Hyllan Pharma imi solicita retragerea articolului ProFecund

Sunt Dr Laurentiu Craciunas, absolvent al Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca (2011), medic ginecolog practicant in UK, membru al Colegiului Royal al Obstetricienilor si Ginecologilor (RCOG) si al Colegiul Medicilor (GMC) din UK cu drept de libera practica, in curs de supraspecializare in probleme de infertilitate.

Scriu pe blogul ContraBoli.ro din 2007 cu scopul de a contribui la educatia medicala a publicului din Romania. Declar ca nu am nici un conflict de interese, altul decat ca doresc binele pacientilor pe care ii tratez.

Pe data de 4 ianuarie 2021 am scris un articol in care explicam cu argumente stiintifice dobandite in cariera mea de medic, cum suplimentul alimentar ProFecund distribuit de Hyllan Pharma nu poate trata infertilitatea. Articolul a fost intitulat ProFecund nu te ajuta sa ramai insarcinata: o risipa de bani si timp.

Argumentele mele s-au bazat pe continutul raportat in prospectul ProFecund si pe atentionarea acestuia raportand:

Suplimentele alimentare nu inlocuiesc o dieta variata si echilibrata si un mod de viata sanatos si nu isi propun sa diagnosticheze, sa previna, sa trateze sau sa vindece nicio boala.

Infertilitatea (sau subfertilitatea) este o boala. Cu alte cuvinte, am atras atentia asupra discrepantei dintre prospectul ProFecund si a reclamelor promovate (o parte pot fi vazute pe canalul YouTube al ProFecund).

Tocmai am primit o notificare in scris, trimisa la adresa spitalului in care lucrez in UK, prin care Hyllan Pharma imi solicita prin intermediul unui birou de avocatura inlaturarea articolului ProFecund in cauza si publicarea acestui articol de retractare.

Motivul invocat este faptul ca am depasit dreptul la libera exprimare si am incalcat dreptului la onoare, demnitate si reputatie. Cu alte cuvinte, prin faptul ca am adus argumente impotriva reclamei ProFecund, am incalcat acest drept. Sincer, imi cer scuze public, chiar nu am stiut ca sunt in ilegalitate.

Acesta este motivul pentru care dau curs solicitarii Hyllan Pharma de retragere a articolului original ProFecund de pe ContraBoli.ro si de pe orice alta platforma sociala aflata sub controlul meu (Facebook si Twitter).

Am incredere in specialisti, iar daca specialistii in drept imi spun ca am incalcat drepturile Hyllan Pharma / ProFecund atunci le dau crezare. Sfatul meu este sa faceti la fel, intotdeauna sa apelati la specialisti.

De asemenea, retrag orice afirmatie am facut referitor la ProFecund sau la Hyllan Pharma in orice mediu de comunicare.

In incheiere, las aici decizia 507 a Consiliul National al Audiovizualului (CNA) din Septembrie 2020, referitoare la interzicerea reclamei ProFecund, din care mentionez un paragraf:

Consiliul considera ca acest tip de comunicare comerciala nu ofera consumatorilor informatiile necesare pentru a face alegeri in cunostinta de cauza, inselandu-le astfel asteptarile in privinta caracteristicilor si efectelor produsului ProFecund, in tratarea infertilitatii.

Sfatul meu este ca fiecare pacient sa se auto-informeze din surse credibile inainte de a urma orice tratament. Ideal de la un specialist, dar un punct de plecare este PubMed.gov, o baza de date care indexeaza articole publicate in reviste medicale.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.