In Care Tara E Cel Mai Bine Sa (Te) Nasti?

Un raport intocmit de catre Save the Children in urma ultimilor 12 ani de analize statistice face topul celor mai primitoare tari pentru nou-nascuti si proaspetele mamici.

In varful clasamentului se afla tarile nordice: Norvegia, Islanda, Suedia, Danemarca si Finlanda, urmate de Australia, Noua Zeelanda, Belgia, Olanda si Franta. Femeile si copiii nascuti aici beneficiaza de conditii medicale de calitate, iar educatia si statusul economic au obtinut punctajele cele mai bune.

La polul opus se afla ghinionistii planetei, pentru a demonstra ca nu toti ne nastem egali in drepturi: Afganistan, Nigeria, Guinea-Bissau, Yemen, Chad, Congo, Eritrea, Mali, Sudan si Republica Centrafricana.

Cateva cifre comparative intre cele 2 clase de tari:

– daca in Norvegia fiecare nastere este asistata de personal calificat, in Afganistan numarul acestora e sub 14%.
– speranta de viata in Norvegia e 83 de ani, iar in Afganistan 45.
– peste 80% dintre femeile din Norvegia folosesc o metoda de contraceptie moderna, in Afganistan mai putin de 16%.
– mortalitatea inainte de 5 ani este sub 1/175 in Norvegia, iar in Afganistan 1/5…

UK se afla pe locul 13 ca siguranta a nasterii/mamei/nou-nascutilor, iar Romania pe 36.

9 raspunsuri

 1. „UK se afla pe locul 13 ca siguranta a nasterii/mamei/nou-nascutilor, iar Romania pe 36.”…in Europa presupun

 2. Dr Laurentiu Craciunas

  Surprinzator, nu… in lume.

 3. Dana Paducel

  In UK se naste cu moasa,iar femeile stau in travaliu 24 de ore si nu li se face cezariana nici daca sunt trecute de 35 de ani si primipare , asa ca Romania ar trebui sa fie inaintea UK. Mie imi masura moasa burta cu centimetrul in trimestrul trei de sarcina asa ca am dat fuga la privat in Romania sa nasc cu medic ginecolog.

 4. Dr Laurentiu Craciunas

  Romania VS UK:

  Deces matern: 1/2700 VS 1/4700
  Contraceptie moderna: 38% VS 82%
  Speranta de viata a nou-nascutelor: 77 ani VS 82 ani
  Speranta anilor de scolarizare: 15 ani VS 17 ani
  Mortalitate sub 5 ani la 1000 de nasteri vii: 12 VS 6

 5. Dumitru Chirlici

  Si in tarile ”ghinioniste” e o selectie naturala mai buna. In timp (ma refer la zeci de generatii) o intretinere intensa a supravietuirii va degrada fondul genetic. Medicina e inca la inceputurile sale si nu se stie care din tari o iau inainte la capitol – cele la care evolutia e naturala, asa cum a fost de mii de ani, sau cele cu medicina performanta. Repet, nu se stie si in acelasi timp, evolutia sub toate aspectele ei este inevitabila.

 6. Dr Laurentiu Craciunas

  Da, asta e un subiect delicat mai ales cand vine vorba de patologiile congenitale si eforturile care se fac pentru fiecare caz in parte.

 7. Dumitru Chirlici

  Femeile in lumea industrializata vor comoditate, vor sa nasca o singura data si atunci sa fie sigur, sa-si ia de-o grija, vor cariera, vor sa arate ”bine”, vor sa nasca dupa 30-35 de ani si eu le inteleg. Toate acestea impreuna cu medicina, contraceptia si planificarea familiala sunt realizabile doar ca dau efect bun pe termen scurt (o generatie), dar medicina ar trebui sa gandeasca la o scara mai mare – la nivel de supravietuire a speciei. Ar trebui sa faca o delimitare intre eforturile depuse pentru copiii cu sanse, fara premize de a purta o mutatie semnificativa si copiii care prin evolutia lor naturala nu pot atinge varsta de 1 an. E si o problema de etica, dar e nevoie de o constientizare globala la care noi vom ajunge poate peste 2-3 sute de ani, sper! 🙂

 8. Speranta anilor de scolarizare e cu schepsis : daca faci 12 ani plus 4-5-6 de facultate , ai licenta si loc de munca conform pregatirii si salariu direct proportional cu anii de scoala e ok.
  Daca faci 12 si o facultate de 4 la privat , nu dai licenta si mai faci una tot de patru , tot la privat , tot fara licenta , ce rezulta ? 20 de ani de „studiu „.
  Daca faci 8 clase, nu iei capacitatea ,apoi 5 ani de „liceu ” la frecventa redusa sau similar ( mai nou 6 ani poate dura pana iei bac-ul !) , apoi te invarti de o bursa pt romi , de exemplu si mai faci 4 ani de nu stiu ce plus 2 de master =19 ani de studiu „intens”!
  Crezi ca tipa de clasa a 12-a care nu stie cum se calculeaza suprafata cercului ( am avut discutia asta ieri e perfect reala ) dar vrea sa dea la constructii si probabil se va alege cu o diploma de licenta dupa vreo 17 ani de scoala ( sau chiar 20 daca ramane repetanta de cateva ori )inseamna civilizatie /nivel de trai superior ?
  Toate astea sunt cazuri reale , nu calcule aiurea.
  Pentru ca totusi „scoala” inseamna ce invata copilul/omul ala si cu ce ramane in cap .
  Cat despre savethechildren,in Romania , cel putin , se ocupa de tigani in 99,9 % din cazuri , asa ca nu e cazul sa-i iei in serios absolut deloc.
  Iar despre decese materne si fetale Olanda bate de departe destule recorduri ( in sensul rau , evident ) si asta tot din cauza nasterilor la domiciliu cu moase.

 9. Faza cu scoala e ca la ei costa foarte mult , asa ca daca o familie poate plati 15 ani de scola e o chestie fata de alta care nu poate decat 10.
  In Romania se putea , si inca se mai poate invata gratuit , inca mai exista locuri la buget , burse etc .Faptul ca exista persoane care ii pot plati loazei 6 ani de medicina cu 80 de mil pe an numa taxa ,nu e un lucru bun , absolut deloc!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.