Importanta E-caderinei In Pluripotenta Celulelor Stem

Cercetatorii au descoperit ce determina diferentierea celulelor stem embrionare in diferitele tipuri de celule din organism. Pluripotenta lor depinde de o molecula specifica, E-caderina, cunoscuta pana acum pentru rolul in adeziunea intercelulara.

In absenta E-caderinei, celulele stem isi pierd pluripotenta, iar molecula joaca rol important si in reprogramarea celulelor somatice (celule adulte ale organismului) in celule stem pluripotente.

In cadrul experimentelor descrise in revista EMBO, s-au folosit fibroblasti embrionari de soarece, cercetatorii demonstrand intr-o prima etapa faptul ca pluripotenta acestor celule stem este asociata direct cu E-caderina.

In a doua etapa s-au folosit tehnici de reprogramare celulara pentru a converti celule somatice in celule stem cu pluripotenta indusa. Acest tip de celule evita controversele asociate cercetarii pe celule stem embrionare. Spre deosebire de celulele adulte, celulele stem pluripotente derivate din tesut de conexiune aveau E-caderina, intarind dovada importantei E-caderinei in pluripotenta.

In urmatoarea etapa se va evalua rolul E-caderinei in activitatea celulelor stem embrionare umane, intelegerea relatiilor moleculare fiind esentiala pentru dezvoltarea terapiilor bazate pe celule stem.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: aici.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.