In Atentia Studentilor La Medicina UMF Cluj: Irina Popa – Presedinte OSM

In data de 7 noiembrie, 2011, va avea loc alegerea noului Presedinte al Organizatiei Studentilor Medicinisti (OSM) din Cluj pentru anul universitar 2011-2012, iar pentru prima data in istoria organizatiei, Presedintele va fi ales prin votul tuturor studentilor medicinisti.

Tinand cont de responsabilitatea pe care o va avea fiecare student prin votul depus, consider ca este necesar sa explic de ce Irina Popa este cea mai buna alegere pentru ca voturile sa fie in cunostinta de cauza.

Am cunoscut-o pe Irina in timpul liceului la Olimpiada Nationala de chimie organizata la Iasi, eu eram clasa a 11-a, ea clasa a 9-a. Intamplarea a facut ca fetele din Bistrita (ale noastre, eu fiind bistritean) sa fie cazate impreuna cu fetele de la Oradea (competitive concurente…) asa ca ne-am petrecut suficient de mult timp impreuna pentru a-mi confirma ca are o gandire analitica, mai ales ca in fiecare din urmatorii ani a ajuns la faza nationala a olimpiadei de chimie (cine n-a interactionat prea mult cu chimia in liceu, cu siguranta a cunoscut nivelul de IQ solicitat de chimie la examenele de biochimie din anul I, materie care pentru multi a ramas SF).

Au trecut apoi anii si ne-am reintalnit in timpul facultatii in cadrul proiectelor OSM. Chiar daca era boboaca (anul 1) aducea un aport semnificativ de energie si initiativa peste tot unde participa (Local Training Seminar, sedinte cu coordonatorii, Schimburi Internationale, adunari generale etc etc).

Tinand cont de faptul ca OSM Cluj are activitate in 2 directii mari, le prezint defalcat mai jos.

Partea de reprezentanta
Presedintele OSM reprezinta vocea studentilor in structurile cele mai inalte ale UMF Cluj. Cu alte cuvinte, de fiecare daca cand Doamna Decan sau Domnul Rector vrea sa afle parerea studentilor referitor la un anumit aspect, persoana intervievata este Presedintele OSM. Este clar faptul ca se doreste a avea un Presedinte care sa nu inainteze parerile/optiunile proprii, ci sa se consulte cu reprezentantii de an, care la randul lor se consulta cu reprezentantii de serie, iar ei cu reprezentantii de grupe. Pare complicat, dar daca in rolurile respective sunt persoane binevoitoare, totul poate decurge perfect.

Sunt cateva atribute esentiale pe care trebuie sa le detina Presedintele OSM:

Diplomatie – chiar daca unele probleme se negociaza, nu va imaginati o negociere ca la piata. Cand vine vorba de decizii la nivel inalt este esentiala forma sub care se prezinta propunerile studentilor si mai ales efectul pe care il vor avea. Irina si-a demonstrat diplomatia in timpul coordonarii proiectului de Schimburi Internationale.

Adaptabilitate – chiar daca Presedintele OSM are sustinerea studentilor intr-o anumita propunere, conducerea UMF poate refuza ideea in forma initiala. Aici intervine adaptabilitatea Presedintelui OSM in negociere, impreuna cu diplomatia mentionata mai sus, cu ajutorul carora se accepta un eventual compromis daca se poate castiga ceva in interesul studentilor pe alt front. Irina si-a antrenat aceasta calitate in cadrul negocierilor care au loc la nivel national cand vine vorba de impartirea locurilor pentru schimburi nationale. Fiecare centru universitar din tara primeste initial un anumit numar de locuri, ulterior avand loc schimburi si negocieri intre coordonatorii fiecarui centru. Cine a fost interesat de schimburile internationale stie ca la Cluj au existat plaje de optiuni variate, acoperind intreg Globul, de la Brazilia pana la Japonia.

Disponibilitate – din momentul inceperii mandatului si publicarea numarului de telefon la contact, viata Presedintelui OSM include raspunsul la telefoane venite la orice ora. Ai zice ca medicinistii au mai mult bun simt si nu apeleaza la ore aiurea, din pacate nu e asa, iar cand cineva are o problema personala nu mai tine cont de ora si suna, 1 data, de 2 ori, trimite SMS etc, repet – indiferent de ora. Asta este motivul pentru care eu nu mai raspund la numere de telefon pe care nu le am in agenda, chiar daca mi-am sters numarul de telefon de pe siteul OSM cu 1 an in urma. Din nou, Irina este potrivita si din acest punct de vedere. In calitate de coordonator al proiectului de schimburi internationale a fost nevoita sa isi petreaca vara in Cluj pentru a coordona activitatea studentilor straini veniti la noi (pentru fiecare medicinist clujean plecat vara, vine unul strain…), deci Irina este familiarizata cu petrecerea timpului in interesul studentilor.

Initiativa si Ambitie – Presedintele OSM trebuie sa aiba 2-3 obiective clare in timpul unui mandat si sa faca tot posibilul pentru a le indeplini. Nu merge sa incerci rezolvarea tuturor problemelor studentilor, este practic imposibil intr-un singur an. Irina si-a demonstrat ambitia castigand in fiecare an locul I la olimpiada judeteana de chimie, de exemplu.

Referitor la initiativa, mi-aduc aminte cand strangerea de dosare, eliberarea de adeverinte etc, aveau loc in cate-o camera de camin, printre paturi sau alte lucruri personale ale locatarilor. Acum exista un sediu decent unde se pot face intalniri, programa sedinte, angajat secretara (daca se va ajunge la nivelul respectiv) etc. Au fost ani intregi cand comunicarea se facea doar pe grupurile de yahoo, emailurile fiind forwardate atat de mult incat nu mai gaseai continutul mesajului printre cate adrese de email erau mentionate. Acum exista site-ul OSM, iar studentii nu mai primesc informatiile la n saptamani dupa desfasurarea unui eveniment/vot/etc, ci in aceeasi zi, odata cu primul email trimis pe grupurile de discutii. Toate astea pentru ca au fost oameni care nu s-au limitat la fisa postului si au avut initiativa sa faca mai mult. Am incredere ca si in mandatul Irinei vor fi initiative care merita sa fie mentionate in viitor.

Acestea sunt cateva calitati de baza pe care trebuie sa le aiba Presedintele OSM pe partea de reprezentanta. Pe langa reprezentanta, OSM Cluj desfasoara anual un numar de 14 proiecte orientate in directia studentilor UMF Cluj si a comunitatii locale.

Pentru majoritatea studentilor aceste proiecte sunt indiferente din punct de vedere social, dar la nivel local si national contribuie la imaginea pe care o are Facultatea de Medicina, respectuv UMF Cluj, deci ca student neimplicat si indiferent la problemele sociale, ai dori ca partea de proiecte sa prospere macar pentru imaginea facultatii pe care o urmezi.

Pentru ca Presedintele OSM sa faca fata la necesitatile proiectelor este esential sa stie despre ce este vorba. Irina a interactionat suficient cu proiectele, atat la nivel local, cat si la nivel national (Adunari Generale FASMR) pentru a sti cum merg lucrurile si cui trebuie sa te adresezi daca doresti sa rezolvi o problema.

Chiar daca exista si un Trezorier, Presedintele OSM este singurul responsabil legal al organizatiei, deci trebuie sa aiba o privire de ansamblu asupra a tot ce misca. Mentionez doar ca o editie de Medicalis ruleaza cateva sute de mii de lei sau o campanie de donare de sange costa in jur de 10.000 de lei.

Din planul de candidatura al Irinei as insista cel mai mult pe partea de evaluare a cadrelor didactice si as introduce chiar o idee noua: autoevaluarea cadrelor didactice. In felul acesta cadrele didactice ar percepe mai bine ce se asteapta de la ele, mai degraba decat daca primesc un raport cum ca studentii nu sunt multumiti.

Apoi vine prim-planul examenului de rezidentiat, mai ales ca urmeaza prima editie a rezidentiatului descentralizat. Irina fiind in anul 5 va fi direct interesata de problemele aferente examenului de rezidentiat.

Votati cu cap!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.