Imunoglobuline pentru avort recurent

Mentionam in articolul despre avort recurent faptul ca tratamentul cu imunoglobuline nu s-a dovedit eficient in prevenirea unui nou avort in cazul femeilor diagnosticate cu avort recurent. Un nou trial clinic important, publicat in BJOG, alimenteaza frustrarea cu care se confrunta atat pacientele cat si ginecologii.

Studiul s-a desfasurat in Danemarca si a inclus 82 de femei diagnosticate cu avort recurent secundar idiopatic, adica au avut o sarcina cu nastere normala, dupa care au suferit avorturi multiple fara a se putea identifica o cauza exacta. In cazul studiului actual, conditia de inrolare a participantelor a fost sa fi avut cel putin 4 avorturi din care 3 consecutive.

Partea experimentala a constat in administrarea de imunoglobuline intravenos (in grupul de studiu) sau un placebo (albumina) in grupul de control. Evident impartirea pe grupe a fost facuta aleator (random). Tratamentul a inceput odata cu pozitivarea testului de sarcina si s-a incheiat la 15 saptamani de sarcina.

Cele 82 de femei incluse in studiu au obtinut 45 de bebelusi, dar fara a exista vreo diferenta intre grupul tratat cu imunoglobuline si grupul de control (care a primit albumina). Au fost 23 de nasteri in grupul experimental (54.8% din 42 de femei) si 20 de nasteri in grupul de control (50% din 40 de femei).

Noua dintre femeile care au suferit un nou avort pe parcursul studiului au fost tratate prin chiuretaj, iar tesutul obtinut a fost analizat genetic. Patru din cei noua embrioni au avut defecte genetice severe (trisomie 8, 9, 16 si 20).

Rezultatele in functie de cele 2 grupuri sunt prezentate in tabelul de mai jos.

Christiansen OB et al. Intravenous immunoglobulin treatment for secondary recurrent miscarriage: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. BJOG 2014.
Christiansen OB et al. Intravenous immunoglobulin treatment for secondary recurrent miscarriage: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. BJOG

Efectele adverse materne (iritarea pielii, dureri de cap) au fost mai dese in grupul experimental.

Acesta a fost cel mai mare studiu de pana acum, iar rezultatele nu recomanda administrarea tratamentului cu imunoglobuline intravenos pentru prevenirea unui nou avort in cazul femeilor care au suferit avort recurent.

Interesant de remarcat este faptul ca desi tratamentul studiat nu a avut nici un efect pozitiv, mai mult de jumatate dintre femei (din fiecare grup) au reusit sa duca sarcina pana la o nastere normala, asta in contextul in care suferisera deja cel putin 4 avorturi din care 3 consecutive.

1 raspuns

  1. Sunt gravida in 1 luna iar ieri am cazut pe burta. Azi dinineata miar curs in pumn de lichid alb cu mici cheaguri. Sunt 3 pete de sange. Ce de intampla???

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.