Infectia Cu HPV In Sarcina

Infectia cu HPV este cea mai comuna patologie transmisibila in lume, 70% din populatia activa sexual fiind expusa la HPV. Modificarile fiziologice asociate sarcinii moduleaza functia sistemului imunitar al organismului si pot interactiona cu evolutia infectiei HPV.

Prevalenta infectiei HPV in randul femeilor insarcinate variaza de la 5,5% la 65% in functie de regiune. Un sfert dintre femeile insarcinate din Lituania sunt infectate cu HPV de risc inalt oncogen. Tot aici s-a desfasurat un studiu publicat recent in Archives of Gynecology and Obstetrics, scopul acestuia fiind determinarea prevalentei infectiei cu HPV la femeile insarcinate si identificarea modificarilor aparute in functie de varsta sarcinii.

Studiul s-a bazat pe monitorizarea a 213 gravide care au fost intervievate in primul si al 3-lea trimestru de sarcina, chestionarul cuprinzand intrebari referitoare la aspecte sociale si ginecologice. Pentru fiecare s-a efectuat genotiparea HPV in cele 2 trimestre de sarcina.

La inceputul sarcinii s-a identificat infectia HPV la 17,8% dintre gravide (38 din 213), 52,6% dintre aceastea avand HPV de risc inalt oncogen. La sfarsitul sarcinii, prevalenta s-a redus la 10,3% dintre gravide (15 din 146), 66,7% dintre ele avand HPV de risc inalt oncogen.

61,5% dintre gravidele infectate in primul trimestru s-au vindecat pe parcursul sarcinii (16 din 26), 38,4% (10 din 26) si-au pastrat infectia, iar 33,3% (5 din 15) s-au infectat pe parcursul sarcinii.

4 raspunsuri

  1. Denisa maria

    Buna ziua , sunt insarcinata in 36 de saptamani si am simtit in vagin ca niste bubite , am fost la doctor si mi sa spus ca sunt Condyloame si ca trebuie extrase pana nasc deoarece este periculos pentru copil in nastere vaginala.Am fost operata dar nu au fost scoase toate deoarece am foarte adanci si nu au fost depistate, acum ca le.au depistat ma opereaza pentru a doua oara. Exista riscul in cazul in care nu sunt scoase toate dinou si nasc natural ca copilul sa ia ? Tin sa precizez ca ma aflu in Germania iar cezariana nu este o alegere

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Denisa, riscul de transmitere la fat este undeva sub 1%. Chiar daca le excizeaza pe cele vizibile nu exista garantia ca nu a ramas HPV in tesutul mucoasei vaginale. Condiloamele nu sunt o indicatie medicala ptr cezariana.

  2. Dar este posibila anestezia de la jumate in sarcina asa inaintata ( atunci o sa am aproape 37 de saptamani) doctorul a spus ca nu este nici o problema dar sincer numai am incredere am impresia ca nu prea isi dau interesul cu strainii.

  3. Buna seara. Am si eu o întrebare. Sunt insarcinata in 24 de saptamani. Am un Hpv pozitiv cultura 54 si o rana pe col. Intre timp miau aparut si niste negi genitali… Aștept sa merg la doctor la sfârșitul luni. Întrebarea este mai pot naste natural? Sunt riscuri??? Doresc un răspuns va rog mult!!!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.