeti ca as mai putea face copii in conditiile in care virusul nu dispare? Am facut si tratament cu aldara si vaccin silgard, 3 mai exact. Ce ar mai fii de facut? raspunsul ginecologului meu a fost: PE PRIMUL LOC SANATATEA SI APOI COPIII…
Buna elena, asa este, sanatatea este pe primul loc, dar asta nu exclude conceperea unui copil. Nu cred ca sansa de a concepe iti este afectata, iar conceperea bebelusului poate fi si in prezenta virusului (foarte rar se transmite in timpul nasterii daca e vaginala). Avand o mare parte din col excizata, problema se pune referitor la capacitatea de a mentine sarcina, existand riscul incompetentei cervicale (cand colul nu ramane inschis pana la termen). Citeste mai multe despre ERAD.
Intrebarea mea e: de ce ai facut 3 conizatii deja? Care a fost indicatia pentru fiecare, in special prima? Poti sa-mi dai te rog mai multe detalii in ordine cronologica?
In primul rand va multumesc din suflet pt raspuns. prima conizatie am facut.o dupa ce la colposcopie mi.au gaasit rana pe col. acesta a fost motivul primei conizatii, dupa care am repetat colposcopia la un an si doamna doctor mi.a spus ca am venit cam tarziu ca eu acolo am inceput de cancer, ideea este ca primul medic nu mi.a cauterizat rana. si asa mi.a facut a2a conizatie. iar la urmatorul control la jumatate de an mi.a recomandat o alta conizatie pt a incera sa eliminam toata partea bolnava ca sa nu mai am risc de cancer. Acum imi iese doar hpv 18
elena, stii cumva si rezultatele histopatologice?
Buna seara!nu am mai facut test pana acum,am 29 de ani.va multumesc din suflet pentru raspuns.
Am si eu o intrebare, singura modalitate de a contacta acest virus este pe cale sexuala? Daca persoana in cauza spune ca a mai avut, dar a pierit de la sine, a fost cu adevarat un neg genital? Daca nu cer prea multe, chiar v-as ramane recunoscatoare pentru un raspuns elaborat, deoarece, in general, prima „reactie” este de negare. Multumesc
buna ziua, am f?cut un papanicolau rutier, iar când mi au venit rezultatele mi sa recomandat sa fac o testare hpv. din care îmi reiese ca am virusul HPV33 cu risc crescut. îmi pute?i spune cât de grav este?
Buna Roxana100008, majoritatea infectiilor cu HPV se vindeca de la sine (fara tratament) in 2 ani, deci prezenta virusului nu este grava. Daca persista dupa 2 ani poate cauza modificari celulare pe termen lung, deci trebuie sa faci teste Papanicolau periodic.
Buna as acea o întrebare nu stiu ce sa fac 🙁 am avut colposcopie urmata de o interventie ERAD,iar dp 3 zile am avut contact sexual cu partenerul meu,ce se va întâmpla acuma 🙁 din p?cate nu neam protejat ca am uitat ca am avut tratamentul respectiv 🙁 va rog datimi un sfat.Multumesc Ala
Buna Ala, vindecarea ranii postoperatorii dureaza mai mult de 3 zile. Avand contact sexual asa repede te expui riscului de infectii si hemoragie, mi-e greu sa cred ca nu ti s-a recomandat sa eviti contactul sexual.
La cat timp dupa presupusa infectare cu hpv, acesta poate fi detectabil? Poti face testul hpv imediat si valorile pot fi detectabile sau trebuie sa treaca o anumita perioada? Sau doar in momentul aparitiei acelor veruci, infectia este detectabila?
Anemona, infectia poate fi complet asimptomatica si este aproape imposibil de definit momentul infectarii, deci si durata de asteptare pana la pozitivarea testelor HPV este greu de studiat si nu exista date.
Dar daca tu stii momentul cand ar fi putut avea loc infectarea, la cat timp dupa poti face testele hpv?
Anemona, asta incercam sa explic, nu exista o perioada standard. Organismul reactioneaza diferit la infectie, poate o perioada sa stea cantonata in cateva celule, urmand ca apoi sa se extinda pentru a fi mai usor detectabila prin testare HPV. In mod normal HPV este inlaturat din organism in primii 2 ani de la infectare si peste 80% din populatie vor avea HPV la un moment dat.