In Drum Spre Cluj – Anul 3

Mare forfota acuma pe grupul seriei la yahoo, locuri in camine, contestatii, schimburi, etc etc, bine ce eu n-am treaba cu ele 🙂

Acuma sunt in drum spre Cluj, luni incepe noul an…

Andrea e deja acolo, de asta n-a mai scris in ultimele zile, a avut de dat examenul din practica de vara. Eu, practicand la chirurgicale, nu a trebuit sa sustin examen, am trimis doar caietul si fisa de practica semnate si parafate de doctorul indrumator.

Nu am timp astazi sa scriu mai mult, decat despre o stire pe care am citit-o recent pe EVZ. Sistemul de sanatate romanesc ar putea fi imbunatatit prin introducerea retetelor medicale electronice in locul celor clasice. Ce parere aveti?

3 raspunsuri

 1. Nu pot sa va doresc decat bafta in noul an, si tie si Andreei (e AndrEa sau AndrEEa) ? 🙂

  Cat despre retetele electronice, am vazut comment-ul de la articolul original si cred ca daca la propunerea din 2001 n-au fost introduse, nu vor fi nici acum… la multe prostii ii copiem pe altii, dar la ce e util ramanem in secolul 19

 2. Citat din articol: „Daca un medic face o prescriptie, el va afla imediat daca exista riscul unor interactiuni cu alte medicamente si va putea compara preturile” – nu-i vad rostul, adica un medic daca recomanda sau prescrie niste medicamente se subantelege ca stie ce efecte au medicamentele respective si cu cine intra in „conflict”. Preturile, hmm aici poate e un avantaj, scuteste pe doctor de a tine minte si pretul din farmacie ca oricum au multe pe cap 🙂

  Totusi, per ansamblu cred ca ar fi o idee ok, dar nu stiu cum se va descurca populatia din zona rurala cu formatul electronic.

  ps: succes si din partea mea 🙂

 3. Dr Laurentiu Craciunas

  Multumesc pentru urari 🙂 si este Andrea cu un singur „e” 🙂

  In tarile unde a fost deja implementat sistemul, procesul a presupus 2 etape:

  1. in prima etapa au functionat concomitent ambele tipuri de retete, cele electronice fiind editate pe calculator si imprimate pe hartie continand in plus un cod de bare care poate fi identificat la farmacie.

  2. in a 2-a etapa, ca si in prima, reteta e trimisa electronic la farmacie, dar pacientul poate nominaliza o farmacie de unde sa poata primi medicamentele fara a mai avea inscrierea pe hartie si fara sa mai trebuiasca sa mearga la doctor (foarte util pentru cei care au nevoie de medicamente lunare)

  Populatia din zona rurala nu ar avea nimic de facut deosebit fata de sistemul actual, adica nu ar avea contact direct cu reteaua electronica (doar doctor – farmacie) asa ca s-ar descurca.

  Daca s-ar ajunge la forma finala in care fiecare nominalizeaza o farmacie de unde ridica medicamente, ar fi si un castig economic direct prin economisirea hartiei din fiecare reteta.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.