Informatiile actuale referitor la efectele chimioterapiei asupra fertilitatii pacientelor sunt relativ putine, dar analiza efectelor pe termen lung in functie de varsta pacientelor va ajuta clinicienii sa ia deciziile cele mai bune in legatura cu optiunile reproductive, in special conservarea ovulelor sau a tesutului ovarian.
Studiile de pana acum s-au concentrat pe amenoree ca efect secundar principal al chimioterapiei, dar cercetatorii de la University of California au abordat fertilitatea post chimioterapie mult mai complex, inclusiv efectele pe termen lung ale tratamentelor printre care infertilitatea si menopauza precoce.
Chiar daca ciclurile menstruale reintra in normal la scurt timp dupa chimioterapie, rezerva ovariana poate fi afectata sever. Cu cat varsta diagnosticului de cancer este mai mica, cu atat creste riscul aparitiei menopauzei precoce dupa chimioterapie.
Dintre cele 1041 de femei incluse in studiu, diagnosticate cu cancer intre 18 si 40 de ani, 620 au fost tratate doar prin chimioterapie.
Procentul femeilor cu insuficienta ovariana acuta a fost de 8%, 10%, 9%, respectiv 5% in cazul bolii Hodgkin, limfomului non-Hodgkin, cancerului la san, respectiv cancerului gastrointestinal.
La femeile fara insuficienta ovariana acuta, incidenta infertilitatii a crescut semnificativ odata cu varsta diagnosticului. Astfel, 18% dintre femeile diagnosticate cu boala Hodgkin la 20 de ani au fost infertile in comparatie cu 57% dintre cele diagnosticate la 35 de ani.
Menopauza precoce s-a corelat invers cu varsta la diagnostic, 56% dintre pacientele diagnosticate cu limfom non-Hodgkin la 20 de ani avand menopauza precoce, si doar 16% dintre cele diagnosticate la 35 de ani.
Am fost tratata de cencer col uterin. Am facut chimioterapie cu cisplatin si raze. inainte de inceperea tratamentului medicul curant mia spus ca nu voi putea devenii mama niciodata. au trecut 2 ani iar ciclul nu a reaparut….oare mai pot spera sa devin mama vreodata ? va rog sa ma ajutati. ( am 26 de ani si sunt casatorita ) va multumesc VIOLETA