Infectia Cu Citomegalovirus In Sarcina

Citomegalovirusul este cea mai comuna cauza a infectiei materno-fetale din 2 motive principale: citomegalovirusul cauzeaza infectii recurente si este foarte raspandit atat in tarile dezvoltate, unde sunt comune infectiile primare in sarcina, cat si in tarile in curs de dezvoltare, unde cauzeaza recurenta infectiei in sarcina.

Infectia primara cu citomegalovirus apare in aproximativ 2% din sarcini, iar transmiterea la fat are loc in 50% din cazuri. Pana la 15% dintre infectiile fetale se concretizeaza prin simptomatologie congenitala la nastere, iar 10-15% dintre cei care se nasc fara simptome vor dobandi deficite neurologice si auditive severe.

Infectie congenitala cu citomegalovirus
Infectie congenitala cu citomegalovirus

Pe termen lung, infectia congenitala cu citomegalovirus poate cauza o varietate de simptome, de la retard mental, probleme in invatare, paralizie cerebrala si epilepsie pana la afectare auditiva si vizuala.

Un review care va fi publicat in numarul din aprilie al Current Opinion in Obstetrics & Gynecology a evaluat progresele facute in diagnosticul prenatal si in abordarea infectiei congenitale cu citomegalovirus.

Mai putin de 25% dintre gravidele care fac infectie primara cu citomegalovirus vor avea simptome similare gripei, cu febra persistenta, faringita, oboseala si dureri musculare. Diagnosticul de electie se face prin detectarea anticorpilor specifici impotriva citomegalovirusului.

Diagnosticul infectiei fetale se pune pe baza culturii virale din lichidul amniotic, metoda fiind 100% specifica, dar pot aparea rezultate fals negative. Amniocenteza se face de obicei dupa 21 de saptamani de sarcina. Identificarea infectiei fetale din lichidul amniotic nu poate oferi un prognostic decat daca nivelele virale sunt foarte crescute, caz in care prognosticul este rezervat.

Chiar daca in multe tari se face testarea tuturor gravidelor pentru citomegalovirus, putine sunt cazurile in care se incearca terapie cu imunglobuline pentru ca nu exista rezultate ale unor studii corespunzatoare, iar in cele mai multe cazuri diagnosticul infectiei cu citomegalovirus in sarcina se urmareste doar pentru a intrerupe sarcina.

1 raspuns

  1. Desi aceasta infectie are simptome specific gripei nu inteleg, de ce apare?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.